A kormány szerint az éttermi élő cigányzenével nemcsak a hangulatot, hanem a foglalkoztatottságot is feldobnák, és a közös éneklés amúgy is a nemzeti identitást erősíti.

A kormány ösztönzi, hogy minél több étteremben, kávézóban, csárdában, vendéglátóhelyen legyen élő cigányzene, mert ez egyszerre szolgálja a foglalkoztatás bővülését, a közös zenélés és éneklés élményét és a nemzeti kultúra, identitás erősödését – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselőnek adott válaszában.

Az államtitkár a parlament honlapján olvasható válaszában emlékeztette az ellenzéki képviselőt, hogy a kormány 2012-től az ötödére, 5 százalékra csökkentette az élőzene áfakulcsát, amennyiben előadóművész személyes közreműködésével vendéglátás során, üzletben, vagy nem nyilvánosan meghirdetett és zártkörű családi eseményen, baráti rendezvényen, illetve belépődíj nélküli közösségi rendezvényeken zárt térben 300 fő, nyílt térben 1000 fő alatt zajlik.

Ez évtől kezdve társasági adókedvezmény illeti meg az élőzenét játszó vendéglátóhelyeket: a kedvezmény a melegkonyhás vendéglátóhelyekre vagy borospincékre vonatkozik, ahol az éves árbevétel legalább 75 százaléka étel- és italforgalomból, illetve szálláshely-szolgáltatás nyújtásából származik. A társasági adóból lehet leírni a nyújtott élőzenei szolgáltatás áfa nélkül számított ellenértékének legfeljebb 50 százalékát, így 3 év alatt jelentős összeget, több mint 62 millió forintot írhat le egy vendéglátóhely.

Nemrégen a kormány a magyarországi cigányzene támogatására és népszerűsítésére irányuló szándékát erősítve indította el a Hagyományok Házával a Muzsikáló Budapest pályázati programot.

Nem igaz tehát képviselő asszonynak az az állítása, amely szerint a kormány nem támogatja a vidéki előadóművészeket – írta válaszában az államtitkár.

Rétvári Bence arra is felhívta a szocialista képviselő figyelmét, hogy "a szocialista kormányok alatt az élő cigányzene értékének megőrzésére – egy vagy két kiemelt zenekar támogatását leszámítva – semmilyen érdemi lépés sem történt. Ennek is köszönhető az, hogy ma nem rendelkezik a cigányzene valódi utánpótlással, jövőképpel. A kormány célja éppen az, hogy – mintegy értékmentés gyanánt – visszahelyezze a cigányzenét az őt megillető helyre, ami "szerintünk nem a kirakatot jelenti, hanem például a vendéglátóhelyeket, a hazai és külföldi színpadokat".

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ezeknek elmentek otthonról. Ez a legnagyobb probléma ebben a kurva országban?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Ezeknek elmentek otthonról. Ez a legnagyobb probléma ebben a kurva országban?
nevemnick
Suttyók! Kinek van pénze étteremre?
Rohadnátok meg.
karma1
JAJ!!! Ezt en nem hiszem el! Ennyit tudott csak kiizzadni magabol a diszcigany? Nehany roma zenesznek legyen munkaja? Meg handulat az etteremben?
Vazze, hat a Kadar-rendszerben ez olyan klasszul meg volt csinalva...: tschikos, gulasch, Hortobagy, Balaton, oszt jonapot.
Akkor a turistak legalabb jottek, es ennyi volt az elvarasuk, es azt meg is kaptak.
Van ennek a vadbaromnak fogalma arrol, hogy nagyhiru helyeket eppen ok vertek szet???

Mi van a Matyas Pincevel??? A vilaghiru Lakatos familia huzta ott, es nem akarhogy... De mar Matyas Pince sincs, legalabbis nem ugy, ahogy 30-40 evvel ezelott volt.
Szegyellje magat minden kepmutato szemetlada, akinek csak ezt sikerul felmutatni...
sokanvagyunk
Attól még, hogy szüleik nyomdokain járva legtöbbjük már fiatalon meg tudnak fújni ezt-azt, nem biztos, hogy szerencsés beterelni őket elegáns éttermekbe. :)
Perwool
Baz+, WC papír, elemet, műszereket, orvosokat, nővéreket minél több kórházba!
solidedge
Kövezzenek meg de a cigány kultúra nem az én kultúrám. Nem bírom a cigányzenét és kimondottan idegesítően hat rám. Ha az éttermekben a magyar kultúráról szólna a zene azt szívesebben venném.
tothjani
Én azt is bevezetném hogy a lakosságnak fél évente egy bizottság előtt el kell énekelni 2-3 aktuális cigány nótát, aki nem tudja azt pénzbírsággal kell sújtani.
Ez nagyban elősegítené a társadalom integrációját!!
Nessy
Anno sem "cigány zenét"játszottak! Dankó Pista, és a többi műdal szerző művei voltak a kedvencek! Akácos út, Csak egy kislány,meg a többi. Félévszázada még nekem is húzatta életempárja a Csak egy kislányt. Igaz, akkoriban egy fiatal házaspárnak nem volt elérhetetlen az Európában vacsorázni, és utána a bárban táncolni Bergendiék zenéjére.
Cicamama55
Csak a zenét kell beszerezni, a többi már ott van!
volvós
Bence cicuska bemegy az étterembe.
- Önöknél van cigánypecsenye ??
- Igen, de akkor nincs cigányzene !
quadrocopter
- Pincér!
- Parancsoljon uram!
- Lehet kérni a zenészektől, hogy mit játszanak?
- Természetesen, uram!
- jó, akkor mondja meg nekik, amíg ebédelek, inkább kártyázzanak!
Rózsika Hatházi
Én is mennék zenésznek. És elhúznám a nótájukat. :))))
cs.n.
Mint a Horthy-korszak filmjeiben? Oszt' miből gondolja Rétvári, erre olyan nagy igény lenne a 21. században?
Pálinkafőző Rézüst
Ahhoz kellenének éttermek is, meg kertes kisvendéglők...Sajnos nálunk a rendszerváltás után - kormányoktól függetlenül - szisztematikusan kiirtották. Akkor miről is hablatyolsz, rőtvári bencuska, fiatal fiúk (fidelitasz) :)) kedvence??
Csizmás Kond
nagy ám a sötétség...a cigányzenének annyi a köze a cigánysághoz hogy az előadói általában cigány származású zenészek. A cigányzene a magyar népzene műváltozata, sorozatgyártott népzenestílus, ami átlépte a népzene határát de nem lépett át a stílushatárt.
staro2
Velem bizony néha megesik, hogy szívesen hallgatnék jó egészségben, teli pénztárcával,biztos jövővel, itthon élő és dolgozó gyerekeim társaságában csendes cigányzenét egy kellemes kertvendéglőben mondjuk szombat estefelé egy jó csülök és néhány fröccs mellett.
Idióta rétvári:!
először tegyetek valamit az egészségüggyel,aztán kapjunk elegendő fizetést a munkánkért, hogy beülhessünk egy kertvendéglőbe,aztán biztosítsatok tisztességes megélhetést, hogy külföldön élő családtagjaimat ne csak karácsonykor láthassam élőben.
Aztán ha mindez megvan,akkor egye fene jöjjön a cigányzene (nem tolakodó bandával,és "csak csendesen")
Ugye mi erős büszke nép vagyunk, mindenünk rendben van, kész boldogság,hogy ez a kleptomániás idióta banda (magyar kormány) megtalálta az utolsó kis rést amelyen ebből a fene nagy boldogságból egy pár cseppecske elfolyik és gondoskodik a mindennapi cigányzenéről.

Van persze egy másik opció:.rogán tonyó meg a vajda be akar ugrani néhány nagybőgőb
Mobil123
Ez lesz híd program vagy mi? Amit a tanult farkas flórián cigány senkiházi intézet??? :)))))
Látjátok hogy még is csak lesz munka Na!!
Clavigo
Hát vazzzze...mit lehet erre kommentelni.. ?? néha talán még Orbán elvtárs is beugrana,,improvizálni a régi ceglédi kannájával,,Flórijjaaáán meg kontrázna,nekijjjje...Vazzzze,,,,és ilyen állatok ülnek felelős beosztásban,,,a parlamentben ??? :) :) DDDDDDD :) :) :)
papa.49
Hiába a főcigány kitalálta KELL A CIGÁNY ZENE!!!
Nekem ugyan a hátam közepe se kívánja, de a főnök így akarja, mondjuk étterembe már nyugger korom óta nem járok, ott nincs ,,CSIRKEFARHÁTBÓL NYUGDÍJAS BURGER,, !!!
Zeta
@papa.49: csak ne kelljen őket dolgoztatni. Pedig Hofi is mondta már, lapát nemkell mindnek, hegedű meg nem jut!
Hamár zene, az magyar népzene!
laszlobihari
Pedig egyszerü a megoldás, a választások után kell valami munkahely orbánnak és farkas flórinak, különben mivel tudnák legalább egy (kis)részét az általuk okozott kárnak!
qxy
Nemzeti identitás??? Neked se a szomszédod a hülye mi?
" ménemnyeltekle amikornagggyon kicsi voltál.
volvós
Egy újszülöttnek minden vicc új !

Találós kérdés :
-Mi az ?? 48 törött lába és 57 foga van ?
- ???
- A 100 tagú cigányzenekar tagjai egy
skinhead-eknek adott koncert után
papa.49
@volvós: Hát nem látom a képernyőt a röhögéstől, jól feldobtad az estémet kosz. szépen))))))))))
volvós
@papa.49: Nagyon szivesen, Barátom !!! Legyen szép estéd, 7vg-d !!
Desischado
Nem hittem a szememnek, kínomban röhögni kezdtem. Ezeknek nincs nagyobb gondjuk?! A szociális háló sehol, az egészsgügy, az oktatás dögrováson, a megélhetésről ne is beszéljünk... És akkor éttermi cigányzene?! És a népnek miből telne rá bence, te nagyon hülye! Erről vartyogjál, te isten barma!
Rumcájsz 2
"mert ez egyszerre szolgálja a foglalkoztatás bővülését, a közös zenélés és éneklés élményét és a nemzeti kultúra, identitás erősödését – írta Rétvári Bence, "

A foglalkoztatásból nem lesz állami bevétel!
Közös éneklés? Sírva vigad a magyar miattatok!
Nemzeti kultúra és identitás!!!
Kikérem magamnak! Ez a fajta zene nem tartozik a szorosan a Magyar emberek kultúrájához! Azt máshol keresni, pl Erkel, Katona, -- Korda, Záray-Vámosi, Szenes Iván, stb,,,
Identitás? Vagyis az azonosságtudat és a hovatartozás?
NEM, NEM, NEM!!!
podiumocska
Kedves Rumcájsz2
Ne mondjon ilyen hülyeséget hogy nem tartozik a Magyar kultúrához mert ki nevetteti magát de nagyon ! Az egy dolog hogy önnem szereti a Magyar népies műdalokat ide értve a nótát&csárdást de ez nem jogosítsa fel önt hogy ilyet állítson !Amiket ön felsorolt kivéve Erkelt ök mind popzenészek illetve Szenes Iván zeneszerző . Ők kiváló előadok de mást zenei kultúrát képviselnek . Ha Erkelről beszélünk akkor azt illik tudni hogy a Himnuszt részben nem ő írta mert eredetileg közismert,közkedvelt verbunkos zene volt amit a cigányzenészek játszottak illetve terjesztettek el ! Tehát csak átdolgozta és így nyerte el szavazás útján !Ha ön ezeket az előadókat tekinti csak a Magyar kultúra részeként akik pár évig évtizedekig voltak a palettán akkor a cigányzenészek akik az 1400 évek közepétől már Magyarországon voltak a egyes feljegyzések alapján de a szórakoztató iparban hivatalosan már az 1700 évekből már van bizonyiték lásd: hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1zi_cig%C3%A1nyzene A Magyar cigányzenészek tették világhíressé a csárdást mert olyan színvonalra fejlesztették hogy azt igazán csak ők tudják színvonalasan és utánozhatatlanul előadni ! Persze ebben a szakmában is van gyengébb és erősebb . Tehát kedves Rumcájsz 2 ne mondjon badarságokat ! Nem kötelező szeretni de a tényt ne akarja megváltoztatni mert akkor azt is állíthatjuk hogy a Gulyás nem Magyar ami teljes hülyeség lenne ! Tisztelettel : Lukács Róbert
Eladott Ország
Most akkor bolonduljunk meg örömünkben. Az országban nem növekszik, hanem szűkül a középréteg, márpedig ez a réteg lenne az, amelyik étterembe, cukrászdába jár, meg tudja fizetni a szolgáltatásokat, így a vállalkozó képes fejleszteni a béreket, a jobban megfizetett munkavállaló pedig szintén el tud menni étterembe, nyaralni, színházba, tud vásárolni (az alapvető szükségleteken túl), így segítve a gazdaságot. Mindez nem történik meg, mert az uniós forrásokat szétlopják, a piacokat elfoglalta néhány oligarcha és stróman, a vállalkozók egy része adót csal, más része tönkremegy. Ezért nem mindegy, hogy aznap milyen támogatást nyert Mészáros Lőrinc, milyen kastélyt vásárolt Tiborcz István, vagy mit vásárolgatott Matolcsy György. Egy dolog még hozzá tartozik a képhez. A fizetőképes kereslet azért sem tud nőni, mert közel 1 millió háztartás még mindig adósrabszolga, a devizának hazudott hitelét nyögi. Nem az irigység vezérel senkit, amikor ezeket az ügyeket bíráljuk, hanem annak a józan belátása, hogy így, a jelenlegi rendszerben lehet ugyan panaszkodni, de lényegében sehonnan sehová nem fogunk haladni. Illetve de, haladunk. Öles léptekkel az elszegényedő társadalom és a néhány, nagyon gazdag maffiacsalád irányába. Ezért az éttermekbe először nem a cigányzenét kell megszervezni, hanem a vendéget és nem árt ha pincér és szakács is van.
nezelodo
Ebből megint milliárdok lesznek odaajándékozva a flóri híd a munka világába programra. Bizony sokba lesz ha mindegyiknek vesznek hegedűt!
ittott
Anyád Picsáját. Ki szereti a cigányzenét?
verőce21
Nekem nem hiányoznak az éttermekből a tetves, kövér, zsíroskalapú, büdös cigányok!

Minden étteremtől meg kell vonni a HACCP engedélyt, amelyikben feltűnnek ezek a füstösképű, fekália bacilusgadák! Ugyanúgy, mint az útszéli romlott húst árusító vendéglátó helyektől és csehóktól továbbá a légyszaros, ragacsokkal teletűzdelt külvárosi kertvendéglőktől.
anyuci
Ez a diliház maga ! Nehogymár központilag legyen szabályozva, hogy akarok-e sírva vigadni !!! Most jön a Nemzeti Cigányzene ??? Ez rohadtul nem tartozik a kormányra. Ez a vendéglős döntése, a vendég is dönthet, hogy hova jobb beülni, de rémálom, ha beleugatnak. Mellesleg én sok mindenre vágyok, de cigányzenére éppen nem !
namihami
@anyuci: Én például rühellem a műzenének kinevezett cigányzenét és magyarnótát. Még az étel is kifordulna a számból, ha evés közben, az étel helyett, a fejem mellett nyekeregne a cigány a szárazfával vagy egy öreg tehén ""nótázgatna""..
Egy étteremben az ember vagy eszik vagy bazseváltat. A kettőt ne akarjuk keverni, mert nem kompatibilis. egy jó kaja mellett beszélgetni, családi- és baráti életet akarok élni, nem egy megélhetési nyekergőt, nyávogót hallgatni.Ha a zene érdekel, akkor zenét szolgáltató helyre megyek. Igaz, ott viszont nem várom el a kaját és udvariatlanságnak tartanám, ha zenehallgatás közben bárki enni akarna.
JAJMÁR
Ilyen osszebissza áfa még soha nem volt, de a megvalósulásban fel se tűnik, a különbség. elnyelődik a csökkentés valamelyik haveri àgazatban.
De rizsa az folyik róla
nezelodo
Na ájtatos cigányzene kedvelő manó. Lehet kezdeni a diszcigány Flórival, vegyetek neki hegedűt, és bazseválja össze tőletek, azt a mit tőlünk ellopott, és fizesse vissza.
Clavigo
@nezelodo: A hegedű " nem occó "...Egy ceglédi kanna bőven elég lesz neki..
Jozefina
Rétvári már be ia baszott egy ilyen étteremben!!!?? Nagyon hülye!!+
quadrocopter
Farkas Linga Gnóm Flóriánnak új állása lesz?
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/05/retvari.jpg
Ahol a fekete lyukak és az államtitkárok a végtelenben metszik egymást.
Tele van a padlás már azzal, hogy a Rétvári Bencékkel összebútorozott anyaszentegyház papol az élet értékéről. Stabil gazdasági és jogi környezetre, biztos munkahelyekre, elfogadható bérekre, egyszerű vállalkozási formákra, fizetőképes keresletre, fejlődő oktatási rendszerre, megfelelő színvonalú egészségügyi ellátásra, élhető országra lenne szükség. Egyszerűbben fogalmazva: mindannak az ellenkezője kellene, mint ami most van. A többit a kormány nyugodtan bízza ránk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.