Azt mondják, nekik a szabadság jelenti a függetlenséget, ezért inkább alapítványoknak adják a pénzt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyert díjukhoz kaptak Fekete György Magyar Művészeti Akadémiájától.

A független színházi szcénához tartozó Proton Színház díjazott alkotói, Wéber Kata, Ágh Márton, és Boronkay Soma a kormányközeli MMA által felajánlott összeget olyan rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel, „melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik”.

A pécsi POSZT körül évek óta vannak szakmai-politikai csatározások. Idén először az MMA pénzjutalmat ajánlott fel az eddig legjobb esetben csak a dicsőséggel járó díjakhoz.

A Proton alkotóinak közleménye:

„A POSzT-on való részvételünkkel ki szerettük volna fejezni, hogy a művészet szabadságát továbbra sem tartjuk illúziónak. Független színházi alkotókként a szabadság jelenti számunkra a függetlenséget. Ennek megtartása érdekében fontosnak érezzük, hogy az elnyert pénzösszeget olyan társadalmi rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánljuk fel, melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik. A díjazott előadás különböző származású, a társadalom által kiszolgáltatott gyerekek és felnőttek sorsát mutatja be. Ezért Wéber Kata és Ágh Márton az őket megillető összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány, míg Boronkay Soma a Szivárvány Misszió Alapítvány számára ajánlja fel.”

A 17. POSZT-on a Proton Színház alkotóit a Trafóban bemutatott Látszatélet című alkotásért díjazták. Wéber Kata és Boronkay Soma a legjobb írói és dramaturgi munkáért, Ágh Márton a legjobb díszletért részesült elismerésben – írja az Index.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Minden jóérzésű ember hálás ezért a gesztusért, köszönet érte. És azért is, hogy becsületüket nem váltották aprópénzre, mert a szabadság, a fügetlenség mindennél fontosabb számukra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.