A választások közeledtével minden párt számára létkérdés, mennyire találja vonzónak a programját a több mint kétmillió nyugdíjas szavazópolgár. A kormánypártok kedvező helyzetben vannak e tekintetben, hiszen a nyugdíjrendszer stabil, a törvényben előírt nyugdíjemelések az infláció lassú erősödésével a nyugdíjak összegének érzékelhető növekedését eredményezik, amit csak erősíthet az idén és jövőre is valószínűleg kifizethető nyugdíjprémium. A nyugdíjban lévőket nem érintette a 2011. évi nagy átalakítás, amelynek során megszűnt a rokkantsági nyugdíj és az összes előrehozott nyugdíj lehetősége (a nők kedvezményes nyugdíja kivételével). Az ellenzéki pártok sokkal nehezebb helyzetben vannak, hiszen csak egy pillanatnyilag stabil rendszer megváltoztatására irányuló ötletekkel kampányolhatnak. Az egyik párt például most tűzte zászlajára a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének visszahozását, ami nem ördögtől való elképzelés, azt viszont nem említette, hogy ez a változtatás csak a nők...

Forrás: vg.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Megszűnik-e a nők kedvezményes nyugdíja?" Választások előtt kizárt dolog.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Érdemes az eredeti cikk hozzászólásait is elolvasni.
1magyar
60 év legyen a nyugdíjkorhatár! Elbírja a büdzsé csak ne szarságokra költsék a pénzt, kincsek,szőnyeg, stadion, zenélő kutak, kilátók a pusztában stadionok stb.
Hiába emelkedik az életkor a fizikai és szellemi erőnlét kevés százalékban marad a 30 éves kori szinten - sok hülye törvényhozó.
emerencia
@1magyar: Lengyelországban már legalább a nők elmehetnek
hatvanévesen nyugdíjba. És nemcsak egyesek, hanem mindenki. És mégsem roppan bele a lengyel gazdaság. Ezzel szemben a plakátok szerint erős Magyarország az idős emberek dolgoztatásával szeretné a gazdaságot felvirágoztatni.
1magyar
@emerencia: Szégyellje magát a kormány,de bokros is amiért felemelte a nyugdíjkorhatárt.
Az emberek átka megfogja őket az biztos.
Eladott Ország
"Megszűnik-e a nők kedvezményes nyugdíja?" Választások előtt kizárt dolog.
emerencia
@durbincs: + ha az eddig a női negyvenből kiszorított nőket is elengedi nyugdíjba lengyel mintára legalább hatvanévesen, esélyes, hogy újraválasztják.
1magyar
@emerencia: Még ők is, Orbánék, messze vannak a nyugdíjtól és fizikai munkát nem végeztek de igencsak látszik rajtuk a kor.Mi lesz velük 65-ig?
emerencia
@1magyar: 14:02-re. A legutóbbi nyugdíjkorhatár emelést a Bajnai kormány hajtotta végre 2009-ben. Nem zavarta őket, hogy jónéhány ötven feletti embernek is felvitték a korhatárát, akik aligha tudtak már eme újabb csapásra felkészülni. Akkoriban ez azért nem kapott nagy visszhangot a közéletben mert az azokban az években az esedékes munkavállalók nyugdíjkorhatára még nem volt annyira magas mint manapság és még létezett a k o r e n g e d m é ny e s nyugdíj (aminek semmi köze nem volt a fegyveres testületek tagjaihoz) melynek értelmében a munkáltató kifizethette az 57 éven felüli 38 év munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottjának 5 évre előre a nyugdíját a postaköltséggel együtt. Ez a magyar költségvetésnek egy fillérjébe nem került mégis az orbán rezsim puszta gonoszságból megszüntette. Helyette 2011-ben ha jól emlékszem a dátumra kitalálta a női 40-et és a hozzá kapcsolódó diszkriminatív szolgálati idő beszámítást. Nagyon sok munkában megfáradt nőnek kellett arra rádöbbennie, hogy a fiatalkori tanulás és a rendszerváltás utáni másfél millió munkavállalót érintő zárt munkaerőpiaci hivatalokkal együttműködő munkanélküliség az orbán érában, a "büszke, erős" Magyarországon büntetendő cselekménynek számít a női negyven esetén. A Fideszhatalomnak folyamatosan az a fixa ideája, hogy akik anno áldozatai voltak a rendszerváltásnak, öregen sem érdemelnek kíméletet.

Vajon a nyugdíjazás anomáliájában nem érdekelt kül és belmagyar szavazók végiggondolják-e, hogy mire számíthatnak a saját sorsukat, jövőjüket illetően, ha rájuk adják jövőre a voksukat???
emerencia
@1magyar: Ne aggódj értük mert ők sem aggódnak értünk. Egyébként az összelopkodott közpénzekből futja majd nekik fiatalításra és az emberiség által ismert legújabb, leghatékonyabb egészségügyi ellátásra, egészséges életmódra. Ellentétben velünk, akik nemegyszer orvosi segítséget nélkülözve próbáljuk magunkat olcsón gyógyítani és legalább annyira toppon tartani, hogy nap mint nap bírjuk a munkát.
1magyar
@emerencia: A külmagyarokat nem érdekli, vagyis a nyugaton lévőket. A belmagyarok nagy része a migránsok miatt igen, de a mi korosztályunk biztosan meggondolja, hogy egyáltalán elmenjen-e szavazni.
Én speciel ha nem vezetik be a 60-as nyugdíjkorhatárt nem megyek el.
Egyébként én csak annyira aggódom értük amennyire ők értem.
1magyar
@emerencia: Ja és előttem a libajnai is elkapálta magát.
emerencia
@1magyar: Nem a nyugaton élőkre gondoltam, ők ugyanis nem a magyar államtól kapnak apanázst. Közöttük sokan kifejezetten szeretnék, ha Magyarország a civilizált, fejlett világhoz tartozna. (Pl. Karma1) Az exszocialista országokban élő külmagyarok között is nagyon sok ilyen van, de sokan közülük tartják a markukat a magyar adófizetők pénzéért és ezért cserében beleszólnak az életünkbe s nem zavartatják magukat azzal, hogy mi itthon keservesen kerestük meg azt a pénzt amiért nekik csak szavazniuk kell a mi életünk rosszabbításáért. Ők már olyannyira függőségben élnek a pénzünktől, (Pl.az ukránoknak ingyen magyar nyugdíj ) hogy egy esetleges kormányváltást követően nagyon rosszul fognak járni. A saját országukban sem nézik jó szemmel a honfitársaik, hogy Magyarország pénzéből élnek. A magyarországi magyaroknak pedig igencsak elegük van abból, hogy azért dolgozzanak, hogy azok éljenek jól, akik semmit nem tettek a magyar gazdaság fellendítéséért.
emerencia
@1magyar: 07: 57-re Ő különösen megosztó személyiség de legalább nem a sötét oldal felé orientálódik.
Eriksson
@1magyar: A nyugdíjkifizetés nem a büdzséből történik, hanem a befolyt nyugdíjösszegekből.
emerencia
@Eriksson: 2012. jan. 1-től adómódjára szedik be, bárhogy is nevezik. Az adó pedig a járulékkal ellentétben arra költhető, amire a vezér és sleppje akarja. Csak és kizárólag politikai döntés kérdése, hogy mennyit fizetnek ki nyugdíj címen és kiknek. (Pl. kisvasút járadékot vagy stadionépítési járadékot sem fizettünk soha mégis ráment az adófizetők pénze anélkül, hogy megkérdezték volna, hogy akarjuk-e.) Sőt, a jelenleg hatályban lévő tákolmány szerint nem köteles az állam se nyugdíjat se tb.-t fizetni az idős és beteg állampolgárok számára, de ezt még őfensége nem meri meglépni... Ha kicsi esze lenne, a női negyven helyett bevezethetne egy szélesebb körű mindenkire, férfiakra és nőkre egyaránt érvényes hatvan felüli nyugdíjazási lehetőséget. Ezzel sokkal több szavazatot szerezhetne mint a női negyvennel, ami köztudott, hogy még a nők közül is nagyon sokaknak nem jár, ráadásul nagyon sokba kerül a költségvetésnek.
Perwool
A Fidesz nyugdíj emelései: 2011:4.9%, 2012:5.8%, 2013:5.2%, 2014: 2.4%, 2015:1.8%, 2016:1.6%, 2017:0.9% = összesen: 22.6 % !
Az MSZP nyugdíj emelései : 2003:10.3%, 2004:7.3%, 2005:7.3%, 2006:5.5%, 2007:6.4%, 2008:7.2%, 2009:3.1% = összesen: 47.4 % ! + 13. Havi nyugdíj: 2003:0.25%, 2004:0.5%, 2005:0.75%, 2006: 1 havi nyd, 2007: 1 havi nyd, 2008: 1 havi nyd, 2009:0.5% = összesen: 5 havi nyugdíj.
@1magyar: Orbán 2006-ban 13. és 14. havi nyugdíjat ígért, és elhallgatta, hogy 3000 Milliárd forint nyugdíj-takarékot fog ellopni.
"Én speciel ha nem vezetik be a 60-as nyugdíjkorhatárt nem megyek el."
Te még elhiszed, amit egy vályúhoz törtető banda ígér? A Mikulásban is hiszel?
1magyar
@Eriksson: Elég baj ha nem a büdzséből történik mert a nyugdíjvagyont odatették be pár éve.
A nyugdíjakért mindenkor felelőnek kell lenni a kormányoknak!
Ha nem az forradalom lesz.
Eriksson
@1magyar: Kicsit árnyaltabb a helyzet. Nemzetközileg. Miért éppen Magyarországon lenne kivétel. Nem véletlenül emelik a nyugdíjkorhatárt Európa összes államában. Talán csak nem azért, mert sehol sincs biztosítva a jövendő nyugdíjasok ellátása?
1magyar
@Eriksson: Mert a kormányok mindenütt az uralkodó elitet szolgálják nyomorba döntve az állampolgárokat, nem hagyva nekik még öregkorukra sem életteret és pihenést.
A kapitalizmus az utolsó csepp vérét akarja minden alattvalónak.
Eriksson
@1magyar: Így van. Ezért katasztrofális a magyar és más szoci.államok rendszerváltozása, mert azok lakossága nem erre volt berendezkedve. Hozzászoktak az állam gondoskodásához s ami most van, ahhoz nagyon nehéz alkalmazkodni. Főleg, hogy a bérek nem nőttek fel az elvárt kiadásokhoz.
1magyar
@Eriksson: Arról nem beszélve, hogy a nyugdíjas korúakat nem lehetne olyan munkára kötelezni mint a 30 éveseket. De itt az megy,hogy elvárják, persze jogosan, a 30 évesek, hogy ugyanazért a pénzért te is annyit dolgozz. De már nem bírod.
Nem tudom a "fejlett nyugaton" ez hogy megy de nálunk katasztrófa.
Eriksson
@1magyar: A fejlett nyugaton sem megy minden flottul, nekik is meg vannak a saját problémáik, ha itthon sokan nem akarják tudomásul venni, s a nyugatot dicsőítik. Színes délibáb.
1magyar
@Eriksson: Közismert, hogy a nyugdíjasok a rendszerváltás nagy vesztesei. A nyugdíjak vásárlóereje 1999-ben alig volt több mint az 1989-es vásárlóerő 80,1%-a (az alacsonyaké valamivel magasabb, a magasaké sokkal alacsonyabb). A panaszkodó nyugdíjasok a hatalomtól azt kapják, hogy így is túl nagy terhet jelentenek a társadalomnak, a dolgozók és a fiatalok tartják el őket. Ezen nem változtat az sem – mondják –, hogy nem tehetnek arról, hogy nem volt módjuk öregségükre megtakarítani; majd az új nyugdíjrendszerben – legalább részben – lesz. Viseljék hát békességgel nyugdíjuk elinflálódását, a nyugdíjkorhatár felemelését 62 évre, s azt, hogy amíg az infláció a magasabb, addig a nyugdíjak emelése a béreket követi, ha pedig az infláció a béremelkedés alá csökken, attól kezdve az inflációt.
eszmelet.hu/mocsary_jozsef-visszapillantas-a-privatizaciora/
1magyar
@Perwool: A nyugdíjak fedezete – vagyis a mai nyugdíjasok és dolgozók megtakarítása – köztulajdonként a rendszerváltáskor megvolt. Az állam tőketulajdona 1989-ben 2500 milliárd forintot tett ki, amiből az államosított rész nem volt több 10%-nál, a megtakarítás tehát 2250 milliárd Ft volt. Ez, helyesbítve az inflációval, 1999. év végi vásárlóerejű forintban számolva 16 519 milliárd Ft-nak felelt meg. Ebből az 1989-es nettó 14,9 milliárd dollár összegű államadósság, az 1999. évi 225 Ft/$ árfolyamon, 3352 milliárd Ft-nak felel meg, de még a bruttó 20,4 milliárd $ is csak 4490 milliárd forintnak, vagyis mai forintértékben megvolt a 13 167, illetve 12 029 milliárd forint adósságmentes állami tőkevagyon. A nyugdíjalap 1999. évi 916 milliárdos kifizetése, az 1989-ben megvolt állami tiszta (államadósság-mentes) tőkevagyonnak csak 6,9%-os, illetve 7,6%-os tőkehozama lett volna. Ha pedig a nyugdíjalapot az 1989. évi, 25%-kal magasabb szintnek megfelelően helyesbítjük, az is csak évi 1144 milliárd Ft., vagyis 8,7%-os, illetve 9,5%-os kamatot jelent. Ehhez tudnunk kell, hogy az eladott közüzemi, közszolgáltató társaságoknál a szerződésben biztosított nyereségszint 8%, az anyagi ágak vállalatainak 1989. évi, saját vagyonra vetített bruttó eredménye pedig átlagosan 7,9% volt.
Eriksson
@1magyar: Azt nem várja el senki, legalábbis nem várhatja el, hogy a nyugdíj átlaga meghaladja a bérek átlagát. Azt viszont jogosan lehet elvárni, hogy a befizetett járulékok után megfelelő ellátást kapjon a nyugdíjas.
Őszintén szólva az sem igazságos, hogy aki életében nem fordított egy kanyit se öngondoskodásra, az ugyanúgy kapja, még ha kevesebbet is, az ellátást. És az nem lehet kifogás, hogy nekik is meg kell élniük valamiből, mert gondoltak volna rá fiatalabb korukban. Nos, azoknak kellene dolgozniuk, hogy biztosítsák maguknak a napi betevőt, s nem azokat inspirálni, akik amúgy is több mint 40 év szolgálati idővel rendelkeznek.
1magyar
@Eriksson: Miből fordítan öngondoskodásra? Abból a picha fizetésekből? Abból örül ha fenntartja magát.
Én se fordítottam, de vonták és fizettem a járulékokat. Akkor ne legyen állam, semmiféle adó, hanem aki tudja marja alapon éljünk. Győz az erősebb. Igenis az állam ill. a kormány (vezetők akiket kinevezünk,megszavazunk) dolga, hogy gondoskodjon mindenről.
Eriksson
@1magyar: A fizetésből levont nyugdíjjárulék már öngondoskodásnak számít. Én az olyanokra gondoltam, akik éltek mint Marci hevesen illegális jövedelmekből, melyeket a hatóságok nem tudtak elérni sem nyugdíj, sem adó, sem TB. tekintetében. Az ellátást viszont most követelik.
emerencia
@Eriksson: Német rokonomat 57 éves korában az ottani munkanélküli hivatal nyugdíjazta le. Mivel nagyon alacsony volt a nyugdíja, kapott valami nyomorultul fizetett közmunkaszerüséget. Ez több mint tíz éve volt. Nagyon el volt keseredve pedig nem kellett attól rettegnie, hogy éhes marad, nem tudja kifizetni a gyógyszert vagy elveszíti a lakását mert elmarad a számlákkal vagy télen fagyoskodnia kell, hogy ki tudja fizetni a fűtést. Nagyon szigorú beosztással de elvolt valahogy. Sőt, sikerült találnia egy hétvégi söfőri állást a versenyszférában. Hétközben nyugdíjas, hétvégén buszsoför a teljes munkaidős kollégák helyett. (Még az is előfordult, hogy édesanyja hazájába, Magyarországra hozott turistákat.) Köszöni jól van. Nem gazdag de biztonságosan meg van finanszírozva az élete. Én 61évesen az elsődleges magyar munkapiacon teljes munkaidőben dolgozva csak álmodhatok az ő életszínvonaláról és orvosi ellátásáról.
emerencia
@Eriksson: Sosem vállaltam fekete/szürke munkát mégsem járok jobban idősen mint azok akik vagy feketén dolgoztak vagy gazdagodtak a fekete/szürke alkalmazottaik munkájából. Megjegyzem, szerintem az igazi haszonélvezői a rendszernek a fekete munkáltatók, tulajdonosok. Már csak kb. négy évem van hátra de semmi garancia nincs arra, hogy épen, egészségesen megérem és arra sem, hogy addig még nem fognak valami újabb gonosz intézkedéssel sújtani. )-: A késő Ratkó korszakban születettek ellen hagyományosan bármit meg lehet csinálni.

És még valami. A különböző országokban mást jelent a nyugdíjkorhatár mint nálunk. A női populáció egy részétől eltekintve (női negyven jogosultak) a többi nőnek és férfinak kőbe van vésve hazánkban a nyugdíjkorhatára akkor is, ha már nagyon belefáradt a munkába. Európa boldogabbik részében és a miénktől civilizáltabb világban viszont van lehetőség a korábbi, lépcsőzetes nyugdíjba menetelre szociális ellehetetlenülés nélkül és nemcsak egy szűk rétegnek. Nekik nem kellett átélni pl. egy komplett rendszerváltást és az ezzel járó vadkapitalizálódást. Nem kellett egy életen át kínlódni a hagyományosan magyar alacsony fizetésekből. Általában náluk komolyabban veszik a munka és egészségvédelmet, nálunk viszont sok cégnél kifejezetten elvárás a vezetőktől a dolgozók gyötrése. Egyszer a német multinál dolgozva az intraneten találtunk egy videót egy ugyanilyen anyaországi munkahelyről mint a miénk. Ég és föld volt a különbség. Az akkori munkajogokat gyakorló vezetőnk pedig hőzöngve bírálta az ottani emberségesebb munkakörülményeket.

Valahol olvastam, hogy a németeknél pl. az átlagos nyugdíjba meneteli idő még mindig nem érte el a 60 évet miközben a nyugdíjkorhatár 65 év. (Egyesek úgy tudják, hogy 67.)

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy ők az életük folyamán sokkal jobban éltek mint mi. A rokonom pl. eljött Magyarországra, megcsináltatta a fogait, majd a német orvos felülvizsgálta. Jónak találta a magyar (dunántúli, német turistákra szakosodott)...
emerencia
@emerencia: folytatás: orvos munkáját és kifizette neki a német tb. a teljes összeget. Vajon mi melyik országba mehetnénk el olcsón fogat csináltatni? Nekik pl. nem kellett egész életükben a híresen alacsony magyar fizetésből kínlódni.

Vajon miért van az, hogy Európában és a világ többi részében az emberek zöme inkább választja vagy ha tehetné választaná valamelyik jóléti liberális demokráciát minden hibájával együtt lakóhelyül mint az orbáni illiberális, fasisztoid mentalitású munkaállamot???
emerencia
@Perwool: tegnap 16:36 Szerinted hogyan lehetne elmagyarázni a honfitársainknak, hogy ha méltánytalan az életük, arra a lehető l e g r o s s z a b b válasz a a voksunk megtagadása. Újra megismétlődik 2014? Újra engedjük, hogy a ránk telepedett hatalom gyakorlatilag már majdnem minden társadalmi réteget egyre egyre lejjebb süllyesszen?
1magyar
@emerencia: Az én gyerekem dolgozott kint az anyacégnél Németországban és itthon.
Hihetetlen a különbség és a fizetés. Ott valóban van a dolgozónak joga, nincs agyonhajszolva stb. és mindezt 4-5 -ször több fizetésért.
Közelről ismerem ezt a témát.
Perwool
@emerencia: 6:30
Sehogy! Mert, mindig "báncsák" a magyart, és Orbán rájött arra, hogy a magyarnak ki kell találni egy ellenség képet.Ráfogni, hogy "nektek azért szar az élet, mert Brüsszel, Soros, "elmúltnyólcév"...Na már most, ha a csapból is ez folyik, akkor a nép, az Isten adta nép elhiszi, hogy a nagy OR-Bán megvédi a fertő nyugattól.Remek ez a bevándorló gumicsont is. Prímán csámcsog rajta a népség. A nyáj még egyet is ért a propagandaszöveggel. Persze jobb is ez, mintha a NAV-on, Orbán vagyonán, Simicska, Mészáros pénzügyi hátterén csemegézne az istenadta nép.Vagy a letelepedési kötvény mutyin!
quadrocopter
@durbincs: Túl sok a vessző paraszt és nem a "hogy" után, hanem előtte van vessző - primkó csicska!
Itt az ideje, hogy magyarul tanulj, ha idetoltad a pofádat.
Nem a Vatra Romaneska oldalán vagy!
Eriksson
@Perwool: Hogy jön ez a nyugdíjügyhöz?
Eriksson
@emerencia: @emerencia: Értem a problémád.
Eriksson
@emerencia: Nem örvendetes, hogy Te olcsóbban tudod megcsináltatni a fogad, mint a német ismerős?
A liberális demokrácia és az orbáni illibeális, "fasisztoid" állam között az a különbség, hogy az előbbi időtlen, s nem mindenkinek kedvező, az utóbbi csak 2010-től van, s nem mindenkinek kedvező.
Perwool
@Eriksson: @emerencia: Feltett egy kérdést,(6:31) arra válaszoltam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.