Lázár János szokásos Kormányinfóján a brüsszeli aggályokról, Soros Györgyről, és arról beszélt, hogy a londoni merénylet is megmutatta: a terror és a bevándorlás elválaszthatatlan egymástól.

A kormány arra számít, hogy az illegális bevándorlás ügyében a következő fél évben felerősödik a vita a tagállami és európai uniós határkörökről – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

Soros György magyar származású amerikai üzletember azt javasolja, hogy a kérdésben az Európai Unió döntsön. Tehát ne az adott tagállam mondja meg, hogy ki éljen a területén, hanem ezt egy központi brüsszeli hivatal döntse el – mondta Lázár János.

Közölte, Soros György javaslata abból áll, hogy egymillió bevándorlót fogadjon be évente Európa, vegyen fel hitelt, osszák szét kötelezően a tagállamok között a migránsokat, valamint vonják meg az előbb említett tagállami hatáskört.

A miniszter azt hangsúlyozta: ez a nemzeti konzultációra válaszoló mintegy 1,7 millió ember számára elfogadhatatlan, és a kormány álláspontja is ez.

Magyarország szerint nem megszervezni, hanem megállítani kell a migrációt – jelentette ki.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy "felerősödnek majd azok a hangok és megjelennek majd olyan politikai programok, amelyek azt mondják: Budapestnek hatásköröket kell leadni Brüsszel javára". Ezek nem a már ismert hatáskörök, hanem újabb és újabb hatásköröket szeretne elvonni Brüsszel – fűzte hozzá.

Lázár János elmondta, hogy a júniusi európai miniszterelnöki találkozón a fő kérdés ismét a bevándorlás ügye lesz. Komoly diplomáciai offenzíva van annak érdekében, hogy a bevándorlás előtt Európa megnyithassa kapuit, és kétfajta politikai van ma Európában: az egyik meg akarja szervezni, a másik pedig meg akarja akadályozni a bevándorlást.

A magyar kormány szerint a bevándorlás nem megoldás Európa problémáira, a bevándorlás és a bevándorlók biztonsági kockázatot jelentenek több minden más kockázat mellett is – jelentette ki.

Ugyanakkor – mint mondta – egyetértenek azzal, hogy minden Európai nemzetnek van humanitárius kötelezettsége azokkal szemben, akik üldöztetnek, és ezért a magyar kormány anyagi eszközökkel segít azokban az országokban, ahol ilyen tapasztalható.

Lázár János közölte, Orbán Viktor miniszterelnök felvázolta a júniusi Európai Tanács ülésének napirendjét, és eszerint az egyik napirendi pont a bevándorlók szétosztásának a kérdése lesz. Jelentős vitára és komoly konfrontációra számítnak – jegyezte meg hozzátéve, hogy a "fenyegetések lényegében folyamatosak".

Lázár János kijelentette: Magyarországnak nincs olyan kötelessége, hogy ha Németország bevándorlókat hív Európába, akkor Magyarország ezen emberek ellátásában részt vegyen. A szétosztási mechanizmusban nem vesz részt Magyarország, és Magyarország nem az egyetlen tagállam, amelyik nem vesz részt ebben – tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője közölte, a kormány szerdai ülésén Pintér Sándor belügyminiszter beszámolt a londoni terrortámadásról, ami megerősítette a kormányt abban, hogy a terrorizmus és a bevándorlás elválaszthatatlan egymástól, utóbbi ezért egész Európára, illetve minden európai emberre biztonsági kockázatot jelent. Lázár János elmondta, a Belügyminisztérium újabb összeg lehívására kapott lehetőséget, azt követően, hogy a kormány több mint 200 milliárd forintot fordított a déli határzárra.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ja ahogy nálatok bornírt baromság a gátlástalanságtól! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Jani és akkor mi lesz, ha 1x olyan robbant aki tőletek vett letelepedési kötvényt hm?
Kookas
@Hellcat: vagy egy kelet indiai a nyírségből?
1magyar
Nagyon igaza van! Hiába ágáltok itt ellene, a tények makacs dolgok, mutatják a Lázár igazát!
Hellcat
@Kookas: vagy az a két Fejér megyei akik csatlakozni akartak majd 2 évvel később eszmélt a TEK, hogy mivan.
cs.n.
"Magyarország szerint nem megszervezni, hanem megállítani kell a migrációt"
Nem ennek az országnak a kormánya bizniszelt letelepedési kötvényekkel? Szervezett migráció. Migránsbiznisz.
nemfideszes
@1magyar: kolozsvaros.com/2017/06/04/a-palya-szelerol-horogni-viszketo-tenyerrel-vicsorogni/

... hát bizony a tények valóban makacs dolgok, csak azt nem "annyitisér" János szájából fogjuk meghallani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.