A szakszervezetek Lázár Jánostól várják, hogy odahasson. Igaz, a vasárnapi zárva tartás egyszer már földbe állt, de akkor is.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete levélben fordult Lázár János kancelláriaminiszterhez, kérve, hogy állítsák vissza a vasárnapi boltzárat. Szerintük ez enyhíthetne a kiskereskedelmi foglalkoztatási válságon, ha már a munkaadóktól nem számíthatnak béremelésre – írja a Magyar Idők.

A KDFSZ kezdeményét a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is támogatja. Alelnökük, Buday Pálné a lapnak elmondta: a nagyáruházakban már mindennapos zavarokat okoz a létszámhiány a versenyképtelen bérek és a folyamatos munkaerő-elvándorlás miatt. A két szervezet a TESCO-ra hivatkozik, szerintük a brit áruházlánc nyeresége és forgalma ellenére sem hajlandó a magyar munkavállalók körülményein javítani, és az idei évre beígért 2,3 százalékos bérfejlesztésükkel még mindig a legrosszabbul fizető áruházláncok közé tartozik. A szakszervezetek azért várják, hogy a kormány beavatkozzon a piac működésébe, mert külső segítség nélkül ők már nem boldogulnak a helyzet megoldásával.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a munkaerőhiány nemcsak a kereskedelmi ágazatot sújtja, hanem az egész nemzetgazdaságot, így nem elég, ha csak egyetlen ágazatban orvosolják a problémát. Szerinte az adó- és járulékcsökkentés jó út lehet, de nem ártana például a szakképzés átalakítása, valamint a működési  feltételek javítására fordítható állami támogatási vagy pályázati lehetőségek igénybevétele. Vámos szerint valóban óriási a munkavállalók elvándorlása, ugyanakkor az sem várható el, hogy a cégek az elvárt profit terhére emeljék tovább a béreket.

A kereskedelmi dolgozókat tömörítő szakszervezetek ezért most újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek, céljuk, hogy a kormány vegye napirendre a vasárnapi munkavégzés tilalmának ismételt bevezetését. 

Címlapfotó: Pixabay/Jarmoluk CC0

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Továbbá ezzel a megoldással csökkentsék a létszám hiányt a tömegközlekedésben, az egészségügyben, a tűzoltóknál stb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Továbbá ezzel a megoldással csökkentsék a létszám hiányt a tömegközlekedésben, az egészségügyben, a tűzoltóknál stb.
simmering73
Előkerült megint a kádéempé kottája?
Pálinkás Pál
Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete...ez melyik fideszcsürhe??? Tudja valaki?
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/05/old-people-1555708_960_720.jpg
Jöhetnek a megalázott nyugdíjasok, mert valakinek dolgozni is kell. Most pedig, amikor az oktatási rendszert sikerült hellyel-közzel szétverni, a munkavállalók – főleg a szakképzett, magasan kvalifikált munkavállalók – tömegével hagyták és hagyják el az országot, amikor már nincs elég villanyszerelő, orvos, ápoló, pincér, pénztáros, sofőr, szakács, vasutas, hirtelen mindenki felfedezi a nyugdíjasokat. Már nem csak egy tízezer forintos bözsiutalvánnyal akarják kibökni a szemüket, hanem mehetnek dolgozni. Ó, de nagyon megható! Komolyan, könny szökik a szemembe ekkora nagyvonalúság láttán. A kormány még kedvezményt is ad nekik. De béremelést nem akarnak adni. Akár Marosán elvtárs: nem a zsemle kicsi elvtársak, hanem a pofátok nagy.
papa.49
Nem sokára meg a suskáért kuncsoroghatnak az önkorinál!!!
human
Speciel én a boltzárra egyet is értenék, de csak ha ez nem jár elbocsátással és a dolgozók fizetésének csökkenésével.
magyarbakancs
minden szakma szeretne nem dolgozni vasárnap,hétfőn,kedden,szerdán,
Dr plágium
@Eladott Ország: Igen mehetnek dolgozni a nyugdíjasok, de csak ha belépnek a szövetkezetbe amibe pénzt is kell fektetniük (az nem számít, hogy lehet nem is kapnak majd munkát) ...
papa.49
@human: Az előbb, utóbb azzal fog járni ...
Eladott Ország
@Dr plágium: Csak nehogy lenyúlják a pénzüket, mint a diákokét.
elnyomott
Heti hat napot is zárva tarthatnak, de akkor a bevétel is csökken.
Nem ez a megoldás!
Majd megint hiánycikkek lesznek, mint háború után.
Roham léptekben erősödik az ország...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.