Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére. Mindez azt jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. Az intézkedés az éghajlati anomáliák által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza. A vízkészlet-járulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a június 17-től június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészlet-járulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell. A NAK kezdeményezte korábban a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében, tekintettel a megelőző időszak csapadékhiányára, amely miatt már akkor 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést prognosztizáltak. Emlékeztetnek, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján, hosszabb távon is száraz, meleg,...

Forrás: gazdahely.hu
Feltöltő: gazdahely
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Évek óta ez az egyetlen NORMÁLIS INTÉZKEDÉS!!! (Mondjuk azt sem tudtam, hogy létezik vizkészlet-járulék.) Nem kell megvárni, amig aszály sujtotta térséggé nyilvánitják, majd kártalanitják a gazdákat. Ezzel, ill. a locsolással legalább védekezni lehet valamennyire a szárazság ellen, nem ugy, mint pl. egy árviz. Nagyon helyes!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.