Havi 22-25 milliót fizet a BKK az e-bérletek mögötti rendszerért, amiben már indulása után több súlyos hibát fedeztek fel. A BKK feljelentett egy hackert, aki szólt nekik a biztonsági résről.

Feljelentést tettek az ellen a hacker ellen, aki 50 forintért tudott magának elektronikus BKV-bérletet venni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) július közepén elindított új, elektronikus felületén.

A hacker a biztonsági rés felfedezése után egyből levelet írt a BKK-nak, hogy javítsák ki a hibát. 

Az RTL Klubnak elmondta, 300 kilométerre lakik a fővárostól, vagyis esélye sincs használni az e-bérletet, csupán arra volt kíváncsi, van-e biztonsági hiba a rendszerben. Volt, ő levelet írt róla a BKK-nak, ahonnan azóta sem kapott választ.

Szólt a BKK-nak a biztonsági résről a hacker – feljelentették

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A BKK kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol Dabóczi Kálmán, a társaság vezérigazgatója elmondta, feljelentést tettek egy esetben, mivel kibertámadások érték a céget.

Szólt a BKK-nak a biztonsági résről a hacker – feljelentették

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Dabóczinak az sem tetszett, hogy a Közlekedő Tömeg egyesület egy videón mutatta be, hogy egy ügyes e-bérlet-hamisítvánnyal tízből 10 esetben simán átjutottak az ellenőrökön. A vezérigazgató szerint ez nem tesztelés volt, hanem súlyos visszaélés és felelőtlen magatartás.

 

Az RTL Klub Híradójának adásából kiderült, a BKK havi szinten 22-25 millió forintot fizet az online értékesítés és az e-bérlet informatikai és egyéb hátterét biztosító cégnek, a TSystems Kft-nek. A BKK szerint az e-bérletrendszer most már jobban használható és nehezebben feltörhető, mint indulásakor, eddig 5000-en regisztráltak az online értékesítés felületén.

A BKK reagálása

A cikkel kapcsolatban a BKK az alábbi reagálást küldte lapunknak:

ƒ„Az a nagy mennyiségű, kívülről érkező, rendszerszintű beavatkozás, amely a rendszer ellehetetlenítését célozta meg, nem volt eredményes. Etikus hacker az, aki a megrendelő megbízásából, szerződéses viszony alapján, ellenőrzött keretek között hajt végre olyan teszteket és sérülékenységi vizsgálatokat, amelyek a rendszer biztonságos működéséhez szükségesek. Sem a BKK, sem a rendszer üzemeltetéséért felelős T-Systems Magyarország Zrt. nem etikus hackerek megbízásával ellenőrizte az online értékesítési felület informatikai biztonságát, ezért nem is beszélhetünk olyan hackerről, aki legálisan tesztelhette a rendszert. Így bárki, aki megkísérli feltörni a rendszert, vagy befolyásolni annak működését, jogellenesen jár el.”

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Ezt a szoftvert is az a srác készítette, aki annak idején a FORRÁS-t az intézményeknek?! Mert akkor szar! Bár anyuci szoci, de a gyerek már FIDESZ tag!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
TASzSz
Ezt a szoftvert is az a srác készítette, aki annak idején a FORRÁS-t az intézményeknek?! Mert akkor szar! Bár anyuci szoci, de a gyerek már FIDESZ tag!
quadrocopter
Mi ebből a tanulság? Nem kell szólni, csak kihasználni az amatőr marhák technikai analfabétizmusát!
szép új világ
Ez oly annyira jellemző erre az országra és kormányára, hogy ennél jobb kritikát meg sem lehetne fogalmazni.
joopapa
Itt nem kiber támadás történt, mert a srác levelet írt a hibáról, a kibertámadások elkövetői nem szoktak levelet írni! BKK-nál valakinek/kIknek/ került veszélybe, havi fizu kiegészités! Mert ha hibás a program akkor nem kapja meg a cég a 22 millát havonta amiből gondolom valaki/kik/ részesültek volna!
Sámannus
A lebukott bennfentesek miatt rágtak be.Szerintem direkt így lett kitalálva
Sámannus
Emlékszem, amikor a fidesz az adótörvényeket kritizálta 97-ben a szakértőre hivatkoztak, hogy kijátszhatóak. Akkoriban kezdték kitermelni a Joszip Tot Kaya Ibrahim féle a adótartozásaikat.
Ez ma már ez állam szétverését célzó intézkedés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.