Az egészségügy lemaradását, hátrányát nem lehet pár nap alatt ledolgozni, azonban a kormány 2010 óta 500 milliárd forintot fordított a kórházak megújítására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása kapcsán.

 Varga: az egészségügy hátrányát nem lehet ledolgozni pár nap alatt
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A felújítások és eszközbeszerzések mellett a miniszter szükségesnek nevezte az ágazatban a bérfejlesztést, ami 2010 óta két ütemben meg is történt. Mint utalt rá, béremelésre korábban 300 milliárd forintot, 2016 szeptemberétől 2017 végéig pedig újabb 100 milliárdot fordítanak.

"Szükség van arra, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan ebben az ágazatban is a bérek egyre versenyképesebbek, magasabbak legyenek"

- fogalmazott, hozzátéve: az az áldozatos munka, amit az egészségügyben dolgozók végeznek, az ennél jóval nagyobb támogatást is indokol.

Varga Mihály kitért arra, hogy a rezidenseknek 50 ezer forintos plusz támogatást tud nyújtani a kormány a következő hónapokban, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő munkaerő az ágazatban.

A nővérszálló felújítása azért fontos – emelte ki –, mert a környezet megújítása is hozzá kell, hogy tartozzon az egészségügyhöz, hiszen fontos, hogy a ledolgozott órák után milyen körülmények között tudnak pihenni az alkalmazottak.

Varga Mihály a Szent János Kórház ellátási körzetéhez tartozó II. kerület országgyűlési képviselőjeként külön köszönetét fejezte ki azon helyi lakosoknak és lokálpatriótáknak, akik az intézmény megújítását kezdeményezték. Ez a megújítás csak egy része annak, ami az egészségügyben történik, szükség van arra, hogy további felújítások, átalakítások történjenek – tette hozzá a politikus.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a nővérszálló felújítása időszerű volt, és egy korszerű épületet vehetnek majd birtokba a kórház egészségügyi dolgozói.

A részletekről szólva elmondta, teljes rekonstrukción esik át az épület, megújul a fűtési rendszer, napelemeket helyeznek a tetőre, és a belső tereket, szobákat is átalakítják.

Kitért arra, hogy a budapesti "extrém magas" albérleti díjak mellett kulcskérdés, hogy nővérszállók épüljenek és újuljanak meg, ahol jutányos áron tudnak lakhatást biztosítani az ágazatban dolgozóknak.

Pokorni Zoltán kitért arra, hogy a Szent János Kórház ellátási körzetén kívül 126 településről fogadja a betegeket, 600-700 ezer emberről gondoskodik, és a polgármester is kitért arra a civil kezdeményezésre, amely az intézmény megújítását szorgalmazta.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke rövid beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ágazat komoly fejlesztésre szorul annak ellenére, hogy 500 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az elmúlt években.

Megemlítette: a 4-es metró az összes fővárosi fejlesztési forrást elvitte, és így jóval kevesebb pénz jutott a budapesti kórházakra, mint a vidékiekre.

Éppen ezért fontos – tette hozzá –, hogy az Egészséges Budapest Program kiemelten kezeli a fővárosi ellátás újraszervezését, ami közül kiemelkedik a Szent János Kórház fejlesztése.

A nővérszálló 130 millió forint uniós és 350 millió forint kormányzati támogatásból újul meg.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Lassan 8 éve hatalmon vagytok,ez Neked a párnap?
kokopelli
Kicsinyesek vagytok! Bábel tornyához képest ez a 7év egy
szempillantás!A Közös az hogy egyik sem lett, ill. lesz kész!
Hoppá...berepedt! :=)
kokopelli
..hogy sasolnak a "fijjug" a folyosón,mintha értenék,hogy
mi a nagy büdös feladat.Azt már sejtik hogy mennyi juthat
farzsebbe? :=(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.