Orbán Viktor szerint Európának meg kell értenie, hogy minél többet ad fel saját hitéből és kultúrájából, annál gyengébb lesz politikailag és gazdaságilag – a miniszterelnök erről szerdán, Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán beszélt.

A kormányfő azt a kérdést tette fel, hogy mennyiben hasonlít mai világunk arra, mint amiben Klebelsberg valósította meg kultúrpolitikáját, és úgy vélte:

Európa ma új típusú veszéllyel szembesül, olyan külső és belső támadás alatt áll, amely a gyökereire irányul. Úgy fogalmazott: az "európai kulturális altalaj" kicserélését tűzték ki célul, és Európa minél inkább hagyja, hogy sorvasszák gyökérrendszerét, annál kevesebb esélye lesz visszatérni a valódi európai keresztény gondolathoz.

Orbán Viktor a 20 század második és a harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte és úgy vélte: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett maga alá minket a történelem". "Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem" – jelentette ki.

A miniszterelnök Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszternek, a kormány támogatásával felújított pesthidegkúti otthonának átadásán azt hangsúlyozta: Klebelsbergnek akkor kellett a magyar kultúrpolitika élére állnia, amikor Magyarországot az újonnan meghúzott határok egyszerre szigetelték el közvetlen környezetétől és egész Európától, amikor Magyarország egyik-napról a másikra elvesztette gazdasági erőforrásainak jelentős hányadát.

Szerinte ugyanakkor Klebelsberg úgy vélte: az életképes nemzetekre egy katasztrófa úgy hat, mint amikor visszavágják a fákat, ahogyan egy egészséges gyökérzettel rendelkező fa új lombot tud hajtani, ugyanúgy az a nemzet is meg tud újulni, amely erős és egészséges szálakkal kapaszkodik a múltjába. Ehhez olyan oktatás- és kultúrpolitikára volt szükség, amely egyszerre volt modern és méltó magyar kultúra ezer éves hagyományaihoz – tette hozzá a kormányfő, aki szerint ilyenre lenne szükség ma is, egyszerre modernre és tradicionálisra.

Úgy vélte: a Bethlen-kormány és kultuszminisztere megmutatta, hogy Trianon sokkja után is fel lehet állni a padlóról és fel lehet építeni egy sikeres országot, ehhez pedig egy olyan kultúrpolitika kellett, amelynek egyszerre volt fundamentuma és végcélja az erős nemzeti identitás. Ilyesféle kellene ma is – jegyezte meg. Orbán Viktor szerint Klebelsberg politikájának célkitűzése, ami a magyar nép, a magyar vidék és a magyar nemzet felemelését szolgálta és a munkán alapult, éppúgy érvényes ma is, mint 90 évvel ezelőtt. Hozzátette: a kormánynak "ilyesféle" politikája van ma is, csak ezt ma munkalapú gazdaságnak és társadalomnak nevezik.

Orbán Viktor megköszönte Pesthidegkút polgárainak és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy soha nem adták fel, hogy harcoljanak az épület megmentéséért. Felidézte: néhány évvel ezelőtt a Klebelsberg-kastély helyén csak egy "épületre emlékeztető kőhalom" volt, és ha ma nem a polgári-nemzeti keresztény erők lennének kormányon, akkor ez így is maradt volna. Hangsúlyozta: nem engedhették meg, hogy tönkremenjen egy olyan épület, amely Magyarország büszke kulturális örökségéhez tartozik, ahogyan nem hagyták ezt a Várkert bazár, az Erkel színház, a Vigadó és a Ludovika esetében sem, amelyek az "internacionalista kormányok" időszaka alatt szintén az enyészet sorsára jutottak. Mint mondta, a nemzetgazdasági tárca 900 millió forintot biztosított az épület felújítására.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez a tökhülye hazugovics már megint olyan dologról beszél amihez halvány lila fingja sincs!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
"Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett maga alá minket a történelem". - A kormányzóhoz hasonló kaliberű emberre van szüksége Magyarországnak ismét, hogy egy gyötrelmes és kirabolt húsz év után ismét talpra tudjon állni, és gazdasági tényezővé váljon Európában.
Orbán személyében megtaláltuk azt az embert, és még további jó 16 eredményes évet kívánunk neki, hogy elmondhassa a magyar történelem, hogy Horthyhoz hasonló kaliberű ember vezette az országot.
durbincs
valamilyen rendnek ,bár hogyan is fáj, lennie kell.
Nekünk most ez jutott,másoknak meg más,de ők se keringőznek, és már csak a méretes fuxok vastagabbak rajtuk...
papa.49
@Perwool: Ezt ugye pont azért mondta mert Ő SOHA NEM HAZUDIK, egyet csak folyamatosan hazudik születésétől kezdve!!!
Jozefina
Európa attól lesz gyengébb, ha minél tovább Eorópában marad. De a nagy keleti nyitás majdcsak elszippantja az ellopott milliárdokkal együtt!!!
Eladott Ország
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
Ez már azért kicsit sem vicces, viszont iszonyúan förtelmes. Orbán Viktor gyökérzete
sorvadásnak indult, mert valami barom kicserélte az altalajt. Hogy altalaj alatt mit kell érteni?
Franc tudja. Próbáljuk meg kisakkozni, miben gyökerezik Felcsút kártékony szülötte.
Az ő termékeny talaja az előző rendszerbe nyúlik vissza. Addig a pontig, amikor az egyetemi
kollégium lábszagú félhomályában néhány fiatal kitalálta, hogy lassan ideje lesz hátat fordítani a KISZ-­nek és az MSZMP-­nek, mert új szelek jönnek, fel kell kapaszkodni rájuk. Nem vagyok biztos abban, hogy mindannyian úgy és azt akarták, amit Orbán, de ő már akkor is üzleti vállalkozásként tekintett az országra. Amikor liberálisnak lenni volt kifizetődő, akkor liberális volt, amikor demokratának kellett lenni, akkor az volt. Mindenesetre maga köré gyűjtötte azokat, akik hasznosak voltak számára. A történetet mindannyian ismerjük. Székház eladás, ellenőrizetlenül szétfolyt pénzek, Orbánbánya, Kaya Ibrahim, Josip Toth, Schlecht Csaba, Simicska Lajos. Emlékszik erre valaki? Orbán megtalálta a nacionalista gyökereit. Nem azért, mert nacionalista lenne. Nem az. Neki mindegy, annak vallja magát, ami az adott helyzetben kifizetődő. És úgy tűnik, jól kalkulál. Éppen elég féleszű, örök sikertelen bolond van, akik elhiszik, hogy azért jobbak, szebbek, erősebbek, okosabbak mindenki másnál, mert magyarnak születtek. Elhiszik, hogy ez olyan előjog, amiért akkor is tisztelet illeti meg őket, ha egyébként semmi oka senkinek nincs tisztelni őket, mert nem szolgáltak rá. És mostanra eljutottunk odáig, hogy Horthy Miklós lényegében nem csupán jó ember volt, hanem különleges államférfi is. Ilyen egy orbénféle szarházi cigány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél