A BKK múlt héten bevezetett digitális bérletével, annak biztonsági hibáival kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, amin kiderült: az új online értékesítési rendszer az elmúlt napokban kibertámadásoknak volt kitéve, de biztonságosnak tekinthető, leállításnak nincsen oka.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közölte: az új online értékesítési rendszer nem ugyanaz, mint az elektronikus jegyrendszer, mert az majd 2018 év végén lesz bevezetve.

Hozzátette: az új rendszer az elmúlt napokban kibertámadásoknak volt kitéve. Az üzemeltető T-Systems rendszerszintű támadássorozatról számolt be. Megtették a büntetőfeljelentést, a Nemzeti Nyomozó Iroda megkezdte a nyomozást.

Szeneczey kijelentette: a rendszer a támadások ellenére biztonságosnak tekinthető, leállításának nincsen oka. A felhasználó adatai ugyanis biztonságban vannak.

Az értékesítési rendszerre eddig ötezren regisztráltak, 800-an vásároltak jegyet vagy bérletet. Ellenőrök képzését folytatják, szeptemberig gyűjtik a további tapasztalatokat.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója szerint a jegyvásárlás macera volt eddig, ezt a csatornát akarták kiegészteni. Azt szeretnék, hogy

mindenkinek legyen otthon saját BKK-automatája.

A T-Systems üzemelteti a BKK-automata hálózatot, egy szerződésmódosítással tették lehetővé, hogy ők építsék az online digitális értékesítési rendszert is.

A digitális megjelenítés Dabóczi szerint ugyanis gyorsabb, könnyebb, mélyebb ellenőrzésre ad lehetőséget. A digitális bérletet nem lehet elveszteni. Lehet visszaélni vele, de ennek az ódiumát viselni kell, tette hozzá.

A vezérigazgató szerint számtalan próbálkozás, trollkodás volt, de sikeres feltörés nem történt.

Ingyen utazásra a digitális bérlet tehát nem alkalmas.

– közölte a BKK vezérigazgatója.

Dabóczi a hekkelésekkel kapcsolatban kijelentette: az etikus hekker megrendelői megbízás alapján, szerződéssel teszteli a rendszert. Minden egyéb jó vagy rossz szándékú hekkelés bűncselekménynek minősül, 3 évig terjedő büntetéssel sújtható. – írja az Index.

(A címoldali kép forrása: www.shop.bkk.hu)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Már bocsánat, de miért pont EZT NE b@szták volna el? Mondjatok egy olyat, ami elsőre (vagy akár a sokadik módosításra) sikerült?
Kivéve a saját zsebre történő törvények megalkotását.
quadrocopter
A "kibetámadást" egy BKK esetében úgy kell értelmezni, hogy csont hülyék a high-techhez!
namihami
Már bocsánat, de miért pont EZT NE b@szták volna el? Mondjatok egy olyat, ami elsőre (vagy akár a sokadik módosításra) sikerült?
Kivéve a saját zsebre történő törvények megalkotását.
nezelodo
"rendszerszintű támadássorozatról" számoltak be. Na az úgy szokott megtörténni, hogy a tettes rögtön szól, hogy én voltam. Hú de nehéz lehetett lefülelni!
Sámannus
Szarjon az ilyen sünt! Ha valaki feltárja a kiskaput az a baj. A gagyi rendszerről pedig lerí a töketlenkedés ezért a támadás. A lebukást nehéz eltitkolni a szándékos hibát bosszantó lenne beismerni.
Sámannus
Adnák inkább a pénzt annak aki a valódi munkát végzett Ha valóban felelős vezetők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.