Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint 20 éve folyamatosan mindegyik kormánynál megpróbálták elérni, hogy a nők hamarabb hazamehessenek szülés után.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

Demeter János csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte az erről szóló elképzelést, és rámutatott: végre meghallgatták őket és lehetőséget biztosítanak erre. A javaslatukat támadó kritikákat igazságtalan hisztériának nevezte.

Megjegyezte: amikor bevezették a jelenleg is érvényes finanszírozást, olyan igazságtalan helyzetek alakultak ki, hogy császármetszés után két nap, míg normál szülésnél három nap kórházban töltendő idő kellett a térítéshez.

Hangsúlyozta: a mostani tervezet szerint csak problémamentes szülés után, érett kisbabával, az édesanya kérésére lehet korábban hazamenni.

Az MTI kérdésére, miszerint vajon mennyire fognak majd élni az anyák ezzel a lehetőséggel, Demeter János azt mondta: várhatóan csak néhányan fogják kérni ezt, jellemzően olyanok, akiknek már a második, harmadik vagy többedik gyermekük született, és várja őket otthon a nagyobbik testvér. Megjegyezte, szabadabb felfogású édesanyáknál szinte "kényszer és állandó háború van", mert ők szeretnék, ha már a szülés másnapján hazaengednék őket.

A szülészeti tagozat vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy sokszor még a három nap sem elegendő az anyáknak, hiszen az anyatej termelődése a harmadik napon áll be, ekkor tanulják meg a szoptatást, és első gyermeknél nem megnyugtató az eddigi gyakorlat sem.

Demeter János szerint szó sincs arról, ami egyes sajtóhírekben megjelent, miszerint a kórházakat a szakemberhiány, illetve férőhelyhiány arra sarkallhatja, hogy rábeszéljék az édesanyákat a gyors távozásra. Hozzátette: kizárólag az édesanya kérésére történhet mindez, a születésszám és a tapasztalataik alapján pedig egy-két budapesti kórház kivételével zsúfolt szülészet alig van.

A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, hogy akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülöttel egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint. A normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Régen volt mikor én szültem, de én magamtól mentem haza hamarabb. Ha semmi gond nincs, otthon kényelmesebb.3 nap elég.
glorianna
Ha a szülők haza akarják vinni a babát, és orvosi elllenjavallat nincs, mi a csudának maradnának a kórházban?
(Mielőtt nekem esnétek: van több gyerekem, több unokám, a szülés után kórházban töltött idő esetükben 4 óra és 10 nap között szór)
namihami
Egyáltalán, mi a fenének kellene bemenni a kórházba? Menjünk vissza odáig, amikor a parasztasszonyokra kinn a mező, munkaközben jött rá a szülés. Tegyenek ki egy priccset vagy dikót a kórház kapujába és szülés után rögvest állítsák talpra az anyát és zavarják el onnan. Sőt, tanítsák meg őket arra, hogy menet közben szüljenek. Az még olcsóbb lenne a TB számára. Ne henyéljen az a szülőnő, nem szociális otthon a magyar egészségügy, hogy csak úgy ukk-mukk-fukk heverésszen.
Mindkét keze szabad. A szülés alatt a kezeivel végezhetne valami hasznos dolgot is, hiszen csak az alteste van elfoglalva a szülés folyamatával.
Egyébiránt, ki az a felelősségteljes egészségügyi dolgozó (orvos, szülésznő, stb.), aki akár egy rendben lezajlott szülés után is ki meri jelenteni, hogy ettől kezdve már nem lehet semmilyen akut probléma. Nem rögtön, de akár a második vagy harmadik napon. Sőt még ezután is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.