A szélsőséges időjárási változások, monszunszerű esőzések és szélviharok mellett eltűnő mezőgazdaság, emelkedő élelmiszerárak és fokozódó szegénység vár ránk.

A hét a kánikula jegyében telik, pénteken már a 40 fokot is megközelítheti a hőmérséklet, de az elmúlt hetek hőhullámai sem a semmiből érkeztek: a megelőző 110 évben egyértelműen növekedett környezetünk átlaghőmérséklete és a szélsőségesen meleg napok száma. A következő 80 évben pedig nemcsak mérhető, de a bőrünkön is érzékelhető változáson fog átesni a Kárpát-medence éghajlata a következő nyolcvan évben – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A most élő középkorú népesség nagy valószínűséggel még érzékelni fogja, miként alakulnak át az eddig tapasztalt jelenségek: a hőhullámok látványosan megszaporodnak, csakúgy, mint az egyre erősödő viharok. Mindezeknek köszönhetően a faunánkból fokozatosan kiszorulnak az őshonos növényfajok, az emelkedő élelmiszerárak miatt pedig nő a szegénység.

Négy regionális klímamodellt alkalmaznak a magyar klímakutatók az éghajlatváltozás hazai jellemzőinek vizsgálatára, melyeken belül több prognózist tudnak elemezni. Abban az összes előrejelzés egyetért, hogy a Kárpát-medence átlaghőmérsékletének emelkedése meghatározó lesz. Ám az évszakok nem egyforma mértékű melegedést mutatnak.

Optimistább becslések szerint a nyári nappali hőmérsékletek átlaga 2050-ig 2 Celsius-fokkal emelkedik (27 fokig), ez az évszázad végére további 3 fokkal növekedhet. Némely előrejelzések az évszázad végéig nyáron 8 fokos emelkedést várnak.

Emelkedik a téli hőmérsékletek átlaga is: mérsékeltebb becslések szerint az éjszakai átlagok 0 fok körül várhatók az évszázad végére. Az éves csapadék mennyisége nem mutat meghatározó változást 2050-ig, az eloszlása annál inkább: ritkábban fog esni, viszont sokkal nagyobb mennyiségben. 2100-ig a prognózisok 17–48 százalékos éves csapadékmennyiség-csökkenést várnak, ami viszont már komoly hatásokkal járhat. 

A Kárpát-medence klímájának változása nem csupán a melegedésben lesz igazán érzékelhető, hanem a szélsőséges időjárási körülményekben: a heves esőzések és az azok következtében kialakuló villámárvizekben, az erősödő szélviharokban, a hőhullámokban és a forró napok számában – utóbbi kettőt fogjuk talán leginkább a bőrünkön érezni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékének 2012-es kutatása szerint a 25 Celsius-fokot meghaladó nyári nappali maximum-hőmérsékletek száma 110 éve növekszik. Kutatásaik visszaköszönnek a Magyar Tudományos Akadémia közgazdaság- és regionális tudományi kutatóközpontjának két éve kiadott elemző tanulmánykötetében, melyben a hőségriadós napok (amikor három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot) gyakoriságának 20–70 százalékos növekedésére számítanak 2050-ig.

A napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos növekedése 6 százalékkal növeli az összes halálozás kockázatát, a legnagyobb mértékben pedig – mintegy 10 százalékkal – a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát emeli – szerepel az MTA tanulmánykötetében. A kapcsolatot vizsgáló korábbi kutatások szerint az évszázad közepére évente közel 150 úgynevezett többlethaláleset várható hazánkban a hőhullámos napokon.

Télen is a szélsőségek erősödése várható: míg a fagyos napok száma összesen tíz nappal kevesebb, mint az előző évszázad elején, addig a szélsőségesen hideg időjárási jelenségek száma nő. A kontinensünk fölött télen és a tavasz első felében is gyakrabban alakul ki anticiklon, mely együtt jár a tavaszi fagyok megszaporodásával – tudtuk meg Mika Jánostól, a Debreceni Egyetem oktatójától.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy az előrejelzésben az erdőterületek országos bővülése várható, ám ez inkább az Országos területrendezési tervben vállalt fásításnak köszönhető. A Kárpát-medence fajgazdagságát ugyanakkor veszélyezteti az évszázad közepére becsült, 1,4–2,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés. A Mátra erdeiben például az erdőgazdaságok már nem tervezik az egyébként őshonos fenyők ültetését, mert a hosszabb száraz időszakok miatt a fák kevésbé ellenállók a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, pusztulásuk folyamatos – számolt be az Index tavalyi riportja. Várhatóan a bükkösök a század végéig megmaradhatnak a hegységekben, de föl kell készülni a tölgyesek egyre nagyobb elterjedésére.

Mika János arra is fölhívta a figyelmet, hogy a változásokkal a társadalomnak és a gazdaságnak is meg kell küzdenie. A globális gazdasági változásokban kutatók által gyakran idézett Stern-jelentés szerint ha a világ országai együttes GDP-jének 1 százalékát a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésére fordítjuk, megelőzhető az a legrosszabb eset, hogy a globális GDP akár 20 százalékkal is csökkenjen az évszázad hátralévő részében. Természetesen a veszteség nem egyenletes, a fejlettebb gazdaságokat csak kismértékben érinti, a legszegényebb országok és emberek fogják legjobban érzékelni a visszaesést.

Bár várhatóan Magyarország gazdaságára közvetlenül csak kisebb mértékben gyakorol hatást a klímaváltozás, de az olyan leszakadó régiókban, ahol napjainkban is magasabb a munkanélküliség, alacsonyabbak a bérek, komoly szegényedési kockázattal kell szembenézniük az ott élőknek. Nógrád megyétől az északkeleti országrészen, az alföldi megyéken át a déli országrészig szinte egybefüggő kedvezőtlen szociális jellemzőkkel bíró térség rajzolódik ki a kutatások szerint.

Az Alföldön folyamatosan számolni kell a tanyavilág (komplex mezőgazdasági területek) visszaszorulásával, ami nagyban átrajzolja a tájképet. A területek főleg szántókká alakulnak, ennek ellenére a szántók esetében enyhe csökkenésre kell számítani 2050-ig.

Mivel a klímaváltozás kikényszeríti a termelési költségek, így az energiaárak növekedését, ezért ez visszaköszön a fogyasztási költségekben, hátrányosan érintve a szegényeket, ugyanakkor nagy társadalmi csoportokat szoríthat a szegénységi küszöb alá. A változásoknak leginkább kitett területeken a lakások leértékelődésére is számítani kell. Nem elhanyagolható, hogy Magyarországon eddig csak nagyon ritkán látott trópusi betegségek jelenhetnek meg, amelyek ellen éppen a szegény rétegek tudnak kevésbé védekezni.

Címlapkép: Pixabay/HypnoArt CC0

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Már most kibírhatatlan itt élni,köszönhetően a narancsültetvénynek!!! És mivel a klímaváltozáson nehezebb változtatni,marad a narancsok eltiprása!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
"Mivel a klímaváltozás... ... hátrányosan érintve a szegényeket, ugyanakkor nagy társadalmi csoportokat szoríthat a szegénységi küszöb alá... ...Nem elhanyagolható, hogy Magyarországon eddig csak nagyon ritkán látott trópusi betegségek jelenhetnek meg, amelyek ellen éppen a szegény rétegek tudnak kevésbé védekezni."...

..." az emelkedő élelmiszerárak miatt pedig nő a szegénység."...

..." a legszegényebb országok és emberek fogják legjobban érzékelni a visszaesést."...

ez a szegény réteg, ez valamiért tetszik a cikkírónak...

amúgy baromság az egész..az emberiséget számtalan csapás érte eddig is(például jégkorszak, globális felmelegedés, aztán mégis köszönjük, megvagyunk.

(a fogalmazási hibákról most ne is essék szó..)
Pálinkás Pál
Már most kibírhatatlan itt élni,köszönhetően a narancsültetvénynek!!! És mivel a klímaváltozáson nehezebb változtatni,marad a narancsok eltiprása!!
papa.49
Majd meglátjuk, mondta a vak koldus...
kokopelli
..az a hülye Gyurcsány meg a zÉjU az oka!
Mit mond a magyar ME,amikor megtudja,hogy hat nap múlva jön a vízözön:
"Kedvas barátaim! Hat napunk van,hogy megtanuljunk a víz alatt élni!" :=)
qxy
Ez baromság. Mit tudnak ezek a Kárpát medencéről. Tanuljál még gyerek . Mihez tudnám hasonlítani a cikket? A vakond belső zsebéhez.
qxy
Pár évtized múlva kibírhatatlan lesz a Kárpát-medencében élni
De a cím az jó. Nagyon sokan pályáznak a Kárpát medencére De akik most is meg akarják szerezni nézzenek utána hogy már a Török és Hitler is kereste az okát miért nem lehet el foglalni. Ő sem jött rá. Ti sem fogtok rá jönni.
Nessy
Majd építünk kerítést, és a nyári hőhullámok, az extrém viharok, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségü csapadék, ami egyre gyakoribb, elkerül bennünket. A forró légtömegek visszafordulnak.
Pláne, miután a működő mezőgazdaságot sikerült tönkretenni.
Persze, lehet, hogy pár évtized, és senkinek nem lesz gond a hűtött - fűtött lakás, a drágább élelmiszer beszerzés. A kellemesebb éghajlatban nyaralás - telelés. Hiszen sokaknak már most is megadatik.
vladimir putin
@wagabund: oké, hogy számos csapás érte az emberiséget, de ezt mindig úgy oldottuk meg, hogy elköltöztünk az adott területről, mert besokalltunk az arrafelé megjelenő újabbnál újabb környezeti faszságoktól.
Nessy
@vladimir putin: Igy igaz. Amelyik népcsoport nem volt mobilis, az eltünt. Mint a "neandervölgyi", akik nem hagyták el Európát amikor beköszöntött a hideg. Mások mentek a meleg után, és benépesítették a Földet.
Mi is eljöttünk Levédiából. és letelepedtünk a Kárpát medencébe, az itt élők nagy "örömére"!
Sámannus
@Pálinkás Pál: Vannak itt invazív fajok is, akik lélegeztetőn tartják orbániát. Éppen a külföldi kampány okán van okunk aggódni.
hemami
Elég félelmetes a jövőkép ! Nem elég a muszlim invázió, amely önmagában is tragédia, még hozzá kell számítani ezt a nagyon szélsőséges klímaváltozást is. Csak örülhetek, hogy korom miatt ez engem már nem érint, de egyre nagyobb az aggodalmam az utódaink miatt és ez nem is túlzás, teljesen jogos. Elkeserít, hogy milyen világra születnek a déd- és ükunokáim .
staro2
Mikor ilyet olvasok mindig eszebe jut a Balaton.
Néhány éve hasonló egyetemi fokozatú okosok és egyéb akadémiai nagyságosok azon agyaltak,hogy a kiszáradó tavat a Rába,a Dráva vagy a Duna vizével tartsák életben.Aztán 2 év múlva zsilipnyitás mert vízben állt a déli part.
Félek,hogy ez a tanulmány kávézaccból jóslás eredménye
Legjobban ez tetszik:
"Az Alföldön folyamatosan számolni kell a tanyavilág (komplex mezőgazdasági területek) visszaszorulásával, ami nagyban átrajzolja a tájképet."

Valaki szólhatna a szerzőnek, hogy ez majdnem 50 éve tart.
Yoda69
Majd migralunk mi is. Csak me huzzanak keritest az orrunk ele.
KisGenyo2
30 éve is ugyanezt mondták, csak akkor 2020-ig. Az a helyzet, hogy riogatni kell a népet, nehogy nagyon bealudjanak... ;-)
Amúgy 87-ben is volt akkora vihar, meg felhőszakadás mint manapság, csak annyi változott, hogy ha egy (vagy 8-10) tetőt lekapott a szél valahol, azt nem tudta meg az egész ország gyakorlatilag 2 órán belül...
A házbiztosítás pedig nem luxuscikk.
KisGenyo2
"Mivel a klímaváltozás kikényszeríti a termelési költségek, így az energiaárak növekedését," Műbalhé ez! A kajánk 2/3-a így is külföldről jön. Ha kevesebbet pazarolnánk, abból sem kellene éheznünk. Lesznek régiók, ahol olcsóbb lesz termelni olyan növényeket, amiket most pl. a hideg miatt nem is lehet. Gondolok pl. a fügére. Nekem van otthon, 40 fokban a tűző napon szeret élni, 2 hét szárazság ilyen közegben meg sem kottyan neki! Viszont 4-6 évente szinte tövig visszafagy.
papa.49
Gyerekek egyetlen vers első sorát ajánlom olvasásra Petőfi Sándor ,,János Vitéz,, hogyan is kezdődik a vers, és mit is ír a költő, és hány évvel ezelőtt cirka 170-180 évvel ezelőtt az időjárás már ilyen volt !!!
Én elhiszem hogy vannak különböző anomáliák az időjárásban, csak A RIOGATÁSRA NEM VAGYOK VEVŐ !!!
Equus
ha már kapják az államtitkári zsoldjukat, valamit írni is kell érte.
Lepényleső
Már most az,hiszen az erősebbek már el is menekültek,csak a sallang maradt?
simmering73
Pár évtized múlva? Már évek óta elviselhetetlen a medence időjárása, miközben Európa többi részén teljesen normális az időjárás. Mintha a Jóisten is el akarná veszejteni ezt a népet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.