Keddi ülésén a parlament elfogadta a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodó szavazatot kapott.

A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, 7,2 millió forintot.

Az adatok nyilvánosak lesznek, az érintetteknek pedig a bejelentés után fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott – a médiatörvény szerinti – sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A most elfogadott törvény szerinti kötelezettségeit nem teljesítőket ügyész szólítja fel arra, hogy tegyenek eleget az előírásoknak. Ha az ismételt felhívás is eredménytelen, az ügyész bírság kiszabását kezdeményezi a bíróságnál. A Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül.

A külföldről támogatott szervezetek köréből akkor lehet kikerülni, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ez mondjuk nem érinti Sorost, mert ő magyar és magyar külföldről is finanszírozhat külön regisztráció nélkül, legalábbis Rezsi Szilárd szerint.
human
Mondhat a kormány bármit. Egyértelmű, hogy a megbélyegzés a cél. Amint életbe lép a törvény folyamatosan hivatkozni fognak rá, hogy ezek külföldről pénzelt ellenséges szervezetek.
human
Origo címlapján: "Mostantól átláthatóak a külföldről finanszírozott civilek"
"Amerikai mintára született a magyar jogszabály. Be kell vallani a külföldről kapott pénzt."

És vajon hány fidesz szavazó tud arról, hogy eddig is átláthatóak voltak a civil szervezetek?

Ebben az országban már az fog hátrányos helyzetűnek számítani akinek nem negatív az IQ-ja.
namihami
Ez az Viktor és cselédei. Máris itt az újabb pervesztés a Nemzetközi Bíróságon.
Sebaj, mindenki tudja, hogy hülyeség és csak veszíteni lehet rajta, de majd mi kifizetjük----helyettetek.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/03/semjenorban.jpg
A kormány idén megvéd minket a civilektől és az instant kakaótól. És a kormány meg fog minket védeni a civilektől éppen úgy, mint a gaz kakaógyártóktól, mert első a magyar emberek érdeke. Közben persze Sajátláb, Nárcisz kutya, az egyszeri gázszerelő lendületesen tovább gazdagodnak, a felcsúti kisvasutat meghosszabbítják Moszkváig és úgy lopnak ki milliárdokat a zsebünkből az olimpia ürügyén, hogy közben nem is lesz olimpia, de nem baj. Mi már csak egy ilyen nép vagyunk. Az nem érdekel minket, hogy Rogán Antal és az ő Cilikéje miből is engedhet meg magának olyasmiket, amire nem futja a keresetükből, arra is ívesen teszünk, hogy miért Mészáros Lölö nyer el minden uniós forrást és az sem ügy, hogy a fejünkre szakad az egészségügy, a közoktatás és a nyugdíjrendszer. Minket az érdekel, hogy ki pénzeli a civil szervezeteket (holott egy kattintás a neten és megnézhetjük, mivel nyilvános) és hogy az osztrák paraszt nehogy már fincsibb kakaót igyon, mint mi. Ezek a preferenciáink. Mi így szeretünk élni. Így is élünk. Meg is érdemeljük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.