Csehországot és Magyarországot érintő témákról egyeztetett Budapesten Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A cseh kormányfő Csehországot és Magyarországot érintő témákról külön is egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kedden Budapesten. Bohuslav Sobotka leszögezte: nem változtatnak a kötelező betelepítési kvótát elutasító álláspontjukon.

A visegrádi négyek (V4) kormányfői és az egyiptomi elnök csúcstalálkozójára Magyarországra érkezett cseh miniszterelnök a kétoldalú találkozó után újságíróknak elmondta: magyar kollégájával beszéltek a V4-országok jövőbeni együttműködéséről, mert – mint fogalmazott – "meggyőződésünk, hogy a regionális együttműködés ezen formája nagy jövő előtt áll és keresnünk kell azokat a további alkalmakat és lehetőségeket, amelyek a gazdasági együttműködés megerősítéséhez vezetnek".

Ilyen lehet például az exportot támogató közös erőfeszítés a harmadik piacokon – jegyezte meg Bohuslav Sobotka, felidézve, hogy a cseh elnökség alatt a Koreai Köztársaság képviselőivel, most az egyiptomi elnökkel, legközelebb pedig az izraeli miniszterelnökkel találkoznak.

A cseh kormányfő példaértékűnek nevezte Egyiptom illegális migrációval kapcsolatos álláspontját, s azt a törekvést, hogy a menekültekről saját területén gondoskodjon. Ezért úgy vélte, Egyiptomnak a jövőben további támogatásra lesz szüksége az Európai Uniótól.

Az európai biztonsági helyzetről és az illegális migrációról azt mondta, főleg a déli migrációs útvonalról Európába igyekvő emberek nagy többsége gazdasági bevándorló. "Ők nem politikai okokból menekülő emberek, ők olyan emberek, akik gazdasági okokból szeretnének bejutni Európába" – hangsúlyozta Bohuslav Sobotka, hozzátéve: "itt a kvótarendszernek valóban nincs túl nagy értelme". Tehát sem Csehország, sem Magyarország, sem Lengyelország nem tervezi, hogy megváltoztatná ezzel kapcsolatos álláspontját, és "most világos érveket kívánunk letenni" az Európai Bizottság asztalára – mondta a kormányfő, hozzátéve: Szlovákia politikai támogatásáról biztosította a többi V4-ország álláspontját.

Keddi tanácskozásán a cseh és magyar kormányfő megvitatta a védelmi ipari együttműködés lehetőségeit is. Bohuslav Sobotka ennek kapcsán kifejezte: Csehországnak az az érdeke, hogy cégeik beszállítók lehessenek magyar védelmi beruházásoknál.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
és akkor összegyűltek a szúnyogok, h megmondják az elefántnak merre kell mennie

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.