Idén júniusban 20 papot szentelnek fel az egész országban. 10 éve még 36-an vágtak bele a papi hivatásba.

Drasztikusan zsugorodik a magyar katolikus egyház, saját adataik szerint az elmúlt tíz évben majdnem 20 százalékkal csökkent az újonnan beiktatott papok száma – olvasható a 24.hu cikkében.

Június hagyományosan a papszentelés hónapja a katolikusoknál, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint szombaton 20 "újmisés" pappal gazdagodik az egyház – vagyis megyénként egy-egy új pap lett "beiktatva".

2006 júniusában azonban még 36 pap felszenteléséről írt a MKPK a cikk szerint.

"Az Annuarium Statisticum Ecclesiae, vagyis az egyházi statisztika szerint jelenleg 2110 katolikus pap szolgál Magyarországon. (Az átfutás miatt egyéves csúszással kell számolni a létszámösszesítéseket, így a legfrissebb adatok valójában 2016-ra értendőek). A tavaly közzétett, tehát 2015-re vonatkozó adatsorban még 2170 pap szerepelt.

Az MKPK évente közzétett, de az általánosításokat szigorúan kerülő adatsoraiból egyértelműen kiolvasható, hogy az összlétszám az elmúlt években folyamatosan csökkent. A 2006-ban közzétett, tehát 2005-ös adatok szerint 2576 katolikus pap dolgozott országszerte.

A különbség több mint 460 fő, ami nagyjából 20 százalékos csökkenés."

A cikk szerint ez már csak a papság öregedése szempontjából sem jó, ugyanis egyre több atya éri el, vagy pedig már meg is haladta a nyugdíjkorhatárt, a Győri Egyházmegyében a papság több mint fele betöltötte a 73. évét.

A fokozatosan fogyó papok miatt az év elején az egyház önfelszámolásba kezdett, a papok dönthetik el, mely plébániákat zárják be és melyek maradhatnak meg.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Talan ha a kereszteny erkolcsben nem a gyulolet dominalna, akkor tisztesseges vallasos csaladbol a tisztessegre nevelt gyerek a papi hivatast valasztana.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
Talan ha a kereszteny erkolcsben nem a gyulolet dominalna, akkor tisztesseges vallasos csaladbol a tisztessegre nevelt gyerek a papi hivatast valasztana.
cs.n.
Nahát, Gyurcsány idején több volt a pap, mint most, a nagyonkeresztények regnálása alatt?
Ördögvadász
A globalizáció, vagyis a határtalan szabadság a cél. Mondják. Mondja az elit. És csinálja, a dolgát.
A ballibsi barom meg ujjong ezen és ássa egyben (tudatlanul) saját sírját.
Az egyház meg útban van. Az egyházat le kell rombolni, az egyházat meg kell semmisíteni, mert útban van. A szabadkõmüveseknek.
justhpeter
@Ördögvadász: Talán az egyháznak illene visszatérnie a keresztény tanokhoz és kiszállni a politikából, felhagyni istentelen és erkölcstelen politikusok seggének pénzért történő nyaldosásával. Talán akkor...
Ördögvadász
@justhpeter: és mi a 'keresztény tan', szerinted?
Rockxy
A tudati evolúciót nem lehet semmilyen vallással megállítani.
Minden az isteni terv szerint zajlik.
Equus
" A 2006-ban közzétett, tehát 2005-ös adatok szerint 2576 katolikus pap dolgozott országszerte." Vicces ebben a mondatban a "dolgozott" kifejezés.

1ébként: már egy pap is sok lenne...
Béla333
A Katolikus Egyház magának köszönheti, hogy az emberek nem kérnek belőlük, ezért zsugorodik így össze!
A pedofil ügyek, az Orbán kormánnyal való elvtelen összefonódás mind-mind taszítja a jóérzésű híveket!
quadrocopter
@Ördögvadász: Figyelj barom! A cikket is el kéne olvasni, mert akkor abban a beszűkült, agynak sem nevezhető, képlékeny halmazba rögzülne, hogy elsősorban létszám problémáiik vannak és nem "szabadkőműves"!
36
Kevesebb hívő, kevesebb pap. Kevesebb gyerek születés, már évtizedek óta, megint csak kevesebb pap.

@Ördögvadász: Igen. A pszichológiát, pl. azért szabadították rá a világra, hogy a lelki gondokkal ne a paphoz, lelkészhez, rabbihoz menjen az ember, hanem a pszichológushoz(óránként 10 ezerért) Ezt még megfejelték azzal, hogy a gyógyszeripar kábítószereit is felírhatják(ezzel legalizálva a kábítószer fogyasztást és milliárdos üzletet generálva)
Persze, mindezzel nem lett/lesz kevesebb lelki beteg.
A falut szétverték, mint szakrális közeget, ahol a doktor úr, a tanító úr és a bíró úr mellett a plébános úr, voltak a települések meghatározó személyei. Akikhez segítségért lehetett menni. Az embereket bezavarták(ma is) a városokba, ahol elszürkültek, elvesztették a biztonságot és a segítő embereket. Sajnos, maradtak a pszichológusok és az egyre több hitét és eszét vesztett ember...
Ördögvadász
@quadrocopter: kit érdekel a cikk? a hozzád hasonló selejt marhát!
Itt az egyházról beszélünk. A selejt meg emészt.
Rockxy
@Ördögvadász: Az egyház útban van, és nemcsak a katolikus, mindegyik (sokház).
A titkos társaságokkal pedig semmi gond, még a vakolókkal sem.
Az emberrel van baj, aki a társaságban megszerzett tudását élősködésre használja.
Ördögvadász
@36: errõl van szó. A keresztény tanítás talán két legfontosabb alappillérét, a jogállamot és a családot, itt a szemeink elõtt verik szét! Elképesztõ. Ezen dolgoznak a globalisták, a soros bérencek. Ássuk saját sírjainkat. Sajnos.
Ördögvadász
@Rockxy: az emberrel. A fehér ember, a keresztény ember a gond. Mondják.
36
A cikk írója egyébként, szerintem is joggal kifogásolja, a külföldre költekezést. Magyarországon is lenne helye annak a pénznek, a katolikus egyház közelebb vitelében a társadalom azon részeihez, akik reményt, vígasztalást és hinni szeretnének.
36
@Ördögvadász: Igen. Akiket, fent említettem, orvost, bírót, tanárt, papot, napjainkban is igyekeznek hitelteleníteni. Mindebben a politika és a média is segít.
Bohócokat és bűnösöket kreálnak belőlük, sajnos általánosságban.
Az orvos, ha lelkiismeretesen akarja végezni a dolgát sem biztos hogy tudja, hisz, alapvető anyagi gondjai vannak. Nincs korszerű felszerelés. Omladozik a kórház. Nincs elég nővér. Kevesen vannak. Sok a beteg. Kevés az idő. Egyre több az adminisztráció. Az állam, évről-évre regulázza őket. Nagy a tévedés lehetősége.
36
@Ördögvadász: A bíró hivatását is állandóan bírálják. Mára politikát csináltak belőlük is. Ha, így ítél, az a jó, vagy nem jó. Ha, úgy, akkor pedig az nem jó.

A tánárokat is évről-évre "reformálja" minden kormányzat, csak nyugalom ne legyen. A lényeg(sajnos), hogy a gyereknek és a szülőnek van mindíg igaza. Megverhetik, megalázhatják a tanárt. A tanár pedig nem igazán tehet semmit.

A pap? Hát, a mi plébánosunkat látva, megint csak nem igazán tudja pont a saját hivatását normálisan ellátni. Van 8 települése, ahová hét végén rohan, miséket tartani, keresztelni, papír ügyeket intézni. Hétköznap két iskolában, heti 16 hittan órája van. Közben temet, templomot renovál, próbál az emberekkel is beszélgetni, de nem sok ideje van rá.

Szóval összekeveredett minden.:(
hetöndöe
@Ördögvadász: Az egyházba vetett hit roppant meg már régóta és ehhez semmi köze sem Sorosnak,sem a globalistáknak sem a "szabadkőműveseknek".Talán példát kellet volna mutatni morálból harácsolás és pőffeszkedés helyett.Rohadjanak meg,ott ahol vannak.
Manhattan
@Ördögvadász: Ki a Soros bérenc? Tényleg nem tudom... De én is úgy szeretnék az lenni! )
F_Viktor
@Ördögvadász: Irod:
"... a jogállamot és a családot, itt a szemeink elõtt verik szét! Elképesztõ. Ezen dolgoznak a globalisták, a soros bérencek."

Ocsem, ritka hulye f@szkalap vagy! :-)))
quadrocopter
@Ördögvadász: Figyelj barom! Ennyi "ésszel"(?) és ilyen ökör magyarázattal az időjárásahoz is hozzápofázhatnál!
papa.49
Majdha nem ilyen erdő péterkék lesznek Magyarország bíborosai akkor talán a hívek is visszatalálnak a ,,nyájba,,!!!
Clavigo
@Ördögvadász: Te nagyon hülye vagy ,,ember.
Equus
@Clavigo: 17.50 Ennek ellentmondok: ez az ördögvadász vagy mi nem nagyon hülye, hanem nagyon-nagyon hülye. És nem "ember" csak egy fizetett szarkeverő, amit a habonyművek szabadított erre az oldalra.

A vallás meg csak az idióták menekülése a gondolkodás elől és a rókalelkűek eszköze mások munkája gyümölcseinek lenyúlására.
Ördögvadász
@36: összekeveredett minden, pontosan így van, mert össze keverték.
És össze fogják ezt még jobban. Éppen ez a cél. Ezt csinálják, ezen dolgoznak.
Hogy mondja a szabadkõmüves: "Minden tudás alapja a vallás. De, ...de mi a vallás fölött vagyunk.
Tehát õk, a világ egyed-uralkodói a vallás fölött vannak. A keresztény vallás fölött.
grincss
Végre egy igazán jó hír!
Meg is szűnhetne!
qxy
Az a lényeg hogy a cölibátus, apáról fiúra száll.
Na meg szex közben az " ó Istenem, ó Istenem," az nem számít imádságnak
qxy
Ja, most tényleg. Igaz vagy hamis?
.- Hasítsd szét a fát és én ott vagyok.
.- Emeld fel a sziklát és én ott vagyok.. Mondta Jézus. és ezt is el titkolták azzal a szándékkal hogy minél több templom és pap kelljen ? Mert én kinézem a papokból. Igaz eddig sem volt bizodalmam hozzájuk. Meg is kérdeztem egy jó párat.
.- kik rajzolták a szent képeket? és ki volt a meg bízó ? mert akkor kinek volt annyi esze hogy Ádámnak köldöke van? honnan is lett atyám? honnan is kellett le vágni???Nem tudom miért térnek ki a válasz alól.
qxy
Ezt el kell mesélnem. 80 as évek, - disznó vágás.
fél nyolc, abba hagyni mindent, mert mindenki megy a templomba.
fél kilenckor fojt köv., 10 kor, abba hagy minden, megint templom. és ez este hatig még voltunk kétszer. Na ,, utána jártam. a kis kedves " disznó gazda asszonyka volt a pap szalma zsákja. és amikor meg mozdult a pap köldöke akkor bizony elé térdelt a nacsaszony és " belebeszélt a mikrofonba szépen.A pap végeztével meg gyónta és várta a bizsergést .
human
@qxy: Más nézőpontból nekem az nagyon visszás, mikor valaki reggel felkel, beül az audiba lop pár milliót délben, délután a kereszténység fontosságáról szónokol, haza megy és áldást mond a vacsorához.
human
Hogy miért zsugorodik a kersztény egyház annak csak ők tudhatják az okát, ha elég bátrak utána járni.
a helység kalapácsa
Nem csak a magyar.
Ettől függetlenül dől a lé hozzájuk.

Tetszik a szóhasználat, mert nagyon találó: "végzetesen"
terlasz
A cölibátus eltörlése után vonzó megélhetési forrássá válhat az efféle tevékenység.
eugen4402
Remélem, hogy a Mindenható nem rója fel bűnömül, miszerint sajnálom ha elfogynak a papok, de sokkal nagyobb bajnak tartom, hogy a HÁZIORVOSOK is elfogynak..!!!
Equilibrium
@quadrocopter: Te kis "puhafiú"... Azoknak nagy a hangjuk, akiknek elfogyott a tehetségük...
Cicamama55
Azért az magáért beszél, hogy a Kádár rendszerben volt még elég papunk...Amióta divatos lett a kereszténység, nem meggyőződésből keresztelkednek, házasodnak az emberek az Úr színe előtt, azóta alakult ki ez a hiány a katolikus egyházaknál...Hazug, álságos életet teremtettek ezek a nagy rendszerváltók hazánkban! Ezen a téren valóban rendszerváltás jött létre! Pl. A rendszerváltásig-de még utána is hosszú évekig -nem tömegesen, turistaként, magáért a látványért mentek Magyarországról a csíksomlyói búcsúba a hívő emberek, hanem a lelki megtisztulásért...Most meg minden csak a számokról szól...De vajon mit ünnepelnek a lelketlen emberek?!
iluminati
Bevallom nekem hányingerem van az egyháztól...pedig valamikor én is keresztény voltam... Amióta politizálnak és hülyeségeket beszélnek, itt nállunk kötelező az egyház adó és szabott ára van..még akkor is ha nincs munkád... ennyi pénzért én is elmondok egy imát...általában temetéskor húzzák le az embert...a miséken nem prédikálnak hanem kibeszélik az emerek magánéletét...Vagy arról beszélnek,ha nem szavazunk a fid-es polgármesterre...akkor...stb ill fid-s lelki üdvéért szól a mise..de volt mikor a politikát magasztosították...UNDORÍTÓ...ezek nem isten szolgái...hanem a korm...é
nezelodo
Az egyház elfelejtett megújulni, ott rekedt a 3-400 év előtti szemléletnél. Már amikor a Kádár rendszerben a szószékről dicsérték a rendszert, gyanakodtam, de most hogy oly vastagon politizálnak a bűn mellett, éppen eljött az ideje a zsugorodásnak. Azokra meg akikre most a hatalmuk megőrzése végett támaszkodnak, ha újra eljönne Jézus, megint korbáccsal kergetné ki őket a templomból.
Egy már meghalt ismerősöm emlegette gyakran a térségünk némelyik keresztény pártpolitikusát, a miselátogatása után, a templom újraszentelését sürgetve.
karma1
@Equus: 18.36-ra: Es irhatsz rola akarmit, ha nem neki cimzed, akkor nem aktivalodik,. Mondom, hogy egy robotprogram, Ti meg megprobaltok vele "ertelmesen" beszelni... Hat nem lehet, nyugodjatok meg, csak alapmondatok vannak beletaplalva. Se cikket, se mas beszolasat nem olvassa el, nyugodtan elkuldheted az anyjaba is...
patyuka
Költői a kérdés: ha megcsappant rá a társadalmi igény, miért gyarapodik mégis, közvetve és közvetlenül egyaránt, a nekik juttatott állami apanázs, a "pozitív diszkriminációk" száma, továbbá az igazolt közakarat hiányában - sőt olykor kifejezetten annak ellenére - is rájuk testált tudatot befolyásoló intézmények hányada?

Ami annál is inkább irracionális és felháborító, mert a gyónást és áldozást kivéve - bár ez utóbbi leginkább misén történik, s azok mindegyike, a hajdani búcsúcédulákra hajazóan, kellő summával megalapozva valaki(k) lelki üdvéért mondatik" - valamennyi "szolgáltatásnak tisztes" tarifája van.
Közhelyes, de cáfolhatatlanul igaz szófordulattal élve: és akkor még sem az egyházadóról, sem a pénzügyi, adózási privilégiumokról (pl. a perselypénz és egyebek sorsáról...) meg az ún. 'egyszázalékról' érdemileg nem is beszéltünk...
Perwool
"Végzetesen zsugorodik a magyar katolikus egyház"
Isten tartsa meg a szokását.-:)
Amúgy meg el, kellene törölni a cölibátust, és (mint annyi más foglalkozásnál) apáról fiúra szállna a papi hivatás.
Végzetesen zsugorodik a magyar gyermekgyógyászat, a háziorvos, a nővér...
Ördögvadász
@bakcsubakka: igen. A jelenlegi kormány amíg még uralkodik, hatalmon van (és remélem még sokáig), addig még van egy kis remény. Egy kevés.
A kereszténységet, és a vallást egyáltalán, már az elsõ világháborúval elintézték. Kinyírták.
Az októberi forradalom, második világháború, kommunizmus, liberalizmus, ateizmus..., meg...
De pontosan ez a cél. Az új világrend csak egy vallást ismer. Csak egy vallást!
Mert minden egy forgatókönyv szerint történik. És véletlenül, semmi nem történik!
36
@qxy: A mi papunknak is van asszonya. Na és? Nincs azzal semmi. Ez a természetes.
A férfi az férfi, amíg össze nem kötik a lábát.
36
@qxy: Arról nem tehetnek a fiatal papok, hogy a Vatikán, szovjet mintára, csak 70 év+ idősek irányítása alatt áll.
kamazuka
vissza kell hívi a nyugdíjas papokat,ez most úgy is a propaganda ideája.
Nem tévézgetünk nyugodtan.
Ha a báránynak életfogytiglan akkor a pásztornak is.
Eladott Ország
Az a probléma ezzel az éjfekete, büdös, feudális kormányzati politikával, hogy addig nem
nyugszanak, ameddig generációk életetét nem teszik tönkre visszafordíthatatlanul, ameddig nem éhbérért robotoló szalagmunkásokat termelnek ki a nemzeti kormány örök dicsőségére és hatalomban maradására. Elavult, használhatatlan, 19. századi tudással a 21. században
versenyképesnek lenni egészen sajátos elképzelés. Nyilván nem véletlenül: az idegen nyelvek, a számítástechnikai, netán pénzügyi, állampolgári, jogi ismeretek hatalmas hátrányt jelentenének a kormány számára abban, hogy irányítható bérrabszolgákat kreáljanak a felnövekvő nemzedékekből. Cselédek, szolgák, buta droidok kellenek ide, akik a vállukon hordozzák a Parragh Lászlókat és famíliájukat, miközben hatalmasék kölykei a haldokló Nyugat legdrágább felsőfokú intézményeiben pallérozzák az elméjüket. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: ha ez nem nemzeti tragédia, akkor semmi.
Ördögvadász
Barátaim összegezve a véleményeket ki merem bíztosan, sõt egészen bíztosan jelenteni:

Mindenek fölött, legyen az vallás (nem a keresztény vallás!), politika, vagy összeesküvés...
mindenek fölött a VATIKÁN (CIA, SAS, Moszad, KGB...központja), és ezen belül, a PÁPA áll.
Mindenek fölött a PÁPA ítélkezik!
36
@Ördögvadász: Ja. Az biztosnak látszik, hogy a Vatikán, egy hatalmi központ. Irdatlan nagy pénzek lehetnek befektetve onnan.
És, minden nagyhatalom vezetőjének szinte az első útja a Vatikánba vezet. A római EU csúcs, minden államfő részvételével is ott hallgatta a pápa beszédét.(Kivéve Juncker, mert ő annyira részeg volt, hogy végig aludta, de előtte még nagy nehezen, megkereste a saját székét:)))
De hát, az angol királynő, sokszor látogatott már oda. Most Trump is volt a pápánál, annak ellenére, hogy !megtiltotta a Vatikán, az USA elnökének! hogy helikopterekkel érkezzenek! A Vatikán és a pápa, valami világhatalmi tényező, az tuti.
Eladott Ország
Tényleg semmi több ez az ország, mint állampolgári jogon hülyének nézett szerencsétlenek gyülekezete.
36
@Ördögvadász: Ja. És valami különös okból, bár tele van Olaszország muszlim bevándorlóval és az ISIS is többször megfenyegette már a Vatikánt, eddig nem igazán volt terror támadás ellene. Különös...
Ördögvadász
@36: :)
Feltünt már neked talán az EU épülete? És Babilon. (hasonlítsd csak össze)
Vagyis ezzel azt akarom mondani, minden út Rómába vezet. Babilonból Rómába!

A - Jezsuita Összeesküvés - tanulmányozása nélkül, nehéz megérteni a dolgokat.
A PÁPA mindennek a csúcsa, és a gyökere! Minden út Rómába vezet!
36
@Ördögvadász: Hát. Az EU épületéről, nekem a soha be nem fejezett, jelző jut eszembe. Végül is... Bábel tornyát sem tudták befejezni. És a sokféle nyelv...
Régebben foglalkoztam azzal, hogy Washington, azon belül is DC-District of Columbia és London, azon belül a City és a Vatikán, Izraelben, Jeruzsálem és Szaud-Arábia, Rijád fővárossal, kapcsolatban vannak. Szerintem a pénz és az okkultizmus köti össze őket. De, Brüsszel...?
kukac50
Mióta politizálnak a papok a templomban nem is érdemes elmenni misére!
nezelodo
@bakcsubakka: Azért van valamilyen szintű megújulás, mert én nem hallottam korábban stadionépítő püspökről, de már ebben is a világ élvonalában járunk a Rigófütty püspökkel. Az viszont nem baj, ha a templomai közül a hírek szerint néhány összedőléssel fenyeget, felújítás híján.
Eladott Ország
@Béla333: vilaghalo.info/a-mult-rendszerben-meg-iiiiii-as-ugynokkent-csiripelt-kis-rigo
Döbbenetes, hogy bár LEVÉLTÁRI, HIVATALOS iratok bizonyítják, hogy a szeged-csanádi püspök Kiss-Rigó László egykor III/III-as ügynök volt, a bíróság - többszöri fellebbezés után is - eltussolta az ügyét arra hivatkozva, hogy "nem bizonyítható", hogy a püspök valóban besúgóként tevékenykedett volna... a magyar igazságszolgáltatás ERŐSEN kifogásolhatóan működik... Mindegy melyik politikai garnitúra van hatalmon!
- Elvégre 2006-ban éppen az MSZP és Gyurcsány Ferenc volt kormányon, most pedig az Orbán kormány kívánságait lesi a nagytiszteletű atya...
Az állam és az egyház elvtelen összefonódása, a haszonlesés stb.
panellproli
Amíg ebben az országban a bayerzsóti féle szarháziak kapnak lovagkeresztet, aki nyíltan lehülyézi, és gazemberezi a Pápát /a kisrigóval egyetemben/ aki végre méltóan képviseli a Krisztusi szeretetet,addig nem csodálom hogy jóérzésű fiatal nem vágyik ebbe az egyházba szolgáni
Ördögvadász
@36: hasonlóság van az biztos, de mi minden még...
A formája, az építészet, a csillagok..., de a jelenkori uralkodók szerint, ez alkalommal be lesz végezve. Ezen dolgoznak. Kavarnak (mostanig minden forradalom, minden háború a keresztény és protestáns vallás ellen volt), és céljuk ezen vallások felszámolása és mi több, a fehér ember kiírtása. Erre megy ki itt a játék, egy mismás réteg létrehozása.

Minden egy kidolgozott, pontos terv szerint halad: egy uralkodói rendszer (pharao), egy vallás (a jezsuita pápa véletlen???), egy nyelv...,a középosztály teljesen eltünik, marad egy Uralkodó és a selejt. A zsidók lesznek az arisztokraták, a vezetõk meg teljesen eltünnek.
De errõl talán majd késõbb.

Egyik újság sok évvel ezelõtt kiszivárogtatott egy írást (sok régi írás kerül napvilágra), ami talán a ballibsi buta nyáj figyelmébe ajánlott:

Pope declares the EC is heaven sent

The Roman Catholic Church has set the founding fathers of the European Community on the road to sainthood Roman Catholic bishops have started the canonisation process for Konrad Adenauer, Alcide de Gaspery and Robert Schuman, who are credited with devising the EC.
The nows follows the recent Synod for Europe in Rome 'The Vatican press office confirmed that the canonisation process is in its early stages.'
I am told by Margaret Hebblethwaite of the Tablet.
"Its extraordinary for politician to get canonised, but the Pope is rather churning out the saints at the moment. The reason given was that these men founded the EC on Roman Catholic principless."

Chiara Lubich a lay auditor at the Synod says:
"The European Union is a design not only of human beingns but of God."
The canonisation of the politicians he said, would show that Europe was 'builton on a rock'.
A spokesman for the Euro-skeptic - European Foundation - in London was stunned by the news.
"This is very rilly. They shouldn's be embracing politics in such an obvions way. People are living in dreamland if they think that founding...
Ördögvadász
@Ördögvadász: látom a második fele lemaradt.
Még hozzá tenném, hogy az említett Konrad Adenauer 'Úrat' halála után a pápa szentté avatta!

Tehát lehet álmodni (mennyire szép, mennyire hasznos az európai únió!?)...és... remélni...
Ördögvadász
@Ördögvadász: ismét lemaradt. Az elsõ részhez folytatva:
...the European superstate is worthy of religions recognition."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.