Csütörtöktől a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre.

Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók – a méltányos használat elve alapján – eseti díjat számíthatnak fel. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

A Magyar Telekom korábban jelezte, hogy az elmúlt években számos, a roaming használatot elősegítő kedvezményes ajánlat hatására folyamatosan nőtt ügyfeleik roaming hang- és adatforgalma – a tavaly nyári adatok szerint egy év alatt a hatszorosára –, és a társaság arra számít, hogy június 15. után tovább emelkedik a forgalom. Hozzátették, hogy az előfizetők a legtöbb roaming forgalmat Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban bonyolították a korábbi években.

A Vodafone az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a társaság egyes EU-csomagjaival már eddig is többletdíj nélkül lehetett az uniós tagállamokban, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban telefonálni és mobilnetezni. Az érintett csomagok használatával a magyarországi előfizetőik adatforgalma 2015 áprilisától 2017 márciusáig meghaladta a 300 millió megabájtot, beszélgetésük megközelítette a 150 millió percet, így az EU által szabályozott tarifákhoz képest több mint 20 milliárd forintot spórolhattak meg.

A Telenornál a roamingszabályok módosulása miatt a mobilhasználati szokások terén komoly változásokkal számolnak. A társaság várakozásai szerint a hang- és SMS-forgalom kevésbé fog emelkedni, de az adathasználat jelentős mértékben növekedhet – írták az MTI-nek küldött válaszukban. Hozzátették, hogy mindez a kártyás ügyfeleket várhatóan kevéssé fogja érinteni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Állítsuk meg Brüsszelt!
Veszélyes lépést tett. Lenövelték a telefondíjainkat. Ne hagyjuk!
verőce21
Nekünk jókor jött!
Múlt héten kísértem ki egyik fiam a reptérre, véglegesen külföldre költözött. Így is egy csomó pénzembe kerül innentől kezdve, rendszeresen támogatni itthonról.
verőce21
@durbincs: Hát komám én aztán tudom, mennyi pénzzel kell támogatni a külföldön élő magyarok 90%-át. Csak ezt itt a blogon néhány balosnáci és liberálfasiszta tagadja...hogy küldik haza a pénzt! Az a 10% tényleg küld haza, de a többség semmit, azonkívül, hogy nyomorog külföldön. Nem egyet, nem kettőt ismerek ilyet. 10 év kinti élet után 0 megtakarítás! Egy házaspár svájcban, egy gyerekkel 15 év után nulla megtakarítás!

Az én gyerekem mindjárt azzal kezdte, hogy adjál apa 3 milliót...kezdetnek. Így utazott el. A lakásbérletbe kauciót le kell tenni, mindjárt 1 milliót, plusz egy havi bérleti díj még. Aztán meg "úgy megy ott a pénz", mondja. Mondtam neki, ne utazz sehova, veszek neked egy háromszobás házat itt valahol egy kis faluban, jó éghajlatút, élhetsz ott, minden hónapban küldök 50 eFt-ot, ott abból meg lehet élni. Még valamelyik kocsimat is elviheted magaddal, mert jobban jártam volna.
Mert, ha nem tetszik neki ott kint a lakás, mehet másikba, újabb 1 millió kaució. mert a régiből nem adnak soha vissza semmit, ilyen ott a szíves vendéglátás. Bár a kinti munkahelye - állítólag -, minden kiköltözési költségét fedezi, de én a rosszabbik változatra számítok.

"...de a legnagyobb baj hogy egy elbukott, megalázott, gyermeket kapsz vissza!" - Az én gyerekem annál sokkal talpraesettebb, minthogy megalázott szerepbe kerüljön bárhol is! De ebben igazad lehet 90%-ban, és mondd el ezt itt a lipsiknek is ezen a blogon, mert azt hiszik, Magyarországon kívül mindenütt máshol happy! És küldik haza a sok zsét! Fidesz propaganda, mert ha így lenne, minimum ötszöröse lenne az az összeg! Nagyon-nagyon nem így van!
És még van itt a blogon is néhány hülye, aki szítja ezt a "külhoni Eldorádó" hangulatot. :)
,
JAJMÁR
Szerencsére, vagy kényszerből? ., de vannak olyan magyar fiatalok, akik nem várják el a s@ggük szülői kinyalását.
Van eszük, tehetségük és ök tényleg "megállnak a saját " lábukon. Lehet, hogy csak egy szobában lakva, de mennyivel nagyobb eredményt és sikert elérve!.
Persze nevelés kérdése.
Némely szülö nagyon kevésre értékeli a gyerekét. Nem hagyja élni, megtapadztalni, megerősödni, hiszen az "nem neki valõ"
Szerintem már az siker, ha az ilyen önző, beképzelt okoskodó szülőtől végre leválik a gyerek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.