Izrael véleménye szerint fontos tisztázást jelent a magyar külgazdasági és külügyminiszter közlése Horthy Miklós szerepéről – tudatta a zsidó állam budapesti nagykövetsége szombaton az MTI-vel.

A külképviselet közleménye szerint Izrael úgy véli, hogy a Horthy Miklós által a magyar zsidók ellen elkövetett bűnök elismerésének fontos tisztázása az, amit a magyar külgazdasági és külügyminiszter közölt Izrael budapesti nagykövetével.

"Mindig emlékezni fogunk az 564 500 magyar zsidó testvérünkre, akiket a holokauszt alatt gyilkoltak meg"

- olvasható a nagykövetség kommünikéjében.

Szijjártó Péter szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta: Jószéf Amranival tudatta, Horthy Miklós kormányzó tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak.

A miniszter az MTI-vel közölte: a nagykövetnek elmondta, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő Horthy Miklóssal kapcsolatos álláspontját ismertette, akkor világosan fogalmazott.

A miniszterelnök június 21-én a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többi között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthy Miklósnak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett maga alá minket a történelem".

A történelmi tényeket tiszteletben kell tartani. Márpedig a történelmi tények úgy szólnak, hogy Horthy Miklós tevékenységéhez pozitív és ugyanakkor kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak

- mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter "kétségtelenül pozitív" momentumnak nevezte Horthy Miklós munkásságában azt, hogy érdemeket szerzett Magyarország talpra állításában az első világháború után.

Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot. A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter kijelentette: ezek olyan történelmi bűnök, amelyeket relativizálni nem lehet.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Csizmás Kond: Be kellene venned valamit, hogy észrevedd azt a tényt, hogy ahova a Gazdaállatot beteszi a patáját, ott csak a békétlenség marad a magyarok között akkor is, ha korábban nem volt. Miért is kellett külön pártot alapítani Romániában és Szlovákiában ? Annyi a magyar mindkét helyen ? Ugyan ! Mindkét helyen kellett Viktornak egy "árokásó" banda. Ugyanzazt a gyalázatot műveli külföldön is mint itthon.

Remélem, hogy a népbírósági tárgyalását Felcsúton fogják tartani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
Emlékezzenek a Lenin-fiúkra is, meg a tetteikre.
A New Yorki törvényhozó testület, melyet Lusk szenátor irányított, adta ki a dokumentumot:
"Kun Bélának nem volt ellenzéke. Mint Lenin, komisszárokkal vette magát körül és abszolút hatalma volt. A 32 fő komisszárból 25 volt zsidó, az arány nagyon hasonló volt az Oroszországihoz."
justhpeter
@Csizmás Kond: Romániában Tőkés magyar pártját, Szlovákiában is egy neki tetszőt. természetesen nem személyesen, hanem az ostoba csicskái által.
Csizmás Kond
@justhpeter: ...és melyik az a párt ..mert habár rákerestem Tőkésre nem találtam...és Szlovákiában kire kell rákeresni ?
quadrocopter
@Csizmás Kond: Megy el a maradék pici eszed is? Mit gondolsz, mire kaptad abba a kongó fejedbe:
" Mi volt a Mátyás-szoborral? "szerintem fogalmad sincs"!
Hány erdélyit küldtek konc.táborba a románok? "szerintem fogalmad sincs"
Na, ilyen alapon véleményezhetik a zsidók a Horthy-kultuszt!"

Mi a bonyolult, nem tudod ki volt Mátyás, vagy számolod, hogy hány erdélyi magyart nem küldött Románia haláltáborba?
Csizmás Kond
@quadrocopter: ...Mátyás magyar király volt...amikor még romániának a fogalma sem létezett..tehát nem tudom ezzel milyen okosságot akartál kinyilatkozni.
és konc.tábor...mikor hova kik ?..milyen koncentrációs táborok voltak romániában ?
...te tényleg nagyon szelelsz...
quadrocopter
Mátyás szobor és a körülötte folyó hercehurca? Így sem fér be a kongó fejedbe?

Kevesebb vagy, mint aminek láttatod magad, szellemi téren is, megkaptad érthetően, hogy a zsidóknak miért nem tetszik a szarháziak Horthy-kultusza, ezzel szemben Románia egy deka magyart nem küldött konc. táborba és nem az volt a kérdés, hogy volt-e konc. tábor Romániában?
Orvosod-gyügyszerészed szabin?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.