Az idén az átlagosnál gyengébb termés várható meggyből és cseresznyéből, erről egy szakmai tanácskozáson beszélt csütörtökön Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének rendezvényén az államtitkár elmondta, hogy a meggy termőterülete Magyarországon mintegy 13 ezer hektár, éves termésmennyisége pedig az elmúlt tíz évben 50 és 85 ezer tonna között ingadozott. Az idei termés valamivel az átlagos alatt lesz, 55-60 ezer tonna várható.

Az áprilisi éjszakai fagyok, valamint a virágzást hátráltató hűvös, szeles időjárás az előzetesen rekordmennyiségűre várt meggy termésnél komoly károkat okoztak. A későbbi érésű fajtáknál a fagyok miatt jóval gyengébb termésre számíthatnak a gazdák, ugyanakkor jó, illetve nagyon jó a termés az Érdi bőtermő esetében – tette hozzá.

A cseresznye belföldi termőterülete mintegy 3 ezer hektár. A fagykárok következtében az idén cseresznyéből is az átlagosnál gyengébb, mintegy 7-10 ezer tonna közötti termés várható – mondta az államtitkár.

Czerván György beszélt arról is, hogy 2016-ban a kertészeti ágazatok kibocsátása 348,5 milliárd forint volt, ezen belül a friss gyümölcsök kibocsátása 89 milliárd forintot tett ki. Magyarországon az egy főre jutó gyümölcsfogyasztás az elmúlt években jelentősen emelkedett, 2010-ben még 37,8 kilogrammot fogyasztott a magyar lakosság évente és fejenként, 2015-re ez a mennyiség már 45,8 kilogrammra emelkedett.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Valamire rá kell fogni a megfizethetetlen árat !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
@Kookas: Egy jó seprővel akár a holdig! :)))
Veleda
Annyi van, mint a dög! nem értem, hol nincsen? a barackfa is majd szétreped annyi van rajta.
Érdekelne, honnan jön ki az ezer ft fölötti ár???
nyanya001
Az eperre is ezt mondták, aztán itt kint a sarki eperárus
mondta, inkább ott rohadjon meg a földön, de akkor sem adja ezer forint alatt.
verőce21
Az agrártárca képviselőinek az a dolga, hogy mindig panaszkodjanak az időjárás okozta károkra és az emiatti magyas árakra hivatkozzanak.
De a cigányok mégis veszik, eszik, kétpofára habzsolják a jó segílyeikből.
Eladott Ország
Nagyon úgy tűnik, hogy magozott meggykonzervekben és vákuumozott csemegekukoricában áll az a nem kevés milliárd állami közpénz, amit sikerült egy önjelölten tehetséges teremfocista gondjaira bízni. Ez a sokadik ránézésre is mellbevágó, már-­már szürreális tényállás a Nemzeti Kifizetőház Kereskedőház negyedéves késéssel közzétett, 2015-­ös beszámolójából derül ki, ami egyúttal azt is magában foglalja, hogy egyetlen év alatt ez a stratégiai fontosságú intézmény 6 milliárd (= 6000 millió) forint veszteséget halmozott fel. A gyengébb terméseredmények hallatán, kevesebb magozott meggy- és cseresznye konzerv megy veszendőbe és a futsalos frizuradiktátor és gazdasági-­pénzügyi gurunak kevesebb konzerv ­készleteket sikerül felhalmozni. Matolcsy szerintem irigykedve néz bele a 8-­as
számot formáló üveggömbjébe, hogy ez neki hogy nem jutott eszébe. Kastélyok, paloták,
műkincsek és közérdekű megy-cseresznyekonzervek. Itt tartunk most. Csak azt nem tudom, mi lesz, ha a migráns­téma is kifullad és a lelkes hívek tábora rádöbben, hogy neki se kukoricára, se magozott meggyre,cseresznyére de még a napi kenyérre is nehezen futja. Kéretik nem elfelejteni, hogy Szijjártónál az előbbiekből van raktáron, ott kell majd követelőzni és esetleg számonkérni.
kamazuka
tudja villám.
Már leszedtem egyetlen fáról 200 kg cseresznyét.kb 25 kg még van rajta a késlelkedően elhúzódó virágzásból.
Ha ez rossz átlagnak számít akkor érthető.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.