Amatőr szoftverhibák, a különböző informatikai rendszerek összehangolásának hiánya, illetve egy teljes szoftver hiánya állhat a felújított orosz metrók budapesti kálváriája mögött. Úgy tűnik, hogy sokat akartunk kevés pénzből, annak pedig általában káosz a vége.

A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének vezetője szerint jó a felújított orosz metrószerelvények konstrukciója, de rossz a rendszerek összehangolása, és szoftveres hibák is hátráltatják a közlekedést.

Gulyás Attila elmondta, például a sokszor problémás ajtónyitásért is egy szoftver felel, amely a vonatbefolyásoló rendszerrel is kapcsolatban van. A ma reggeli esetben például – amikor lehalt az egész vonal – a rendszer rossz adatokat kapott arról, hogy a metró pontosan hol helyezkedik el, ezért nem engedélyezte az ajtónyitást.

Megvan, mi lehet a gond a 3-as metróval

A probléma hátterében az áll, hogy a régi szerelvényekről átrakták ugyan a vonatbefolyásoló rendszert az újakra, de az új szerelvények sokkal erősebbek, ezért új programot kellett volna vásárolni. Ehelyett azonban az orosz gyártó lecsökkentette a felújított szerelvények teljesítményét, így most kisebb teljesítményre képesek, mint a régiek. Tehát felújítás címén amatőr barkácsmegoldást sikerült összehozni, ami természetesen nem jól működik.

Gulyás Attila szerint a legtöbb probléma az új, komoly szoftver hiányából fakad, és ezért mára már a régi szerelvényeknek jobb a rendelkezésre állása, mint a felújítottaknak.

A BKV a péntek reggeli újabb leállás után jelezte, hogy 800 millió forintos kötbért követel az orosz gyártótól a sorozatos ajtóhibák miatt és felfüggeszti a még itt levő szerelvények kiküldését. Végül azt is belengette, hogy akár szerződést is bontanának, ha nem javul a helyzet. A Nemzeti Közlekedési Hatóság azóta ki is vonta az érintett orosz metrókat a forgalomból.

(hvg)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
kivancsi vagyok a 68 milliardbol mennyi ment vissza az orban klannak ?
Mobil123
Szerződést bontanak esetleg???:)))))) Aha!!! Majd azt putyin megmondja augusztusban !!! De most komolyan!!!Ha a metró így működik akkor mi lesz az atomerőművel??? Qrvára ellene vagyok kezdettől de ez még rátesz egy lapáttal...
lampa laz
Én ezekre még homokvár építést sem bíznék nemhogy atomerőművet.
Perwool
"Úgy tűnik, hogy sokat akartunk kevés pénzből, annak pedig általában káosz a vége."

Úgy tűnik itthon minden @rva drága és xar minőségű.
papa.49
Ez egy kapitális baromság amit a firkász leírt, én nem hiszem hogy a pacák ezt mondta volna el neki!!!
Az igazság az megint a ,,ROSSZ LÓRA TETTÜNK,, nem is keveset!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.