Napi léptékű aszályindexet (NLA) dolgoztak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai: a mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét.

A naponta frissülő aszályindexet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítja ki. A szakemberek rácshálózattal fedték le az ország területét és minden egyes rácspontra vonatkozóan kalkulálják ki a szárazság mértékét – olvasható az mta.hu-n.

Az aszályindex kiszámításához figyelembe veszik a meteorológiai adatokat, valamint a talaj és az adott növénytípus tulajdonságait (fejlettség, levélfelület).

A számításhoz szükséges egyéb paraméterek az időjárás függvényében alakulnak. A szakemberek folyamatosan meghatározzák az adott rácsponthoz tartozó aktuális talajnedvesség-értékeket négy különböző talajszint mélységében, és kiszámítják a talaj napi potenciális párolgását.

A talajmodell által adott értékek mellett az eljárás még az adott napra vonatkozó csapadékmennyiséget és a legmagasabb nappali hőmérsékletet is figyelembe veszi.

A számítás során eredményül kapott NLA skála öt fokozatból áll, amely a nincs aszálytól (0) a súlyos aszályig (5) terjed.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ennek már éppen ideje volt. Dédapám még úgy vette észre, h aszály van, h kornyadoztak a levelek, kiszáradt a kukorica, a rozs, a krumpli. MIlyen kár , h nem éhette meg a rácsos baromságot és nem fizethette ezeket a tudákos idiótákat.
wagabund
@Equus: nem csak a dédapád, hanem a mostani egyszerű gazdálkodók is(meg én is a kiskertemben)így állapították meg

"kiszámítják a talaj napi potenciális párolgását."..ez nagyon kellett...többet ér minden szemrevételezésnél.
Equus
@wagabund: valamiért kell kapni az államtitkári fizetéseket... különben kijafaszom enne 20.000 Ft-os reggelit a tudákos akadémija büfetjében?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.