Baróton igényelt magyar állampolgárságot egy 99 éves székely néni, aki az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évének elején született.

Magyar állampolgárságot igényelt a baróti konzuli kiszálláson egy 99 éves székelyszáldobosi asszony, aki most harmadszor lesz magyar állampolgár – közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezete.

Kolumbán Julianna 1918. február 26-án született, a trianoni döntés után veszítette el először magyar állampolgárságát, majd 1940-ben visszakapta, 1945-ben pedig újra elvesztette. A konzuli kiszálláson elmondta: régóta készül a magyar állampolgárság igénylésére, unokái Magyarországon élnek, miattuk kérte.

Nem baj, ha öreg is vagyok, de legyek még egyszer magyar állampolgár. Azt tanácsolom, legyünk minél többen honpolgárok

- tette hozzá. A századik életévében lévő Julianna néni jó egészségnek örvend, mint mondta, még kimegy a mezőre is dolgozni, gyönyörű veteményessel büszkélkedik.

null

null

Erdővidékről ezúttal 83-an kérelmezték a magyar állampolgárságot, és 238 elkészült magyar anyakönyvi kivonatot vettek át.

Rmdsz – Háromszéki Területi Szervezet

Harmadszor lett magyar állampolgár a székelyszáldobosi Kolumbán Julianna, aki 1918. február 26-án született, a trianoni döntés után veszítette el először magyar állampolgárságát, majd 1940-ben...

Az RMDSZ, illetve Magyarország csíkszerdai főkonzulátusának a munkatársai otthonában keresték fel a bardóci 93 éves Tókos Gézát, aki hajdanán még magyar katonaként is szolgált. Most azért igényelte a magyar állampolgárságot, mert mindig is magyarnak érezte magát, és régóta vágyott erre – olvasható a háromszéki RMDSZ közleményében.

Farkas Balázs konzul, a csíkszeredai főkonzulátus ideiglenes ügyvivője az MTI telefonos megkeresésére elmondta: a honosítási folyamat kezdete óta szerveznek kihelyezett fogadónapokat a székelyföldi városokban, nagyobb rendszerességgel pedig 2012-13 óta. Kisebb településeken akkor tartanak konzuli napot, amikor az ügyintézésben, nyomtatványok kitöltésében, román nyelvű iratok ingyenes lefordításában segítő partnerszervezetek – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ – jelzik, hogy az adott helyszínen több ügyintézésre váró kérelem összegyűlt.

A különböző kistérségek számára szervezett konzuli napokon lehetőség van előzetes egyeztetés alapján magyar állampolgársági kérelem leadására, anyakönyvi kivonatok átvételére, születés, házasság, elhalálozás, válás bejelentésére, útlevél igénylésre. A kihelyezett fogadónapokon a külhoni választópolgárok leadhatják a választói névjegyzékbe vételi igényüket, vagy a már regisztrált választók szükség esetén adatmódosítási kérelmet nyújthatnak be.

A magyar külképviseletek közül hagyományosan a csíkszeredainál adják le a legtöbb állampolgársági kérelmet a visszahonosítást igénylő magyarok.

(MTI)

(Címlapi kép: Facebook/RMDSZ Háromszéki területi szervezet)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@glorianna: Tudom én is a néni nem fog magyar nyugdíjat kérni, de esetleg mint állampolgár ideszállítják kórházi kezelésre, mert bármilyen szar a magyar egészségügy még klasszisokkal különb az erdélyinél!!!
Ez pontosan azt szolgálja, hogy utálják egymást a magyarok, és az erdélyiek, miközben a fiúk halásznak a zavarosban!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Oszt. csókolom mennyi adót tetszett eddig idefizetni, meg nyugdíj járulékot, mag társadalom biztosítást, mert ez is a állampolgárok kötelességei közzé tartozik???
glorianna
@papa.49: Nem ez a két vénség a gond, hanem az aktív többi... meg az, h arrafelé van kihelyezett konzuli nap, ügyintézésre, itt meg az Isten háta mögötti falvakból vagy becaplat a honpolgár x km-re a járási hivatalba, vagy nem lesz elintézve semmi - pl. anyakönyvezés sem.
Egyáltalán nem tesz jót a magyar-magyar kapcsolatoknak az a megkülönböztetett figyelem és kivételes eljárás, ami a ht-magyaroknak "jár".
papa.49
@glorianna: Tudom én is a néni nem fog magyar nyugdíjat kérni, de esetleg mint állampolgár ideszállítják kórházi kezelésre, mert bármilyen szar a magyar egészségügy még klasszisokkal különb az erdélyinél!!!
Ez pontosan azt szolgálja, hogy utálják egymást a magyarok, és az erdélyiek, miközben a fiúk halásznak a zavarosban!!!
offside
Józsi bácsi meghal, és felmegy a mennyekbe. Szt. Péter fogadja.
- Na, fiam, meséld el az életedet.
- Voltam kereskedősegéd az Osztrák-Magyar Monarchiában, kereskedő a Cseh Köztársaságban, boltos a Magyar Királyságban, szövetkezeti dolgozó a Szovjetunióban és nyugdíjas az Ukrán Köztársaságban.
- Na, fiam, te aztán bejártad a világot.
- Én? Életemben ki nem mozdultam Munkácsról.
glorianna
@papa.49: "mert bármilyen szar a magyar egészségügy még klasszisokkal különb az erdélyinél!!!"
Azt nem tudom, Csíkban milyen, de Marosvásárhelyen és Kolozsváron az egyetemi klinikákon semmivel sem rosszabb, mint Mo hasonló intézményeiben, sőt!
Egyébiránt már 3 éve végeztek az első magyarországi orvosok, akik Marosvásárhelyen tanulták ki az orvoslást - és jelenleg is 80-100 mo-i orvostanhallgató van ott.
papa.49
@glorianna: Én viszont Zilaj, meg Szilágysomlyó tekintetében mondom ezt, sőt még Brassóból is szívesebben jönnek ide gyógyulni...
glorianna
@papa.49: Szilágyságból mindig is Kolozsvárra vagy Debrecenbe ment, akinek komolyabb baja volt - ezek szerint ez nem változott :( Kár.
quadrocopter
Gratulálok a maminak, de ha Horthynak nem csókolt kezet, akkor egy szarházi bűnöző feltshoothynak sem kell!
ila51
@papa.49: 20:48 ...látod milyen peckesen ül , szemüveg nélkül ír , jó egészségnek örvend , kimegy dolgozik a veteményesében ...esze ágában sincs betegeskedni
papa.49
@ila51: A jó Isten tartsa meg őt egészségben ezt kívánom neki, nekünk meg azt hogy eszébe se jusson az itteni választásokon szavazni!!!
Macskaszem
De ha ide akar szavazni a vénasszony, gebedjen meg.
namihami
Jaj, de jó!! Demencia anyó ismét magyar állampolgár lett. Már csak ő és csakis ő hiányzott. Jöhet a Tömjénzsóti (dakotanevén: Fehérlófia) és együtt kongathatják a Bazilika harangjait.
Halleluja, végre egy örömhír!
Cefi
Plusz egy szavazat a fölcsuti zsírvarangyra.
Ludmilla
nagon kell a vénasszony szavazata,a többi csak vicc
dr. prédikátor
Hát azt hiszem hogy én meg megigénylem a tuszi vagy hutu állampolgárságot!!!
Cefi
@dr. prédikátor: Utána pedig kupakolni fogsz?
dr. prédikátor
@Cefi: Ki tuggggya ,ki tuggggya! De ebben a melegben???:)))
eszegfu
Tényleg szörnyü, hogy egy igazán idős néni magyar állampolgársága révén nekem is csak a Fidesz "szavazótáborának" erősitése jut az eszembe!! Én ezt (is) "köszönhetem" O.V-nek.
karma1
@eszegfu: Kar, hogy idaig jutottak a magyarok otthon... Mindegy, miert, de utalni kell a masikat. Ha idejon szavazni, azert, ha orbanek szorjak oda a penzt szamolatlanul , akkor azert, de senki sem azon tori a fejet, hogy hogy lehetne ennek a bandanak vegre utilaput kotni a labara...

En viszont azonnal arra gondoltam, hogy szegeny nenike, megert 99 evet becsuletben, dolgosan, viszont most kezdhet edzesre jarni egy fitness teremben, mert orbancnak koszonhetoen a szocialis temetesre sajatmaganak kell minden magyar allampolgarnak kiasnia a sirjat. Kulonben megy a fagyasztoba, ha nincs, aki megassa helyette a sirjat. (Na, majd jon az Aron gyerek, a hetyke 80 eves fia, vagy a Bendeguz, a 60 eves unokaja, ok majd besegitenek,...
Mert szerintem a zsirdiszno ezekkel a "csodalatos" emberbarat torvenyeivel nem dicsekszik a nagy kek "Tudta-e?" kezdetu plakatjain...
Az meg hogy onnan ki szavaz, vagy ki nem, semmit sem szamit, mert orban azzal manipulal - talan az otthoni urnakba nem tud belepiszkalni - hat zsonglorkodik a levelben feladott szavazatokkal.
Ugyanugy soha senki nem latta a hataron tuli szavazatok eredmenyet, mint ahogy a baromi sikeres nemzethy konzultacioinak a visszajott valaszait sem...:o((
szép új világ
Pont az olyanok miatt vesztette el már kétszer az állampolgárság, mint akitől most kéri.
karma1
@szép új világ: Ennel frappansabban nem lehetett volna megfogalmazni...:o))
eszegfu
@karma1: Hát tudod, ezt a nénit legalább ugy sajnálom, mint Bözsi nénit (akit "meglátogatott" O.V.)... mindkét idős hölgy fizikálisan és mentálisan is jól tartja magát és közben nem veszik észre, hogy mindez csak egy propaganda része és kihasználták jószándékuságukat. Eszükbe sem jut, hogy O.V. iránti utálatunk és a folytonos uszitások miatt rajtuk "köszörüljük" a nyelvünket.
namihami
@szép új világ: Ez bombagól volt!!! Már csak, hogy a Vezérünk hobbijához (igaz, általunk finanszírozott) illő hasonlattal éljünk.
anka
Érdekes..., nagyon érdekes! 100. évében jön rá arra, hogy magyar állampolgár akar lenni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.