A hőség miatt magas az erdőtüzek kockázata az országban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint.

A hőség következtében Magyarországon is magas az erdőtüzek kockázata, a nagy szárazságban az élő aljnövényzet is éghető állapotba kerül és a szeles időjárás miatt az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombati MTI-nek küldött közleményében.

A jelenleg érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. A Nébih kéri a lakosságot, hogy lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

A közlemény szerint tartós szárazság esetén, egy zivatar után akár már néhány órával ismét meg tud gyulladni a növényzet, sőt a kisebb eső sokszor el sem jut az erdő talajszintjére.

Az elmúlt évtizedben a hasonló hőhullámok alatt Magyarországon is egyre több 100 hektárnál – 1 millió négyzetméternél – nagyobb területet érintő koronatűz keletkezett. Mivel a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, mindenhol fontos az elővigyázatosság – írták.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, valamint az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon olvasható tájékoztató.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@BALKÁN KOBRA: Ezt akartam én is kérdezni. Mi köze ennek a gittegyletnek az erdőhöz?
bakegya
IGAZ...FUTÓTŰZSZERÜEN IRTJÁK AZ OSZTATLAN KÖZÖSBEN PRIVATIZÁLTAKAT.
A Balatonfelvidéken egymás elől lopkodják tarra a PANORÁMÁT-a hasznavehetetlen kőris veri föl a tájat-de sorra adják ki gyérítés címén a vágási engedélyeket is-Tűzcsap-a közelben NINCS,2,5BÁR AZ BE VAN ÁSVA-KARBANTARTÁS AZ SEMMI-TEMETETLEN NYOMVONALAK A SUSNYÁSBAN.MAGYAR GÁZSZOLGÁLTATÓ ÁLLAMÁCSI HASZNÁRA
A NÉBIH -A PRIVIBEN KŐBÁNYÁSZATOT IS ÉRTI-mert ha igen akkor azt is ellenőrizhetné-mert az a néphagyíomány is újraéledt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél