Azzal a magyarázattal szüntette meg a nyomozást még februárban a Fővárosi Főügyészség az MTVA lehallgatási botrányában, hogy nem történt bűncselekmény, mert tiltott módon adatot szerezni (így például lehallgatni) csak lakásban lehet, irodában nem. Most ezt az indoklást hagyta jóvá a Kúria – derül ki az MTVA közleményéből.

"A Legfőbb Ügyészség által kezdeményezett felülvizsgálati eljárás eredményeként a Kúria – az ügyészség álláspontjával egyezően – megállapította, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint a tiltott adatszerzés bűncselekményét csak olyan helyen lehet elkövetni, ami a magánlaksértés bűncselekmény kapcsán kialakult joggyakorlat szerint megfelel a „más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely” fogalmának"

- írja az MTVA.

Igaz, a közlemény kitér arra is, hogy Legfőbb Ügyészség változatlan álláspontja szerint indokolt lenne kibővíteni az elkövetés helyének bővebb meghatározásával a bűncselekménnyel fenyegetett magatartások körét. A Legfőbb Ügyészség ezen jogi álláspontja kapcsán már 2006. októberében, majd 2017. februárjában jogalkotási kezdeményezéssel élt.

Idén márciusban írta meg az Index, hogy lehallgatóberendezést találtak Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatójának tárgyalójában. A berendezés teljesen véletlenül került elő: egy beázás utáni javításnál a szerelők levették a kábelcsatorna fedelét, ekkor esett ki egy mikrofon.

A mikrofonkábelek az MTVA-vezér helyetteseinek szobáihoz vezettek, ahol a Nemzeti Nyomozóiroda helyszínelői megtalálták a fotó készítésére is alkalmas rögzítőberendezéseket. A tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozásban a két érintett helyettest, Vas Imre üzemeltetési igazgatót és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgatót gyanúsítottként hallgatták ki, ők maguk pedig az ügy miatt felmentésüket kérték az MTVA-tól.

Az ügy pikantériája, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények körét meghatározó 2009/2015. (XII. 29.) Kormányhatározat alapján az MTVA teljes szervezete védelem alá esik, így minden objektuma védett objektumnak minősül. – írja az Index.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a Kúria téved, pontosabban nem tudja miről van szó (szóval ehhez is hülyék) ugyanis csak erre való figyelem-felhívás után lenne erre lehetőség/jog! =))
quadrocopter
Vélhetően azért nem találták bűncselekménynek, mert akkor a pintér féle AvH bcs.-t követne el, akárhányszor poloskát telepít egy-egy irodába!

Szarnak a törvényességre, jelenleg is magánlakást és telefonokat hallgatnak le bizonyíthatóan, törvényes indokok nélkül!
Sámannus
A Kúria tisztában van vele, hogy az országod bűnözés már arra a szintre jutott, hogy a bűn már a rádiónál is elérte a köztörvényes szintet, ezért a rádiónál jogszerű a lehallgatás!
Ha ez nem történne meg el kell rendelni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.