A nyári üdülési szezon ellenére hatalmas a forgalom a magyar autópályákon. Bár ebben az időszakban nincs tanítás az iskolákban és a napi rendszerességgel munkába járók száma is kisebb, de jelentős az idegenforgalmi, pihenési céllal történő utazás.

Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma is, mint az év többi részében. Ilyenkor, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, akkor az akár hosszabb ideig torlódást okoz. Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem javasolja, hogy Budapestről a Balatonra pénteken 14 és 20 óra között induljanak el, szombaton pedig 8 és 13 óra között szintén nem érdemes útra kelni. A nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza.

A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás.

Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van.

Azt javasolják, utazás előtt mindenki:

Tervezze meg utazását! Nézd meg térképen, mely útvonalon juthat el leggyorsabban céljához! Ha lehet, tervezzen alternatív útvonalat! Például a Balatonhoz nem csak az M7-es autópályán lehet eljutni. Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – gyorsabb kerülő úton, például az M1 autópálya-811-8-as számú főutak igénybevételével eljutni a Balaton egyes településeihez. De igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára (pl. Ráckeresztúr-Martonvásár vagy Dunaújváros-Székesfehérvár útvonalon).

Ha teheted, kerüld a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.

Közvetlenül indulás előtt informálódj az aktuális forgalmi helyzetről a nap 24 órájában a Magyar Közút Útinform osztályánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon. Ennek figyelembevételével véglegesítse tervezett útvonalát!

Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal indulj útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.

Utazás alatt pedig a következőre figyelmeztetnek:

Erős forgalomban különösen figyelj a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válaszd meg, ha két másodperccel követed az előtted haladót, akkor váratlan esetben is meg tudsz állni.

Figyeld az útirányjelző táblák jelzéseit! Ha rendelkezel is navigációs berendezéssel, ne csak annak utasításai alapján vezessen! Ha eltévesztetted a lehajtót ne fordulj vissza az autópályán, ne tolass, a következő csomópontban szabályosan "vissza tudsz fordulni" a másik pályára, hogy a másik irányból közelíthesd meg az úti céljodat!

Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleled, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsold be a vészvillogót, hogy a mögötted érkezőket is figyelmezthesd!

Torlódásban segítsd a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!

A leállósávot akkor se vedd igénybe, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad!

Huzamosabb várakozás után se fordulj meg, ne tolass vissza autópályán az előző csomópont felé, csak ha erre rendőri utasítást, engedélyt kapsz!

A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válaszd meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.

A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni, és ebben segítséget kell nyújtani az esetleg magatehetetlen, sokkos állapotba került személyeknek is. A többi járművezető, ha már nincs szükség segítség nyújtásra, ne lassítson feleslegesen! A "bámészkodók" miatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.