Végre beköszöntött a legmelegebb nyár, ám a tikkasztó hőségnek megvannak a veszélyei, amiről a vízparton épp úgy hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mint a város közepén. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy véletlenül se ártson meg a hőség.

Öltözzünk világos, bő ruhákba

A forró napokra könnyű, világos színű, pamut alapanyagú ruhák ajánlottak: a melegben hanyagoljuk a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat! Hordjunk laza, lenvászonból készült felsőrészt, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat. Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

Ha a lábunk izzadós, helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet. Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget, amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához – írja a katasztrófavédelem.

Folytatódik a kánikula – ezt nem árt tudnunk a nagy melegben

Jót tesz a dinnye és a citromfagyi

Fontos, hogy a folyamatos izzadás fokozott sóveszteséghez vezet, ezért nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni magas ásványianyag-tartalmú folyadékkal, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is. Nem ajánlott a koffeint, cukrot és alkoholt tartalmazó italok fogyasztása, ezek ugyanis még több folyadékot vonnak el a szervezettől.

Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag, a melegben kerüljük a fűszeres, nehéz húsételeket. A behűtött görögdinnye például jól oltja a szomjat is, hiszen 85-90% vízből áll. Fagyizáskor különösen ajánlott a gyümölcs, például citromfagyi, aminek savanykás íze hűsítő hatású.

Ne engedjük a gyereket a szökőkútba!

Csecsemőket levegőztetni csak árnyékban szabad! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, ezért mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával. Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli autóban, árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

Hiába hívogatnak azonnali felfrissüléssel a köztéri szökőkutak, amelyekből az utóbbi időben medence és korlát nélküliek is felbukkantak, nem szerencsés, ha ezek vizében mártóznánk meg – a gyerekek pancsolását pedig véletlenül sem szabad megengedni.

Nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni ezeken a helyeken. Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Ha például egy ótvart okozó bőrbetegség valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire virulens kórokozót szedett össze

- mondta az mno.hu-nak Rendek Mária gyermekorvos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.