A szervezők kordonok nélkül akarnak vonulni, a rendőrség viszont kordonoz, mert lesznek ellentüntetők. Egyelőre nem tudni, mi lesz a pontos útirány.

Nem tudni biztosan előre, hogy merre fognak vonulni a 22. Budapesti Pride résztvevői szombat délután 3-tól, ugyanis a szervezők és a rendőrség nem ért egyet a kordonok kérdésében – olvasható az Index cikkében.

A menet szervezői kordonok nélkül szeretnének felvonulni, mivel az elmúlt években egyre kevesebb atrocitás érte őket, valamint a kordonok közé terelt felvonulás sérti a jogukat (ebben az ombudsman is egyetértett velük). Mindezek mellett a szervezők úgy látják, a felvonulás útvonalának teljes kordonozása a közlekedőket is aránytalanul akadályozza.

A rendőrség viszont ellentüntetőkre hivatkozva mégis a kordonozás mellett döntött, a Pride szervezői pénteken a sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, ha kell, a kordont is megbontják, hogy szabadon vonulhassanak fel.

A szervezők péntek este a Pride Facebook-oldalán egy közleményben azt írták, alternatív útvonal lehet a felvonuláson.

Budapest Pride

Javasolt megközelítési útvonalak a térképen. Ne felejtsétek, hogy 2 órától a kettes metró holnap nem fog megállni a Kossuth téren és a kettes villamos sem fog ott közlekedni. Holnap 15 órakor...

A szervezők a biztonságot szem előtt tartva megtesznek minden szükséges lépést, hogy a vonulás ne teljesen elzárt útvonalon történjen. Erre továbbra is lehetőség nyílik törvényes keretek között, alternatív útvonalak választásával, melyekhez megtesszük a szükséges lépéseket és egyeztetéseket. Emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat jelen pillanatban nem tudjuk kommunikálni, kérjük a résztvevők megértését.

A legvégső esetben kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről. Nagyon fontos, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. A résztvevőket arra kérjük, hogy ennek tudatában vegyenek részt az idei felvonuláson, és a biztonság és gördülékenység érdekében fokozottan kövessék a rendezők és menetkísérők útmutatásait!

- írták a közleményben.

Módosul a tömegközlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a tömegközlekedés is módosulni fog a Pride miatt.

M1-es metró

Az M1-es metró a teljes vonalon közlekedik, azonban több állomást is lezárhatnak:várhatóan 15 és 18 óra között a Kisföldalatti megállás nélkül áthalad a Hősök tere és az Opera közti,

majd 20:30-ig a Hősök tere és az Oktogon M közötti állomásokon.

M2-es metró

Az M2 Kossuth Lajos téri megállója 14.00 és várhatóan 17.30 között lezárásra kerül, a szerelvények megállás nélkül áthaladnak az állomáson,

2-es villamos, DH jelzésű nosztalgiavillamos

Várhatóan 14 és 18 óra között a 2-es villamos, valamint a DH jelzésű nosztalgiajárat is rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik. A Jászai Mari tér innen csak gyalogosan közelíthető meg, mert a Kossuth Lajos teret a 15-ös és a 115-ös busz ebben az időszakban nem érinti.

4-es és 6-os villamos

Várhatóan 16:30-tól 17:10-ig a 4-es és a 6-os villamos az Oktogon M megállóhelyen megállás nélkül áthalad.Előreláthatóan 17:10-től 17:50-ig a villamosok két szakaszon, megosztva közlekednek:

dél-budai végállomásuktól a Blaha Lujza tér M megállóhelyig,

a Széll Kálmán tér M végállomástól pedig az Oktogon M megállóhelyig,

azonban az utasokat a Nyugati pályaudvar M megállóhelyen leszállítják. A Széll Kálmán tér M felé tartó utasok az Oktogonnál fel tudnak szállni a villamosra.

9-es autóbusz

Várhatóan 16:30 és 18:00 között a 9-es busz módosított útvonalon, a Margit híd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.Az Óbuda, Bogdáni út felé tartó buszok az Astoria és az Árpád fejedelem útja között a Kossuth Lajos utca–Erzsébet híd–Attila út–Apród utca–Ybl Miklós tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Szilágyi Dezső tér–Fő utca–Vitéz utca útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Deák Ferenc tér M és a Margit híd, budi hídfő közti megállóikat. A terelt vonalszakaszon a 9-es buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

Ferenciek tere M: az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbusz megállóhelye,

Március 15. tér: a 8E, a 110-es és a 112-es autóbusz megállóhelye,

Clark Ádám tér: a 990-es autóbusz megállóhelye,

Batthyány tér M+H: a 990-es autóbusz megállóhelye a Fő utcában a Batthyány tér mellett,

Kacsa utca: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Bem József tér: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Margit híd, budai hídfő H: a 109-es autóbusz megállóhelye.

A Kőbánya alsó vasútállomás felé tartó buszok a Bem rakpart és a Múzeum körút között a Bem József tér–Fő utca–Clark Ádám tér–Lánchíd utca–Apród utca–Krisztina körút–Erzsébet híd–Kossuth Lajos utca–Astoria útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Jászai Mari tér és az Astoria M közötti megállóikat. A terelt vonalszakaszon a 9-es buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

Bem József tér: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Batthyány tér M+H: a Fő utcában,

Clark Ádám tér: a 990-es autóbusz megállóhelye,

Várkert Bazár: a 109-es autóbusz megállóhelye

Döbrentei tér: az 5-ös és a 178-as autóbusz megállóhelye,

Március 15. tér: az 5-ös, a 7-es és a 8E autóbusz megállóhelye,

Ferenciek tere M: az 5-ös, a 7-es és a 8E autóbusz megállóhelye,

Astoria M: a Múzeum körúton.

15-ös és 115-ös autóbusz

Várhatóan 14 óra és 18:30 között a 15-ös és a 115-ös busz két szakaszon, megosztva közlekedik:az Árpád híd M, illetve a Gyöngyösi utca M végállomás felől a Nyugati pályaudvar M megállóhelyig. A Nyugati pályaudvarnál a 15-ösre és a 115-ösre a buszvégállomáson lehet felszállni;

a Boráros tér H felől pedig a Deák Ferenc tér M megállóhelyig.

20E autóbusz

Várhatóan 17:30 és 20:30 között a 20E autóbusz módosított útvonalon közlekedik.A Káposztásmegyer felé tartó buszok a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Erzsébet királyné útja–Hungária körút–felüljáró–Reitter Ferenc utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M és a Vágány utca/Róbert Károly körút megállót. A 20E buszra a terelt vonalszakaszon az alábbi megállókban lehet felszállni:

Ötvenhatosok tere: a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz megállóhelyén,

Kacsóh Pongrác út: a 901-es, a 918-as és a 937-es autóbuszok megállóhelyén,

Vágány utca/Róbert Károly körút: a 32-es autóbusz megállóhelyén.

A Keleti pályaudvar felé tartó buszok a Róbert Károly körúti felüljáró–Hungária körút–Erzsébet királyné útja–Zichy Mihály út–Dvořák sétány–Dózsa György út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M megállót. A 20E buszra a terelt vonalszakaszon az alábbi megállókban lehet felszállni:

Kacsóh Pongrác út: a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén,

Ötvenhatosok tere: a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz, valamint a 79-es trolibusz megállóhelyén.

30-as, 30A és 230-as autóbusz

Várhatóan 17:30 és 20:30 között a 30-as, a 30A és a 230-as busz módosított útvonalon közlekedik.A Káposztásmegyer felé tartó buszok a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M megállót. A terelt vonalszakaszon a felsorolt járatokra az alábbi megállókban lehet felszállni:

Dvořák sétány: a 70-es és a 75-ös trolibusz megállóhelyén,

Olof Palme sétány: a 70-es és a 75-ös trolibusz megállóhelyén,

Közlekedési Múzeum: 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelyén,

Bethesda utca: 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelyén,

Széchenyi fürdő M: a 72-es trolibusz megállóhelyén,

Állatkert: a 72-es trolibusz megállóhelyén,

Gundel Károly út: a 75-ös és a 79-es trolibusz megállóhelyén.

A Keleti pályaudvar M felé tartó buszok a Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hermina út–Zichy Mihály út–Dvořák sétány–Dózsa György út módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M, a Benczúr utca és a Damjanich utca/Dózsa György út megállót. A terelt vonalszakaszon a felsorolt járatokra az alábbi megállókban lehet felszállni:

Gundel Károly út (Hősök tere M): a Gundel Károly úton a Dózsa György út kereszteződése után,

Állatkert: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Széchenyi fürdő M: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Kós Károly sétány: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Bethesda utca: a 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelye,

Közlekedési Múzeum: a 72-es és 74-es trolibusz megállóhelye,

Olof Palme sétány: a 70-es trolibusz megállóhelye,

Dvořák sétány: a 70-es trolibusz megállóhelye.

70-es és 78-as trolibusz

Várhatóan 14 órától 16:30-ig a 70-es trolibusz az Erzsébet királyné útja, aluljáró, a 78-as trolibusz pedig a Keleti pályaudvar M végállomástól módosított útvonalon az Arany János utca M trolivégállomásig közlekedik, nem érintve a Kossuth Lajos tér M végállomást. A terelt vonalszakaszon a 70-es és a 78-as troli a 73-as járat

Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út megállójában és

Arany János utca végállomásán áll meg.

Várhatóan 16:30 és 18 óra között a 70-es és a 78-as troli rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja, aluljáró (70-es), illetve a Keleti pályaudvar (78-as) végállomástól csak az Akácfa utca megállóhelyig közlekedik.

72-es trolibusz

Várhatóan 16:30-tól 18:00-ig a 72-es trolibusz rövidített és módosított útvonalon, Zugló vasútállomás és a Nyugati pályaudvar M között közlekedik. A Nyugati pályaudvarnál a járatra a buszvégállomáson, a 914A busz Határ út M irányú megállójában lehet felszállni.

73-as trolibusz

Várhatóan 16 és 20 óra között a 73-as trolibusz nem közlekedik.

75-ös trolibusz

Várhatóan 15:30 és 20:30 között a Jászai Mari tér felé tartó 75-ös trolibusz a Stefánia út–Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Zichy Géza utca és a Hősök tere M közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 75-ös trolira az alábbi megállókban lehet felszállni:Ajtósi Dürer sor: a Stefánia úton az Ajtósi Dürer sor kereszteződése előtt,

Vakok Intézete: a 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelye,

Közlekedési Múzeum: a 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelye,

Bethesda utca: a 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelye,

Széchenyi fürdő M: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Állatkert: a 72-es trolibuszok megállóhelye.

Várhatóan 17:30 és 20:30 között a Puskás Ferenc Stadion M felé tartó 75-ös trolibusz a Dózsa György út–Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hermina út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Hősök tere M és az Ötvenhatosok tere közötti megállókat. A terelt vonalszakaszon a 75-ös trolira az alábbi megállókban lehet felszállni:

Gundel Károly út (Hősök tere M): a Gundel Károly úton,

Állatkert: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Széchenyi fürdő M: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Kós Károly sétány: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Bethesda utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Közlekedési Múzeum: a 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelye,

Vakok Intézete: a 72-es és a 74-es trolibusz megállóhelye,

Zichy Géza utca: a Stefánia úton, az Ajtósi Dürer sor kereszteződése után.

76-os trolibusz

Várhatóan 16 és 20 óra között a 76-os trolibusz megosztva, két szakaszon közlekedik:a Jászai Mari tér végállomás felől a Lehel tér M megállóhelyig; a Lehel téren a 76-os trolira a saját Jászai Mari tér irányú megállóhelyén lehet felszállni.

a Keleti pályaudvar M végállomás felől az Astoria M megállóhelyig; az Astoriánál a 76-os trolira a 74-es trolibusz végállomásán lehet felszállni.

105-ös autóbusz

Várhatóan 15:30 és 21 óra között a 105-ös busz módosított útvonalon, a Margit hídon és a Podmaniczky utcán közlekedik.A Gyöngyösi utca M felé tartó buszok a Clark Ádám tér és a Dózsa György út között a Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Szilágyi Dezső tér–Fő utca–Vitéz utca–Bem rakpart–Gyóni Géza tér–Margit híd–Szent István körút–Nyugati tér–Teréz körút–Podmaniczky utca–Munkácsy Mihály utca–Szondi utca–Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hősök tere útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Széchenyi István tér és a Bajza utca közötti megállóikat. A terelt vonalszakaszon a 105-ös buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

Halász utca: a 990-es autóbusz megállóhelye,

Batthyány tér M+H: a 990-es autóbusz megállóhelye,

Kacsa utca: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Bem József tér: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Margit híd, budai hídfő H: a hídon,

Jászai Mari tér: a 9-es, a 91-es és a 191-es autóbusz megállóhelye,

Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye,

Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca): a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,

Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es trolibusz megállóhelye,

Szinyei Merse utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Bajza utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Munkácsy Mihály utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Honvédkórház (Hősök tere M): a 72-es trolibusz megállóhelye.

Az Apor Vilmos tér felé tartó buszok a Dózsa György út és a Clark Ádám tér között a Szondi utca–Bajza utca–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Szent István körút–Margit híd–Germanus Gyula park–Árpád fejedelem útja–Bem rakpart–Bem József tér–Fő utca útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M és a Széchenyi István tér közötti megállóikat. A terelt vonalszakaszon a 105-ös buszra az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni:

Honvédkórház (Hősök tere M): a 72-es trolibusz megállóhelye,

Rippl-Rónai utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Bajza utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Szinyei Merse utca: a 72-es trolibusz megállóhelye,

Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es trolibusz megállóhelye,

Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca): a 72-es és a 73-as trolibusz megállóhelye,

Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye,

Jászai Mari tér: a 9-es és a 91-es autóbusz megállóhelye,

Margit híd, budai hídfő H: a 9-es autóbusz megállóhelye,

Margit híd, budai hídfő H: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Bem József tér: a 109-es autóbusz megállóhelye,

Batthyány tér M+H: a 990-es autóbusz megállóhelye,

Halász utca: a 990-es autóbusz megállóhelye.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Donáld Tramp
Ki nem sz@rja már le őket... F@sz kivan hogy mindennap cikket ' érdemelnek '

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.