Hatvannégy éves korában meghalt a magyar televíziózás egyik utolsó nagy mohikánja, Nagy György. Nehéz évek vannak mögötte, hősiesen harcolt az őt megtámadó betegséggel, ami végül legyűrte.

A szomorú hírt a műsorvezető-szerkesztő felesége, Székely Katalin kedden a kö­zösségi oldalán tudatta a rajongókkal, barátokkal és egykori kollégákkal: „Férj, édesapa, nagypapa, barát, Mindannyiunk Nagy Gyurija ma délelőtt elment…”

 „Hosszabb életre rendezkedtem be, harcolni fogok!” – mondta Nagy György a februári Story Gálán

(Fotó: Zih Zsolt/MTI)

Nagy Györgynél 2013 januárjában fedeztek fel egy rosszindulatú daganatot az orvosok, melynek következtében eltávolították a gyomra jelentős részét, majd kemoterápiát kapott. A tévés nem titkolta a betegségét, a nyilvánosság elé állt, és bízott abban, hogy története nyomán sokan szűrővizsgálatoknak vetik alá magukat. Alig tudott enni, lefogyott, sokszor jártányi ereje sem volt, mégis hősiesen viselte a betegségét. Élni akart, és ezt több fórumon is elmondta. A Bors újságírói februárban, a Story Díjátadó Gálán találkoztak utoljára a tévéssel, aki Televíziós Személyiség Érték Díjat vehetett át több évtizedes munkásságáért.

„Remekül érzem magam, muszáj jó karban lennem, hisz dolgozom, számítanak rám” – mondta akkor Nagy György, noha szemlátomást erőtlen és sovány volt. Ő azonban bizakodott. „A feleségem, a lányom és a két unokám miatt jól kell lennem. Meg kell gyógyulnom! Még van dolgom, hosszabb életre rendezkedtem be, harcolni fogok!”

A gyilkos kór azonban győzedelmeskedett a tévés felett, aki még a közelmúltban is utazott, dolgozott és beszélgetett a barátaival. Minden helyzetből megpróbálta a legjobbat kihozni, még akkor sem kesergett, amikor tavaly méltatlan körülmények között nyugdíjazták a közszolgálati televízióból. Ő maga méltón, csendesen fo­gadta a döntést.

„Enyhe rásegítéssel mentem nyugdíjba. Azt mondták, mennem kell. Nem én döntöttem erről. Nem fértem bele a tévé új koncepciójába”

– mondta szomorúan, de a munkát ennek ellenére sem hagyta abba. A Ridikül műsornak hetente írt történeteket, dolgozott a regényén, zenélt a Viktória rockegyüttesben.

A köztévénél kollégák voltak a királyi televízió­ban Rózsa Györggyel.

„Nehezen fogadom el a hírt. Nem tudom elhinni, bíztam benne, hogy meggyógyul. Megrázott a halála. Nagyon jó kolléga és barát volt” – kereste a szavakat a halálhírre Rózsa György.

Hosszú évekig vezették együtt a Hogy volt? című műsort Radványi Dorottyával.

„Nem tudtam, hogy ennyire rosszul van. Mindig elbagatellizálta az állapotát, hihetetlen ereje és életkedve volt, soha nem panaszkodott. Az sem okozott neki gondot, hogy a lányához kivezessen Franciaországba. A feleségével is nagy szimbiózusban éltek. Egy test, egy lélek voltak. Nem tudok mást mondani, nagyon jó ember volt” – mondta Radványi, aki egy szobában dolgozott Nagy Györggyel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.