Berobbant az esküvőszezon; a parkokat a fotózkodó párok, a netet pedig az esküvői fotók dominálják. A házasodási láz évtizedes csúcson van itthon, a hvg.hu utánajárt a lagzitrendeknek.

Tavaly a KSH adatai szerint 20 éves csúcson volt a házasságkötések száma Magyarországon, 49 ezer párt regisztráltak az anyakönyvvezetők. Ez lényegesen kevesebb, mint a 70’-es években jellemző csaknem 100 ezres tömeg, viszont a világválság utáni 2010-es mélyponthoz (35 ezer) képest érzékelhető az elmozdulás. Az is jellemző, hogy egyre később házasodnak a magyarok: az ezredforduló óta 5 évvel tolódott ki a házasodók átlagéletkora; a nők manapság 29 évesen, a férfiak pedig 32 éves korukban kötelezik el magukat. (Egy amerikai kutatás szerint egyébként ez jelenleg pont a tökéletes életkor.)

Mindkét adat megfelel az európai modelleknek; érdekesség, hogy az ezer főre jutó házasodások száma Luxemburgban és Portugáliában (3-3 százalék) volt a legalacsonyabb, míg Litvániában a legmagasabb 7,6 százalékkal). A 2014-es 3,9 százalékos magyar érték inkább alacsonynak számított az unió országai között.

A hvg.hu által megkérdezettek 1,2 és 2 millió forint körüli összegből hozták ki a lagzit. Ez jóval kevesebb az esküvőszervezők által egy átlagos esküvőre kikalkulált kb. 2,5 millió forintos büdzsénél (érdekességképp: az USA-ban átlagosan 10 millió forintot költenek egy esküvőre).

Szervezéskor mindennél előbbre való a tökéletes helyszín kiválasztása, ezt az interjúalanyok jellemzően az esküvő előtt 3-5 hónappal kipipálták (esküvőszervezők szerint a legfelkapottabb helyek viszont már egy évre előre foglaltak).

„Olyat szerettünk volna, amilyenek mi vagyunk és olyan helyen, amihez van közünk: így lett a Dunakanyar, no templom, no anyakönyvvezető, kenuval, erdei vasúttal, magnóval a vállon, kórusénekkel és házikoszttal”

- ad gyors hangulatképet esküvőjükről Zsófi (34) és Zsolt (34), akik a Magyarországra lassacskán betörő minimalizmus jegyében és természetközelben ünnepeltek. Hasonló felfogást követtet a másik két pár is: Saci (34) és Gábor (35) a Hármashatárhegyen, Zsófia (34) és Dani (43) az agárdi strandon kezdte meg a közös életet. Az esküvőkön gyakran fotózó Milán szerint nagyon mennek most a kastélyokba, erdő szélére és a legkülönbözőbb szabadtéri sörsátrakba szervezett esküvői bulik is, de a hagyományosabb templomi, illetve vidéki helyszínek sem sokat veszítettek súlyukból (erről az esküvői díszletek bibliájának számító Pinteresten is gyorsan meggyőződhetünk). Ami a budapesti helyszíneket illeti: a legnépszerűbb helyeket nem csak szuperdrágák, hanem egy évre előre le kell foglalni azokat. Mostanában 100-200 ezer forinttól kezdődik a helyszínek bérleti díja, igény szerint akár millióig.

Az olyan fix kiadásokat, mint a gyűrű (kb. 200 ezer forint) vagy a fotós (100-300 forint) – hacsak nincs a közelben önfeláldozó profi fotós ismerős – nem lehet megúszni, az esküvői ruhákat viszont többen is a netről szerezték be használtan.

Mindhárom pár nagyban támaszkodott a családra és a barátokra az előkészületeknél (díszek, gyertyatartók, ajándékok, egyéb saját kézzel készített kiegészítők) ami azon túl, hogy költséghatékony, soha vissza nem térő csapatépítő élmény.

Magyarországon egyébként a házasságok kb. fele válással ér véget, vagyis látszik, hogy nem egyszerű műfaj. – írja a lap.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/tompumford/cc0)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.