Mintegy hatezer önkormányzati dolgozó nem veszi fel hétfő reggel 8 és 10 között a munkát, ugyanis sztrájkolnak a több éve elmaradt bérrendezésük miatt.

Mintegy száz településen közel 6000 önkormányzati dolgozó nem vette fel a munkát hétfő reggel, ők ugyanis a 9 éve húzódó bérrendezésük miatt sztrájkot hirdettek reggel 8-tól délelőtt 10 óráig – olvasható a Népszava cikkében.

Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) több éve próbálja rászorítani a kormányt a béremelésre, de eddig azok a fülük botját sem mozdították meg, mindent ráhagytak volna az állandó forráshiánnyal küzdő önkormányzatokra. Most a belügytől mégis leültek egyet egyeztetni pénteken, de az hamar megfeneklett, a szakszervezet ugyanis  3 év alatt 50 százalékos bérfejlesztést szeretne elérni. 

Az érdekvédelmi szervezet követelései között van, hogy "az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni." Ugyanis ezek az ágak szétváltak bér szempontjából, és az állami szféránál egyre nagyobb a fizetés, ami elszívó hatással van az önkormányzati dolgozók irányába.

Az MKKSZ és az önkormányzati szövetségek írásban adták át a belügyi tárcának elvárásaikat, amelyek ezek a Népszava cikke szerint:

- a 25 százalékos azonnali bérkiegészítés

- ennek alapbérbe épülése után 2018. januárjától újabb 12 százalékos emelés

- a harmadik évben 7 százalékos béremelés

-  abba is belemennének, ha a 9 éve változatlanul 38650 forintos illetményalapot emelné meg a kormány 60 ezer forintra

- július elseje legyen a Közigazgatás Napja

A Népszava információi szerint nemcsak kistelepülések csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, hanem Szeged és Salgótarján, továbbá három fővárosi kerület is. Budapest XIII., XVI. és XIX. kerületében is munkabeszüntetéssel küzdenek a dolgozók a béremelésért.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Lázár János jelentette be, hogy több mint hetven állami háttérintézményt szüntetnének meg, az ott dolgozó 50 ezer ember legalább 20 százalékát pedig ki is rúgnák. A hír most az, hogy Lázárék előterjesztése szerint a távozó kormánytisztviselők akár 10 milliós „díjazásra” is jogosultak lesznek, ha vállalják, hogy távol maradnak az állami és az önkormányzati szférától hat évig. Mindenesetre legalább 600 ezer forintot minden egyes távozónak meg kell kapnia. A nemzeti végkielégülés jegyében. Merthogy A 2010-es kormányváltást követően, az olcsó állam szellemében a Fidesz-kormány megszámlálhatatlan háttérintézményt létrehozott, amelyekről most kiderítette, hogy fölöslegesek, haszontalanok, túlbürokratikusak, nem kellenek. Van egy jó hírem, a Klik marad, mert a Klikre továbbra is szükség van. Mert Klik nélkül mit érünk mi? Semmit. A kiválasztottak pedig élősködnek a javakon, és néha úgy tesznek – a látszat kedvéért -, hogy igen rosszul érzik magukat ettől. Ez történik most, amikor 10 ezer embertől úgy fognak papíron megszabadulni, hogy lehetőleg többe kerüljön, mintha maradnának. Hofi mondta "ha fejlődtök meg szar lehettek a fosból. Hajrá.”A Fidesz is kit tömködjön ki lóvéval, ha nem a fölöslegessé, látszatintézkedési értelemben viszont annál inkább szükségessé vált sajátjait. A mintegy hatezer önkormányzati dolgozóra talán 9 év után sor kerül..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.