Több ezer diákot érinthet a letartóztatott Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása: sokan utoljára az áprilisi munkáért kaptak rendben fizetést, az e havi utalás csak részben, vagy egyáltalán nem érkezett meg.

A károsultak – akiket a cég nem tájékoztat a részletekről – már azt fontolgatják, nem is veszik fel a soron következő műszakjaikat, mivel félnek, hogy sosem látnak pénzt belőle. Az I Love Diákmunka szerződött partnerei közt több nagy üzletlánc is van, akiket kényelmetlenül érinthet a hirtelen kieső munkaerő. – írja az Index.

Már Facebook-csoportja is van az MSZP ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához köthető diákszövetkezetek károsultjainak. A különböző neveken újra- és újraalakuló munkaközvetítő cégeket az I Love Diákmunka online felület fésüli össze, amely leírása szerint több tízezer regisztrált diákkal rendelkezik, ám most nagy bajban van: a jelek szerint rengeteg tag nem kapta meg májusi fizetését a szokásos határidőig, és nem tudni, meddig húzódhat az ügy.

A Human Operator Zrt. (mely az I Love Diákmunka mögött álló egyik legjelentősebb szereplő, mintegy 6 ezer embert foglalkoztat) onnan lehet ismerős, hogy már tavaly is botrányba kveredett, amikor a McDonald's-ban dolgozó több száz diáknak nem tudott időben fizetni. Ekkor az igazgatóság elnöki posztját betöltő Czeglédy az Indexnek azt mondta, elszámolási vita alakult ki. Az érintett diákok ekkor még némi huzavona után hozzájutottak a bérükhöz, ami a mostani esetben koránt sem tűnik ilyen egyértelműnek. A közlés szerint a cég számláit zárolták a munkaközvetítő hálózat elleni nyomozás miatt, így hiába lenne fedezet, nem tudnak fizetni, a bérgarancia alapon keresztüli utalás átfutási idejéről azonban nem írnak konkrétumot.

Czeglédy Csabát és társait több mint 3 milliárd forintos adócsalással gyanúsítják, amelyet a többszintű iskolaszövetkezetes céghálón keresztül valósítottak meg a hatóságok szerint 2013 és 2016 között. Az MSZP ügyvédjeként is ismert Czeglédy előzetes letartóztatásának elrendelésekor a pártelnök Molnár Gyula azt sugallta nyilatkozatában, hogy koncepciós eljárásról van szó.

Az MSZP ügyvédjének botránya miatt nem kapják a fizetésüket a diákmunkások

(Fotó: Bugány János/MTI)

A fizetés elmaradása miatt elkeseredett diákok nem tudják, hova fordulhatnának segítségért, így egyelőre a Facebookon aktivizálódtak. A károsultak csoportjában található bejegyzésekből kiderül, hogy sokan már azt fontolgatják: a júniusra előre egyeztetett műszakokat fel sem veszik, hiszen nincs rá garancia, megkapják-e ezekért a fizetést. Ez nem csak számukra lehet probléma, hanem az I Love Diákmunkán keresztül őket alkalmazó nagy cégeknek is, amelyek közt ott találjuk többek közt a Tescót, a DM-et, a Müllert és a Rossmannt is. – írja a lap.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
így kell tönkretenni egy jól szervezett működő vállalatot... majd méhszaros besegít és átvesz mindent fillérekért
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@elnyomott: Nem tudom,hogy te hol és merre élsz,de itt ebben a kisvárosban egy ilyen feljelentés elég sokba kerül,még akkor is ha esetleg évek múlva pert nyernénk. Ügyvédet fogadni a szülőknek nincs pénzük,hisz nem csak mi a nyugdíjasok vagyunk kiszolgáltatott helyzetben,hanem azok a fiatalabb szülők is akiknek van munkájuk,de minimál bérből élnek.Ráadásul az igazán nagy milliós,milliárdos csalások is évekig tartó pereket képeznek.Egy ilyen kis dologért,hogy 30 gyereket átvágtak a palánkon,mert szinte alig fizettek nekik és még a munka körülményeik is lehetetlen helyzet volt,ez a bíróságnak nem téma.Mi is tanultunk belőle és szerencsére annyit azért sikerült elérnünk,hogy ez a cég már nem hirdet diák munkát Igaz,hogy most már aztán tényleg csak azoknak a diákoknak van munkájuk,akiknek van kapcsolatuk,illetve a szülőknek van kapcsolata a vezetéssel.Az a legnagyobb gond,hogy 3 hónapra egy cég sem akar felvenni senkit.A kórházak főleg nem,de valahogy majd kibírjuk ezt a kis időt ami szeptemberig még van.
gulyasgyula
@eszegfu: ..Azt Te se gondolod komolyan hogy az ilyen ügyek teljes valóságba kerülnek nyilvánosságra ..Mi csak jég hegy csúcsát láthatjuk ...Ez mindig így volt és így lesz ..
gulyasgyula
@Béla333: ..Nagyon jól tudod ..Pontosan ez volt a lényeg ..A módszer marad a szereplők változnak ..Én már ilyenen meg se lepődök ..
eszegfu
@gulyasgyula: 15:14 Lehet, hogy "mi csak a jéghegy csucsát láthatjuk...", de én igyekszem nem feltételezésekből kiindulni amennyire ez lehetséges. Egyébként csupán hangsulyozni szerettem volna, hogy nem igazán egyforma a Tocsik és a jelenlegi iskolaszövetkezeti dolog. Ez az én véleményem, a Tiéd meg más.
elnyomott
".Egy ilyen kis dologért,hogy 30 gyereket átvágtak a palánkon,mert szinte alig fizettek nekik és még a munka körülményeik is lehetetlen helyzet volt,ez a bíróságnak nem téma."
Akkor meg ugye nem remélsz semmi változást és belenyugodtok ebbe? Mert senki másnak nem fontos, csak nektek és a 30 gyereknek családostól.
Szót sem érdemel. :-(
gulyasgyula
@eszegfu: ..Semmi gond én tiszteletben tartom a Te véleményed mert lényegében nincs sok különbség ..Csupán annyi hogy én már nem hiszek a politikai pártoknak ,a ,politikusoknak egyik oldalon se ..Elfogadom hogy ilyen a világ mert ez nem csak Magyar probléma ..A korrupció a mutyi s világon mindenüt jelen van ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.