Nagy változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én, csütörtökön hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy a vásárlók valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak.
A változásokat Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere foglalta össze a Magyar Nemzetnek, aki úgy látja, a jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.
Az íz- és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra.
A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.
Hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham- és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban Graham-lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.
A házikenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér- vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni. Kézműves kenyérnek csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék- és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek. A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.
A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak. – írja a lap.
27 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Vagy innen már tényleg lehet javulni? :)
Az új szabályozással az eddigi kenyerek sokkal drágábbak lesznek, de az adalékanyagokat nem tiltják, és nem írják elő a kovász készítését.
Lehet kapni - bár sokszor hiánycikk - kovásszal készült kenyeret csekély ezer Ft/kg áron!
Ezután mennyi lesz?
A Graham - kenyér is ehető, de az is 239 Ft/ negyed kiló!
és megszentelik a pékséget bukóisakban a péklapátok esetének eset-
leges fennforgása miatt.!...járjatok szerencsével :=)
Kiváncsian várom, az árak milyenek lesznek?
A kenyér és minden más pékáru két papírral megy ki az üzletekbe.30 % körüli mennyiség szabályos számlával,a többi egy megegyezés szerinti lapon.
A boltos mindig csak annyi kenyeret tart elől, hogy a számla szerinti mennyiség stimmeljen
A heti elszámolást is két zacsiban viszi be a szállító.
A pékség tulajdonosa a számlázott mennyiség szerinti számolja el a költségeit,ezért olyan magas az önköltség.A boltos is így tesz.Ez mindenkinek jó,csak a pékség dolgozóinak és nekünk vevőknek nem.
A tulaj az embereit minimálbérrrel tartja,és zsebből pótol.
További költségnövelő az áru utaztatása.Nem hiszem hogy van olyan elmeháborodott,aki elhiszi,hogy 4 kenyeret 5 kiflit megéri 40-50 km-t autóztatni,pláne olyan községbe,városba ahol egyébként is van pékség.Ha rászánnál egy éjjelt-hajnalt, megdöbbennél mennyi kenyeres autó,hány helyről,hány pékségből járja az utakat.
Jó pár éve magam is szállítottam pékárut hajnalban,nem most álmodtam meg amit leírtam.
..nem hagyunk senkit az árok szélén!...ki is mondotta volt? :=)
...még ŐKET sem!!
Új hozzászólás