Kemény beszédet mondott Závada Pál a 88. Ünnepi Könyvhét megnyitóján, szerinte pártállami prés alatt, egy újabb autokráciában élünk jelenleg.

Závada Pál József Attila-díjas és Kossuth-díjas író nyitotta meg Budapesten a Vörösmarty téren a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapokat. 

A Könyvhét megnyitója előtt jelentették be, hogy április 14-e, Esterházy Péter születésnapja lesz a Magyar Próza Napja – olvasható a hvg.hu cikkében.

Závada Pál megnyitóbeszédében – ahogy ő fogalmazott: "ünneprontásként" – a könyvek mellett a jelenlegi politikai helyzetről is szólt. 

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé

– fogalmazta meg.

Závada Pál: "pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk"

Kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben ebben "nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni". József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy "fő-e uj méreg, mely közénk hatol – meddig lesz hely, hol fölolvashatol?", manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek.

Závada Pál szerint "nem tehetünk úgy, mintha ez a nap csak a könyveink és olvasóink felett érzett örömről szólna", "mintha nagyjából rendben mennének a dolgok".

Megint egy pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk (...) Vezérlőjének az lett immáron a rögeszméje, hogy a mi hazánkat (...) elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától

– mondta.

Závada Pál szerint szembe kell szegülni azzal, hogy

egy világhírű egyetem nálunk elüldözendő ellenséggé válhasson, további nyomtatott vagy digitális lapok essenek az önkény áldozatául, civil szervezeteinket bűnszövetkezetként bélyegezzék meg, a tudás leértékelődjön, a kulturálatlanság diadalmaskodjon, az oktatás, a kutatás és az alkotás autonómiája csorbuljon.

Závada hozzátette, a kormány mindinkább az európai demokratikus normák megtagadásának irányába próbálja fordítani az országot. 

Az író Esterházyt idézte, aki szerint

a szavak múltjának ismerete nem írói szakfeladat, hanem, mondhatni, hazafias kötelesség.

(hvg.hu, MTI)

(Címlapi kép, fotó: MTI/Mohai Balázs)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Hajtsd a fejed Jadviga párnájára s reggel már fel se ébredj!
nezelodo
Nincs diktatúra, csupán azt jelezte, a dakota uralom alatt nem számít semmilyen "irodalmi díjra a politikától", mert köztudottan már azt is a legfőbb döntéshozó osztja. Amúgy igaza van Závodának, még ha a haszonélvezők fel is visítanak mindezek hallatán. Viszont van egy rossz hírem nekik, az író nevét még tudni fogják akkor is amikor az övéket már rég nem, vagy csak a "becenevüket".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.