A francia köztársasági elnök szerint Európai Unió nem egy szupermarket, nem lehet az elvek nélkül élvezni az általa nyújtott hasznot. Orbán szerint Macron még új fiú, nem tudja, mit illik és mit nem.

Szerdán egy, a The Guardiannek (valamint a Le Figaro, El País, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir, Le Temps, Gazeta Wyborcza című lapoknak) adott interjújában Emmanuel Macron francia köztársasági elnök arról beszélt, hogy nem lehet úgy élvezni az Európai Unió által nyújtott előnyöket, ha az alapelveket és kötelezettségeket semmibe veszik. Ez cinikus hozzáállás szerinte.

Európa nem egy szupermarket, Európa a közös sorsunk

- utalt leginkább Magyarországra, de Lengyelországra is, amelyek több ponton sem akarják elfogadni az uniós kötelességeket (mint például a menekültkvóták, de az egyéni szabadságjogok kelet-európai betartásában is vannak fenntartásaik a nyugati országok vezetőinek).

Üzengetett egy nagyot egymásnak Macron és Orbán

Fotó: Facebook/Emmanuel Macron

Macron elmondta, azon országoknak, melyek nem tartják be az uniós alapelveket, azoknak később szembe kell nézniük a következményekkel. Ebben nem ismer kompromisszumot. Ugyanakkor nem lát konfliktust Kelet- és Nyugat-Európa között, de úgy véli, azzal, ha valaki állandóan szembemegy az Európai Unióval, azzal a szövetség gyengül. 

Orbán: Macron még nem ismeri ki magát

Macron szavaira csütörtökön Brüsszelben válaszolt Orbán Viktor, szerinte a francia elnök

belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát

- tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint ugyanakkor a menekültek elosztásában és befogadásában nem lesz nyugvópont a két felfogás közt, mivel szerinte a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az "oktalanul beengedett migránsoktól", hogy szét akarják osztani azok között, akik megvédték magukat és nem engedték be őket a saját országunkba, mint például Magyarország.

Ezért olyan témákon kell munkálkodni a uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, amelyekben a tagországok egyetértésre juthatnak.

Ilyen a közös uniós határok védelméről elfogadandó nyilatkozat, amely a migráció külső dimenzióira összpontosít, azaz arra, hogyan akadályozza meg az unió, hogy olyanok jöjjenek Európába, akiket nem szeretne itt látni – mondta miniszterelnök.

Hozzátette, a kérdésben várhatóan sikerül egyetértésre jutni, mivel az uniós tagországok nagy része azonos véleményen van azzal az elképzeléssel kapcsolatban, amely szerint Líbia északi és déli határain menekülttáborokat kell létrehozni.

Ezekben a táborokban kell különválasztani a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, ott kell elvégezni a jogi eljárásokat, a terrorellenes szűrést, amelyet követően csak azok léphetnének be az unió területére, akikről tudható a személyazonosságuk, akik nem jelentenek veszélyt Európa biztonságára – húzta alá.

(The Guardian, MTI)

(Címlapi kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
A különbség csak annyi a nagy és erős és büszke ország, valamint Franciaország között, hogy ők egy picit többet fizetnek a közös kasszába, mint mi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@durbincs: Rakott krumpli és a krokett közötti különbség...?? Hát ennek nézz utána sürgősen...A fitymasz "agyalágyult-tagozata" majd felvilágosít Téged is..
Eladott Ország
Európa egyik legcsóróbb, leginkább kizsigerelt és lepusztított országának hangosan büfögő,
minden eleganciát és civilizáltságot nélkülöző, kisstílű csúti tahója újfent jól megmondta a
magáét. És ebben az a legszebb, hogy már megint nem egy feddhetetlen államférfiú nyitotta
szóra a száját, hanem Európa legkonszolidáltabb kleptokráciájának működtetője, aki a
politikából és a közpénzből élésen kívül egész életében semmit nem alkotott, akinek a
műveltsége és a kultúrája kimerül a siralmas magyar futball imádatában, a fehérvári huszárok kezdetű nóta óbégatásában és a szotyola fáradhatatlan köpködésében.
Miközben azt vetik a szemére még mindig meglehetősen szalonképes stílusban, hogy hülyének néz mindenkit és saját illiberális szája íze szerint értelmezi egy demokratikus
közösség szabályait, Orbán újfiúzik. Ennyire futja. Macron – sokan másokkal szemben –
kimondja azt, amit sokan mások is gondolnak, de évek óta finomkodnak és eltartott kisujjal
kerülgetik a lényeget. Orbán pedig nem cáfol pontonként, hanem maga előtt tolja, mintegy
védőpajzsként a kelet­-európai országokat. A leggyávább, legvisszataszítóbb tempó ez, hiszen valahol a sötét és romlott és korrupt lelke legmélyén pontosan tudja, hogy amit csinál, kínos és védhetetlen és hogy a bírálatok neki szólnak, nem általában véve a visegrádi országoknak. Lehet új fiúzni és az életkort/korábbi tapasztalatokat valamiféle érdemként felhozni egy vitában, de a helyzet az, hogy újfiúsága ellenére Macron már pontosan kiismerte az enyveskezű, vásárlónak álcázott gazembert, aki miután kifosztja a szupermarketet még pofázik is, hogy szar minőségű árucikkeket tartanak ott. Az a helyzet, hogy a barátság nem jár alanyi jogon, ahogy a tiszteletet is általában kiérdemelni szokás, nem gumicsizmás lábbal toppantgatva követelni.
bakegya
@durbincs: nnna,van még valami,írd ki magadból de gyorsan...közben mérd a vérnyomásod és igyál sok vizet...valami jobb fajta viskit kínálj nekem.
bakegya
@durbincs: azt kétlem,DE HOGY MAGÁN ÁT KELL LÉPNI azt lerendezte!
bakegya
@Clavigo: ls rugott egy de inkább több öngólt,mint mindig ahányszor ráerölteti magát EURÓPA DIPLOMATIKUSABB FELÉRE.
Szeretne ez az emberszabású akkora BIZALMAT kapni akár a magyaroktól is,mint a fiatal M.FRISSEN BETUDHAT MAGÁNAK A GYÖNYÖRŰ FRANCIAORSZÁG POLGÁRAITÓL.Már megint csakkk az ellenségeket gyűjti nekünk magyaroknak ez a nárcisztikus,agresszív rétinéger.
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2017/06/24/szurkeseg-es-buszkeseg/
„Magyarország erős és büszke európai ország”. És itt kell visszanyúlnom a dalocska nyitó soraihoz. „Az egri ménes mind szürke –
Az egri kislány mind büszke," Lehet azt mondani, hogy
„Az államtitkár mind szürke.
Kormánymegbízott? Mind szürke!
Ha szürke, szürke – van neki mire!?”
Igen, van nekik mire, és miből szürkének lenni, – de hol maradnak, hová mennek az egri (és fehérvári, budapesti, egerszegi) kislányok? És a szürkeség mennyben indokolja a büszkeséget? Én azt hiszem, hogy azok a kislányok (de még a legények is) a választ erre a kérdésre nem annyira mondják, mint inkább mutatják. Vannak, akik a kezükkel-karjukkal, mások a lábukkal. Azzal a lábukkal., amelyikkel nyugatra távoztak – mindössze csak három-, négy-, ötszázezren.Ezek tehát ha büszkék is nem itthon büszkék. Nincs is arra szükség, mert van, aki helyettük és nevükben is büszke: Orbán Viktor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.