Az év végén, a jövő év elején kezdhetik építeni a római-parti gátrendszert a Duna-parton. Az építkezések miatt közel 500 fát fognak kivágni.

 A Fővárosi Csatornázási Művek végzi a védmű kialakításának tervezését, a Főkert pedig egyidejűleg a tájépítészeti koncepciót készíti el. A gát mögött 4-6 méter széles sétány, parkok, játszóterek kiépítését tervezik. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azt mondta, azokat a fákat vágják ki, amelyek a gát nyomvonalát érintik. A Duna felé eső oldalon a védmű 6 méteres körzetében, a mentet oldalon a védmű 4 méteres körzetében vágják ki, vagy ültetik át az összes fát.

"1500-1600 kivágandó fáról beszéltünk az elején, most a végső környezeti hatástanulmányi tervben 480 kivágandó fát rögzítettünk, és ebből 60-at amúgy is kivágnánk, olyan állapotban vannak. A 480-ból közel 90-et tudunk átültetni egy gép segítségével. A kivágandó fákat még a part közelében pótoljuk egy pár méterrel odébb. Az első kapavágás talán már 2017 év végén, de legkésőbb 2018. első negyedévében megtörténhet. Várhatóan másfél évet fog igénybe venni a projekt végső befejezése."

 Palkó György, a gát terveit kidolgozó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója a bemutatta a gát felépítését, amely a tervek szerint 3,1 km hosszan szeli át Budapest utolsó érintetlen árterét és védi a házakat a mértékadó árvíz szintjéig, akár 927 cm magas víz ellen is.

"Van egy alépítményi része, amely majdnem a vízzáró alaprétegig lehatolnak, hogy a talajvízáramlást megakadályozzuk. Ezt követően egy vasbeton szerkezet kerül a föld alá, amely az alatta lévő megerősítést átfogja. A felszínen egy térdfal fog belőle látszani, 50-55 centiméteres, helyenként kicsit magasabb lesz. Erre kerül ráültetésre az a fém szerkezetű mobilfal rendszer, mintegy 3,5 kilométer hosszan, amely árvíz esetén megvédi a partot az árullámtól."

Palkó György hozzátette: nem közvetlenül a Duna parton, vagy magában a folyamban, hanem a sétány magasságában helyezik el a gátat. Az építkezésekkel egy időben közművesítik is a területet, illetve mélyszivárgót is elhelyeznek, amely a talajvíz mozgását szabályozza és árvíz esetén elvezeti az átszivárgó vizeket.

(inforadio.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
A rohadt kurva anyátokba szakadt volna az ótvaros fejetek. Meg az összes fasszopó köcsögnek és retkes ribancnak aki rátok szavazott.
Qqberci
Nem volna egyszerűbb Szentendrénél húzni egy nagy gátat keresztbe és akkor a Rómaiig már nem is jönne el a Duna?...

Zárójelben: ha megépült volna Nagymaros, akkor az elintézte volna az árvizi szabályozást...
Desischado
Rohadt, mocsok fagyilkosok!!! Remélem, nem lesz már rá időtök, hogy megvalósítsátok ezt a rombolást!
Cefi
@Desischado: Az a baj, hogy itt nem csak a fákról van szó. A legocsmányabb ingatlanmutyi a fidesz-tarlós-garancsi vonalon. Az hogy szétbasszák budapest utolsó természetes családi "kikapcsolódást" nyújtó helyét, az ezeknél az állatoknál alap. De minden igazi szakember állítja, ebből katasztrófa lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.