Nyár végén telepíti le a Deák téren és a HÉV közvágóhídi állomásán a fizetőkapukat a BKK, élesben jövő év elejétől indítanák az elektronikus jegyrendszert.

Várhatóan a nyár végén telepíti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson és a H6-os HÉV Közvágóhídnál lévő végállomásán az elektronikus jegyrendszerre kalibrált fizetőkapuit – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A BKK a lappal azt közölte, itt fogják tesztelni a fizetőkapukat, valamint a mögöttük álló rendszert, hogy éles körülmények közt hogy teljesítenek.

A rendszer indulása 2018 elejétől fokozatosan várható, addig egyre több helyen telepítik a fizetőkapukat és járműveken az érvényesítő rendszereket, valamint a kártyakibocsátás részleteit is véglegesítik.

A külföldön már megszokott példák alapján itt is minden beléptetőkapus állomás bejáratát lezárják majd, és "180 centiméter magas, csúszószárnyas kapukat telepítenek, amelyek megakadályozzák a jegy nélküli belépést, és kamerarendszerrel is igyekeznek kiszűrni a csalásokat. A többi járművön, az autóbuszokon, trolikon és villamosokon jegyérvényesítő készülékek lesznek, a HÉV esetében az állomásokon helyezik el ezeket, a hajókon pedig kézi készülékeket alkalmaznak majd."

Plasztik

A cikk szerint a papír alapú jegyeket és bérleteket a kártya formátumú rendszer fogja felváltani, a plasztik kártyákat lehet névre szólóan, de anonim formában is használni. A névre szólókért várhatóan az ügyfélszolgálati irodákba kell bemenni, az anonim kártyákat a tervek szerint az automatákból is ki lehet majd váltani. A kártyákra többféle módon lehet majd feltölteni a leutazható összegeket. 

A tervek arról is szólnak, hogy az elektronikus személyi igazolványhoz is hozzá lehet majd rendelni a bérletet, és azt is lehet majd az utazáshoz használni. 

"A papíralapú jegyek az utazási kártya megfelelő elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak, ezért a hagyományos jegyérvényesítő készülékek is ott lesznek a járműveken" – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az e-jegyrendszer bevezetésére, illetve a hozzá tartozó infrastruktúra kialakítására az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 54,5 millió eurót ad, a főváros pedig 5,3 milliárd forintot bocsát a BKK rendelkezésére.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Akkor beköltözik a totál káosz a városba!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
hát igen...újból a szarva közt a tőgye...most plasztikban gondolkodnak, amivel lesz baj rendesen...
még véletlenül sem jutott eszükbe, hogy a mobiltelefonok NFC szolgáltatását használják,(vagy más mobilos alkalmazást)?

tudom, nálunk még nincs gyakorlatban a mobilos fizetés, csak néhány jobb helyen lehet telefonérintéssel fizetni..
akinek nincs, az kapjon plasztikot(a tömegközlekedéshez)

Maaargit! normááális?
papa.49
Akkor beköltözik a totál káosz a városba!!!
elnyomott
Nálunk semmi nem működik, ahogy kell. Szerintem őrületes káosz lesz, sok balesettel.
Cefi
Egy újabb fidesztákolmány lesz. Mint tompika beléptető kapui. A lóvé 85%-át már ellopták. Most virítani kell valami "újat". Ami londonban már harminc évvel ezelőtt működött...
iluminati
Már 20 évvel ezelőtt nyugaton volt ez újdonság...valószínű tőlük veszünk át használt elavult készülékeket...
magyarbakancs
Egy kicsi kérdés az elektronikus kapukon a nyugdíjasoknak is kell fizetni ,meg a mozgáskorlátozott hatósági igazolvánnyal rendelkezőknek is?
justhpeter
Nem kell félni, olyan még nem született meg, hogy valami "Németh Szilárdékra" lett bízva és működik. Meg kell nézni a szemétszállítást és az összes közüzemet. Budapestieknek nyugi, ez is el lesz ba...va, tehát nem kell izgalomba jönni.
elnyomott
@magyarbakancs: Nem kell fizetni, de kártyát ki kell váltani.
Clavigo
Még szerencse,,hogy eddig minden mūkszik.,ami az Orbàm konda és Tarlós elvtàrs taplò agyàban megszùletett.
Clavigo
Még szerencse,,hogy eddig minden mūkszik.,ami az Orbàm konda és Tarlós elvtàrs taplò agyàban megszùletett.
Nessy
Hiszem, ha már normálisan működik! Addig csak dajka mese, mint már annyi éve!
Desischado
Na, ez is el lesz kúrva, mint minden, amihez eddig hozzányúltak. Érdekelne, hogy tompika fogja csinálni a beléptetőket, mert akkor jól nézünk ki. Nekem valahogy mutyiszaga van ennek az egésznek, valaki(k) már megint keresni akarnak egy pár milkót...!
lampa laz
Rómailuxushotel-Koptertóni majd ezt is levédeti saját találmányaként.
magyarbakancs
@elnyomott: Köszönöm a felvilágosítást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.