Nem lesz egyszerű a közlekedés Budapesten a nyáron, rengeteg változást hoz magával a tömegközlekedésben a vizes világbajnokság, de a 3-as metró is tartogathat még meglepetéseket, annak ugyanis a felújítása nyárról kora őszre tolódott. És akkor még a pályakarbantartásokról és a Red Bull Air Race-ről nem is beszéltünk.

A Red Bull szárnyakat ad – de nem a felszíni közlekedésnek

Utóbbi a legelső probléma, ugyanis csütörtöktől már edzenek a repülősök, ezért pénteken 8:30 és 16:30 közt a Budai alsó rakpartot lezárják az Erzsébet és Margit hidak közt zárják le, míg a Pesti alsó rakpartot a Szent István tér és Lánchíd közt. A Lánchidat magát is lezárják a forgalom elől – írtuk korábbi cikkünkben.

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

Péntek este 10 órától hétfő hajnalig nem lesz használható a Budai alsó rakpart a Margit híd és a Bertalan Lajos utca között, a Pesti alsó rakpart a Szent István tér és a Lánchíd között, valamint több Batthyány tér környéki utca.

Szombaton 9:30 és 18 óra között, majd vasárnap 10:45 és 18:30 között nem lehet közlekedni a Clark Ádám téren, a Fő utcában, a Lánchídon, a Lánchíd utcában, a Váralagútban, a Széchenyi rakparton és a Széchenyi téren sem.

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

A rendezvény ideje alatt nem lehet majd megállni Budán a Bem rakpart-Bem József tér-Fő utca-Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Ybl Miklós tér-Attila út-Döbrentei tér által határolt területen, Pesten pedig a Carl Lutz rakpart-Jászai Mari tér-id. Antall József rakpart-Kossuth Lajos tér-Széchenyi rakpart-Belgrád rakpart által határolt területen.

A lezárások miatt a BKK egyes járatainak menetrendje is módosul. A 2-es metró a résztvevők számától függően sűrűbben közlekedhet, és biztonsági okokból lezárhatják a Batthyány téri és a Kossuth Lajos téri megállót.

A D11-es és D12-es hajójáratok két szakaszra osztva közlekednek a hétvégén, a 2-es villamos a Közvágóhídtól csak a Március 15. térig szállítanak utasokat. Terelt útvonalon közlekednek a 15-ös és 115-ös, valamint a 105-ös buszok, a 19-es és 41-es villamos a 17-es járat vonalára terelve a Krisztina körúton jár, a 16-os buszok pedig a Széll Kálmán térről csak a Clark Ádám térig visznek utasokat. Bővebb információkat, térképet ezen a linken lehet találni.

A vizes vébé is bekavar

Budán a Bem rakpart már június közepe óta kiesett a forgalomból, a Batthyány téren ugyanis a vizes világbajnokság egyik rendezvényhelyszíne lesz. A Bem rakpart lezárása várhatóan augusztus 15-ig tart a Szilágyi Dezső tér és a Vitéz utca között, a Fő utca ezek miatt a Szilágyi Dezső tér és a Vitéz utca között kétirányú lett ideiglenesen.

A lezárások a BKV-járatok közlekedésébe is bekavarnak, július 9-én például üzemkezdettől délután 2 óráig a 19-es villamos a Széll Kálmán téren át közlekedik a Frankel Leó út és a Rudas Gyógyfürdő között. A 41-es villamos rövidített útvonalon jár majd azon a napon, a Kamaraerdei Ifjúsági Parktól csak a Clark Ádám térig közlekedik. A 109-es busz ebben az időszakban meghosszabbított vonalon jár, egészen a Szarvas térig közlekedik, ahonnan a Döbrentei téri megállóban lehet elérni a 19-es villamost.

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

Örök kérdés: a 3-as metró

A 3-as metró két okból is neuralgikus pontja lett a budapesti tömegközlekedésnek. Az egyik a felújított szerelvények meghibásodása, amelyek Tarlós István főpolgármester szerint jövő héttől újra közlekednek majd, mivel megtalálták a hibát az orosz mérnökök (rosszul lett pár kábel összekötve). A másik az alagút rossz állapota.

Ha az új szerelvények végre nem adják fel a harcot menet közben, akkor is ott van a metróalagút berendezéseinek égető cseréjének kérdése (többek közt ez okozza, hogy az új metrókon is meleg van, mert nem tudják az új kocsik visszatáplálni az elektronikus hálózatba a fékezésnél felszabaduló energiát az elöregedett rendszer miatt, amit így hő formájában kell elégetni – klíma meg nincs a felújított szerelvényeken).

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

Az Index pár napja végzett mérést a 3-as metró felújított szerelvényein, 30 fokos hőséget tapasztaltak, ami kellemetlen tud lenni egy tömött kocsiban.

A felújítást az eredeti tervek szerint nyáron kezdték volna el, ez most a legutolsó információk szerint kora őszre csúszott. A tervek szerint a metró déli szakaszán újítják majd fel az alagutat és az állomásokat, 2020-ig pedig a teljes vonalon megcsinálnák a felújítást.

Kánikula a körúton

Ha már előjött a kánikula kérdése, nem szabad megfeledkezni a 4-es és 6-os vonalán közlekedő Combino villamosokról sem.

A 444 cikke szerint ugyanis nem sokat érnek az utólag beszerelt klímaberendezések, a szerelvényeken egy meleg nyári napon 30-34 fokot is mértek, miközben kint 30 fok volt. A szauna tehát nemcsak a metrón, hanem a 4-6-os járaton is garantált.

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

Hűvösvölgy is elesik a nyáron

Július 3. üzemkezdettől július 16. üzemzárásig a 17, 56, 56A és az 59 jelzésű villamosok karbantartás miatt módosítva, vagy rövidített útvonalon közlekednek a BKK információi szerint.

A 17-es villamos teljesen más útvonalon közlekedik majd, kihagyja a Móricz Zsigmond körtér – BAH-csomópont – Déli pályaudvar közti megállóit (itt a 61-es villamospótló busszal lehet utazni, amely a Hűvösvölgyig közlekedik, a Széll Kálmán téren csak a Csaba utcai megállóknál áll meg).

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

A 17-es villamos az 56-os és 56A-s villamosokat pótolja a Bartók Béla úton és a Krisztina körúton (az 56-os a Városház tér és a Móricz Zsigmond körtér közt rövidítve jár majd).. Az utóbbi két villamosjárat ugyanis a Móricz Zsigmond körtér és Hűvösvölgy közt nem közlekedik majd, helyettük pótlóbusszal lehet utazni a kimaradó szakaszon. Az 59-es villamos a Szent János kórház és a Széll Kálmán tér közt nem közlekedik, helyette ugyancsak pótlóbusszal lehet majd közlekedni ezen a szakaszon.

Július 17. üzemkezdettől a tervek szerint augusztus 27. üzemzárásig az 56 és 56A, valamint a 61-es villamosok nem közlekednek építkezés miatt a Szent János Kórház és Hűvösvölgy között. Az 59-es villamos emiatt meghosszabbított útvonalon jár a Budagyöngyéig. A 61-es jelzéssel a Széll Kálmán tértől Hűvösvölgyig pótlóbusszal utazhatnak, mely a 956-os éjszakai járat megállóiban áll meg – kivéve a Széll Kálmán téren, ahol a Margit körúton, a villamospótló járatok számára kijelölt megállóból indul. Az autóbusz a Széll Kálmán tér M és a Budagyöngye között csak a Szent János Kórháznál áll meg. A Nyúl utca, a Városmajor és a Nagyajtai utca megállók a villamosokkal és egyéb járatainkkal érhetőek el.

Felújítás az 1-es villamos vonalán

Ha az ember azt hinné, csak a budai oldalt érinti a nagy kavarodás, el kell keserednie: Pesten is több helyen lesz változás.

Július 1. és 12. közt például az 1-es villamos a Bécsi út és a Puskás Ferenc stadion, illetve az Etele út/Fehérvári út végállomástól a Népligetig közlekedik felújítás miatt. A Puskás Ferenc stadion és a Népliget között az 1-es jelzésű pótlóbusz szállítja az utasokat, amelyre a BKK tájékoztatása szerint a 901-es éjszakai járat megállóiban lehet felszállni.

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

A szentendrei HÉV-vonalon sincs minden rendben

Repedéseket észleletek a Batthyány tér és a Margit híd közti HÉV-alagútban, emiatt nemcsak a HÉV-szerelvényeknek kell lassan közlekednie az alagútban, de a fölötte húzódó fonódó villamosoknak is. Tarlós István szerint a lassítást már két éve elrendelték, a repedések a sajtóhírekkel szemben nem terjednek. A BKK ugyanakkor a villamosoknál a lassítást fenntartja az érintett szakaszon a hatósági előírások értelmében.

Lezárás, felújítás, kánikula: komplett káosz a tömegközlekedés, és csak most jön a java

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Bizony, a vasúti pályák karbantartásáról is beszélni kell, mert a +35, +37 fokokban szoktak veszélyeztetni a pályakivetődések, a hegesztett pályákban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.