Hiába tiltakoznak a szakemberek, kritizálta az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Miniszterelnökség, továbbra sem tett le Balog Zoltán arról, hogy az összes hazai pszichológust egy kamarába terelje.

Balognak nem sikerül megnyernie a nagy pszichológusvitát, de Orbán mentőövet dobhat

Balog Zoltán (Fotó: Bartos Gyula/MTI)

A Magyar Nemzet kormányzati forrásokból úgy értesült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma napirenden tartja a Magyar Pszichológuskamaráról (MPK) szóló, tavaly kidolgozott törvénytervezetet. A tavaly februárban nyilvánosságra hozott tervezet felkorbácsolta az indulatokat a pszichológusok körében. A hozzávetőleg 13 ezres szakmai közösség egy része úgy látta, a Császár-Nagy Noémi vezette Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületébe (MPÉE) tömörülők „le akarják nyúlni a szakmát”, ők akarják megmondani, ki és milyen feltételekkel praktizálhat.

Azt is vitatják sokan, hogy a különféle irányzatokra tagolódó pszichológusszakma ugyanolyan hivatásrend lenne, mint az orvosi és gyógyszerészi hivatás, ahol kötelező a kamarai tagság. Ugyanis nem minden pszichológus vesz részt a gyógyításban, például a piackutatásban utazó reklámpszichológusokat, a munkahelyi konfliktuskezeléssel foglalkozó coachokat, az életmód-tanácsadókat fölösleges lenne összeterelni egyetlen szervezetbe. Viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumában lobbizó érdekvédelmi egyesület úgy látja,

a szakma jelenleg eszköztelen, képtelen fellépni a sarlatánok, az alapvető etikai normákat megsértő pszichológusok ellen,

amire a kötelező kamarai tagság lehet a megoldás.

Évtizedek óta szorgalmazza a kamara létrehozását a tudomány professzora, Bagdy Emőke – Császár-Nagy édesanyja – is. Szerinte el kell határolódni az áltudományoktól, és úgy véli, a szervezet létrehozása különben is „közakarat” a szakmában. Bagdyról korábban a kormánypárti Magyar Hírlap azt állította, részt vett a tervezet kidolgozásában.

A múlt év végén közös tiltakozó közleményt adott ki több szakmai szervezet, egyetemi tanszék, az IM pedig alkotmányellenesnek találta, az Emmi államtitkára, Rétvári Bence októberben bejelentette: a törvénytervezet mégsem kerül az Országgyűlés elé. A kormány év végén közzétett törvényalkotási tervében az szerepel, hogy a tervezetet márciusban adja be a kabinet, majd májusban lesz róla szavazás.

Lázár János a Magyar Nemzetnek nemrég azt állította: azért késik a szöveg, mert egyeztetésekre van szükség,

elfogadásához egyelőre nincs meg a parlamenti többség.

Kormányzati források a lapnak elismerték, inkább az a gond, hogy a tervezettel a Miniszterelnökségen is elégedetlenek, így az sem zárható ki, hogy a végén Orbán Viktor „tesz majd igazságot”.

A kormányban többen ellenzik ugyan az Emmi javaslatát, mint ahányan támogatják, köztudott, hogy Orbán szimpatizál Bagdy Emőke nézeteivel, így Balog Zoltán minisztériumában és Császár-Nagy Noémi egyesületében abban reménykednek, végül a miniszterelnök a javaslat megszavazására szólít fel, így az a tiltakozás ellenére kormányon és a parlamenten is keresztülmegy.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ludmilla
@karma1: azért,hogy mindenkit lássanak,ellenőrizzenek,ha kell,ellehetetlenítsenek
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Miert probalnak kormanyszinten szakmai dolgokba beleugatni???
Miert nem hagyjak vegre, hogy legalabb az orvosok, mernokok, tanarok ugyvedek es birak dolgozzanak a sajat szakmajukban, es ne par iskolazatlan idiota mondja meg nekik, hogy mit csinaljanak?
Azert ezt ,mar nem kellene ennyiben hagyni...
Ludmilla
@karma1: azért,hogy mindenkit lássanak,ellenőrizzenek,ha kell,ellehetetlenítsenek
justhpeter
Annak sem lennék a helyében, aki ebben a Balogban megbízik.
kissé felnőttem
Ezt a vezetést kéne pszihológussal vizsgálni balogostul cserére szorulnak ötletestül
kissé felnőttem
@karma1: aki nem ért hozzá az tanitja és magyarázza mert ő sem érti, pedig a gibicnek semmi nem drága,.ötletelés nyilatkozat szajkó- papagály módón.ja kamarai dijra játszák ezt is?
quadrocopter
Azért kell)ene) a kamara, mert dróton lehetne rángatni, mint a MOK-át!
Lackó50
Szerintem pár pszichológusnak a médiában és a NET-en nyilvánosságra kellene hozni pár ilyen nagyeszű állampolgár pszichológiai elemzését. Kíváncsi lennék Balogh úr jellemrajzára. Miért olyan biztos benne, hogy egyedül ő a legokosabb ebben az országban? Ez a hülye pap már éppen elég kárt okozott. Ideje lenne lecserélni. Mondjuk egy másik hülyére. Talán Kósa jó lenne. A lépéseivel okozhatna még pár humoros percet nekünk egy kormányváltásig.
Perwool
Az egész parlamentet kellene egy marhavagonba terelni, és el vonatoztatni Kazahsztánba.
Nessy
Persze, kell a "kamarai díj", amiért cserébe max. gutaütést kap a tagság, meg hatalom pár embernek,hogy mindenbe bele vau, még ha nem is ért az adott szakterülethez! Hiába "pszichológus" annyi ága van a területnek, hogy mindenhez nem érthet mindenki.!
Hiába van med.univ. diplomája egy orvosnak, azért ha lehet, ne urológus műtse a szürkehályogot, és fordítva!
a helység kalapácsa
balogon már csak egy, a kamarába összegyűlt összes pszichológus együtt segíthet.
orbán tudja, hogy balog segítségre szorul..
Csak segíteni szeretne balognak.
Hogy a pszichológusok balog kezelése közben mind megőrülnek, vagy az őrület határán táncolnak, az már senkit nem érdekel.
papa.49
A ,,vigyorgó vándorköszörűs,, most se tagadta meg önmagát, hozta a szokott rossz formáját!!!
laszlobihari
@Perwool: Légyszives ne akarj rosszat Kazahsztánnak, a fiaim szülőföldje! Meg van az ott élő embereknek a maguk baja, nem kéne még egy ilyen agyament anyab.szó csapattal szaporítani.
Perwool
@laszlobihari: Oké megegyeztünk, Szibéria?
kukac50
Balog is pszichiátriai esetet elérte!
ittott
családi vállalkozás Emőkééknél.
kokopelli
@Perwool: Én láttam a "pasztor Urat" egy Anne Vill nevű műsrvezetőnél Asszem a ZDF-ben
fellépni,és égni mint egy cirkuszsátrat cca másfél éve! íaki ímagyarországot így
meg tudja védeni,az tényleg pszihológiai eset! Még jó hogy a Zorbánék nem ér-
tették,ha ugyan hallgatták vagy lefordítatták a műsort! (..a Kinder TV-be kellett
volna ezt is betenni...egy kis magyarázattal!...szívesen lefordítottam volna a
Bödöcs-nek ..(remélem jól emlékszem a srác nevére) Stand up Oszkár lett volna!
Perwool
@kokopelli: Nem tudom, hogy kik szavaztak a KDNP-re?Mit keresnek a parlamentbe? Szerintem az összes tagjuk bent ül a parlamentbe. Mégis kik szavaztak rájuk? Ők magukra+ a családtagjai.
Önállóan indulva, még a kocsma küszöbét sem lépnék át, nem még a parlamentét.
magyarbakancs
Ennek a kormánynak mindenki az ellensége,és mindenki csal.
Tehát mindent felügyelni kell.
Elkezdődött,vagy soha nem is fejeződöttbe a diktatúra?
kokopelli
@Perwool: ..,hogy az utolsó még élő tigriseket is mehülyítse a slampos dumájával,vagy
rájuk adja a szent "kommunion"-t...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.