Fokozatosan nőnek a vidéki panelek árai. Már azok a lakások is többe kerülnek, amelyek árai eddig nem nőttek. Az iparvárosokban egy év alatt átlagosan negyedével drágultak ezek az ingatlanok – derül ki az Otthontérkép kutatásából.

Az Otthontérkép 2016 és 2017 második negyedévét hasonlította össze. A felmérésből kiderül, hogy a nagyobb vidéki városokban (Tatabánya, Kecskemét, Szolnok, Eger, Nyíregyháza, Szeged és Pécs) drágultak a leginkább a panelek.

Még mindig Budapesten a legdrágább a panel négyzetmétere (360 ezer Ft), ám a többi városban a drágulás mértéke meghaladta a fővárosit. Így Győrben 272 000, Székesfehérvárott 271 000, míg Kecskeméten 267 000 forintot kell átlagosan fizetni egy négyzetméterért. A vizsgált városok közt Salgótarjánban a legolcsóbb a panel, méghozzá 88 000 forint, míg Miskolcon és Szolnokon is 140 000 forint.

A legnagyobb mértékű drágulás Egerben és Pécsett figyelhető meg. Ezekben a városokban átlagosan negyedével nőttek a lakások árai. Míg Szekszárdon és Salgótarjánban a drágulás mértéke alig érte el a 3-5%-ot.

„Az iparvárosokban – akárcsak Budapesten – egyre kevesebben tudják megfizetni az új vagy újszerű tégla lakásokat, és ezért az olcsóbb, de jó állapotú, netán panelprogramos tömbök felé fordulnak és ez több városban is annyira növelte a keresletet, hogy ezt beépítették az árakba az eladók”

– mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. Hozzátette, véleménye szerint ez a mértékű drágulás az év második felére nem tart ki.

Az elemző szerint a drágulás a befektetőknek is betudható. Ők leginkább az egyetemi városok 1-2 szobás panellakásait vásárolják fel, hogy később hallgatóknak adják ki. Állapotuk szerint az újszerű panellakások négyzetméteréért 329 000, a felújítottért 297 000, a felújítandóakért pedig 271 000 forintot kérnek el. - írja a Blikk.

(A címoldali illusztáció forrása: Wikipedia)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Hadd nőjenek, úgy jó! Bár lenne belőle néhány lépcsőháznyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.