Szijjártó Péter telefonon beszélt arról Izrael budapesti nagykövetével, hogy Horthy tevékenységéhez pozitív és negatív időszakok is tartoznak.

A külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Jószéf Amranival tudatta, Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak.

A miniszter az MTI-vel közölte: a nagykövetnek elmondta, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő Horthy Miklóssal kapcsolatos álláspontját ismertette, akkor világosan fogalmazott.

A miniszterelnök június 21-én a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többek között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthy Miklósnak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett maga alá minket a történelem".

A történelmi tényeket tiszteletben kell tartani. Márpedig a történelmi tények úgy szólnak, hogy Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter "kétségtelenül pozitív" momentumnak nevezte Horthy Miklós munkásságában azt, hogy érdemeket szerzett Magyarország talpra állításában az első világháború után.

Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot. A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter kijelentette: ezek olyan történelmi bűnök, amelyeket relativizálni nem lehet.

A történelmi tényeket egytől-egyig tiszteletben kell tartani, akkor is, ha pozitívak, akkor is, ha a bűn kategóriájába tartoznak, még akkor is, ha ugyanazon személyhez kötődnek – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

"Kormányunk azon európai kormányok közé tartozik, amelyek a legtöbbet tették az antiszemitizmussal szemben. Amíg Magyarországnak ez a kormánya van, addig a magyarországi zsidóság biztos lehet abban, hogy a kormány minden tekintetben megvédi" – fogalmazott.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány 2000-ben hozott döntést a holokauszt emléknap létrehozásáról.

"Nem véletlen, hogy ez a kormány helyezte a legtöbb hangsúlyt a holokauszt történelmének oktatásával kapcsolatos kérdésekre" – mondta, megjegyezve, folyamatosan együttműködnek a zsidó szervezetekkel.

Szijjártó Péter kiemelte: "a jövőben is megvédjük a hazai zsidóságot minden esetleges antiszemita szándékú támadástól, vagy bármely olyan kísérlettől, amely a magyarországi zsidóságot veszélyeztetné vagy diszkriminálná".

(MTI)

(Címlapi kép: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Szabó Árpád)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak – mondta Szijjártó Péter.
Ahogy az egyik ismerősöm mondta ,miután elvált a feleségétől:
Ordas nagy kurva volt de félévente nagyon jó pacalt főzött.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
staro2
Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak – mondta Szijjártó Péter.
Ahogy az egyik ismerősöm mondta ,miután elvált a feleségétől:
Ordas nagy kurva volt de félévente nagyon jó pacalt főzött.
Cicamama55
Orbán Viktornak a Horthyt dicsőítő megnyilvánulása utáni mosakodás...
Nessy
Édes fiam, Szijjártó! Volnál szives erre felhívni a gazdi meg a párttársaid figyelmét is?
tudode
Nem kell félni, nem fog fájni lejárt lemezű frakcióvezető, hogy eljön az idő, AMIKOR A TÁRSADALOM ZÉRÓ TOLERANCIÁT HIRDET A FIDESS SZEKTÁNAK, ÉS AKKOR NEKTEK ANNYI, MEG EGY BAMBI!
.
Három az igazság, és Ti lesztek a ráadás a ZÉRÓ TOLERANCIÁBAN ahhoz, hogy megszűnjön milliók számára a kilátástalanság, bizonytalanság, és az állandó KARAKTERGYÍLKOLÁS!!
.
Uncsi, amit a HATLÖVETŰ POFAGOLÓTOKKAL össze, vissza povedáltok!
.
ZÉRÓK VAGYTOK MINDANNYIAN EGYTŐL EGYIG!
simmering73
A magyar népnek kellene már zéró toleranciát hirdetni a fidesz-kdmp ellen.
Perwool
Horthy téveszméi, gyengesége a totális katasztrófába sodorta az országot. Belőle hőst faragni?
Ha hazánk kimarad a háborúból, megtarthatta volna a területeket, plusz arra is esélye lett volna, hogy megússza a sztálini rendszert.Horthy lelkén 1 millió ember élete szárad+200 ezer embert küldött a fagyhalálba. Hol van ehhez képest Rákosi és Kádár? Utóbbiaknak nem akar senki sem szobrot állítani, akkor mire ez a Horthy kultusz.A magyar csendőrség embertelen körülmények között pakolt be zsúfolásig telt marhavagonokba embereket és Horthy nem tudta a vég célt? Horthy háborús bűnös. Nem véletlen, hogy a bajorok is elutasították Horthy állampolgársági kérelmét.
Mindennek fényében nem tudom, mi az apátok... bajotok van a Heinekkel piros csillagával.
Vagy is tudom... és kíváncsian várom, hogy mikor indítotok eljárást a Milky Way csoki gyártója illetve a Converse cég piros csillagjai ellen.
Ördögvadász
@Perwool: van fogalmad, ki volt Horthy? Egy ekkora bunkó alak csak tudja!
Pálinkás Pál
"plusz arra is esélye lett volna, hogy megússza a sztálini rendszert" erre jó példa a csehek ,igaz??? Őket megszállták a németek,mégis kaptak Szovjetuniót utána!!...És légyszives,sorold már fel ama területeket amit a 2. világháború után vettek el tőlünk!!
Eladott Ország
@Ördögvadász: nepszava.us/kertesz-akos-a-kiveteles-magyar-allamferfi-horthy-miklos/
De Klebelsberg Kunó kultuszminiszter a numerus clausus kapcsán mondott parlamenti beszédében félreérthetetlenül megfogalmazta a lényeget: A törvényhozás “azzal a nyílt szándékkal” alkotta meg a numerus clausus törvényt, hogy “a zsidóságot fajnak jelentse ki. […] Mert ha fajnak van egyszer minősítve a zsidóság, akkor nem lehet a fajtól menekülni úgy, mint – mondjuk – a felekezettől az áttéréssel, vagy a nemzetiségnél azzal, hogy az ember más nemzetiségűnek vallja magát.” Vagyis a magyar törvényhozás Horthy Miklós kormányzóságának első esztendejében megelőlegezte a német nácik által csak másfél évtizeddel később bevezetett nürnbergi törvényeket. Ezért Horthy nem felelős?! Ki volt a Magyar Királyság mindenható kormányzója 1920-ban? Horthy Miklós mint kormányzó a király helytartója volt. Születhetett olyan törvény, amelyet nem Horthy írt alá?!
Kookas
@tudode: ezeknek még bambi sem jár!!
papa.49
Szargyártó erről nem papolni kéne, hanem úgyis tenni, de ti mindig azt nézitek kinek beszéltek éppen, pedig mindig csupán azt kéne mondani ami az igazság, gondolod hagy Izraelben neked, pont neked ezt el is hiszik, nem hiszik el mert tudják, hogy egy tehetségtelen kézibáb vagy csupán a hazugovics kezén te szarzsák!!!
Eladott Ország
Kim Kardashiannak jobb segge van, mint Szijjártónak.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/11/orb.jpg
Szijjártó Péter valamilyen miniszter – miután változatlanul nem vagyok tagja az Új egység nevű
nacionalista mozgalomnak és ezen okból kifolyólag az Orbán nevű ember engem nem képvisel (ő mondta), értelemszerűen a kormányához sincs közöm és a minisztereihez sincs – már megint világsikert aratott. Tiszta csoda, hogy Kim Kardashian nevét jelen állás szerint még mindig többen ismerik a világon, mint Szijjártóét. Ennek nagyjából egy oka lehet: Kardashiannak jobb segge van, mint Petyának. Vagy jobb a frizurája. Esetleg okosabb. Ez lesz a megfejtés! Okosabb. Hát tényleg, mekkora nagy kandiscukor!
quadrocopter
A nagyszerű Horthy, tenger nélküli tengernagy annyira amatőr volt, hogy a 44. okt. 15.-i kiugrási kísérlete is amatőr vásári mutatványként sem menne el!
Egy határozatlan, hintás f@sz volt, hol ide nyalt, hol oda próbált nyalni! A nácik megígérték, Erdély ügyében nem látnak akadályt, de csak Észak-Erdély maradt az ígéretből, ez megért 200.000 magyar embert az orosz fronton és egy nagy szopást a háború végi osztozkodásban!
papa.49
@quadrocopter: Ne feledd ,,ellentengernagy,, volt meg ,,lovastengerész,, Apám szerint meg egy igazi tetű, a papírtalpú csizma, meg a ,,nyári szerkó,, miatt a Kárpátokban!!!
nezelodo
@papa.49: Nagy amatőr volt, már a Szent István csatahajó parancsnokaként. Ilyen "bravúr" után egyetlen országban sem lett volna kiemelkedő államférfi, pedig megfejelte még hatalmas emberveszteséget okozó "hőstettel". Na persze nagyságát azok fényezik akik ennek a középszernek még a közelébe sem jutnak csak szájhősködéssel.
Nessy
Orbánék már a korrupció ellen is zéró toleranciát hirdettek! Az eredményt ismerjük!
papa.49
@nezelodo: Ha jól tudom az első útján mindjárt ki is lőtték, az Adrián...
Hogy ez miért nem veszett oda???
nezelodo
@papa.49: Azért nem veszett oda, mert a lova tudott úszni, a monarchia tengerészeténél előírás volt az úszni tudás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.