Bizonyíték került elő róla, hogy a 25 éve nemzetközi körözés alatt álló, terroristák pénzelésével gyanúsított szaúdi üzletember folyamodott magyar állampolgárságért, és az se kizárt, hogy megkapta.

Bár a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal Pharaon-aktájában nincs információ arról, hogy a csalás, zsarolás és felbujtás miatt 25 éve nemzetközileg körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos magyar állampolgárságot akart szerezni, egy másik hivatalos dokumentumból kiderül, hogy honosítási kérelmet nyújtott be. És lehet, hogy meg is kapta – írja az Index.

Mindez a Terrorelhárítási Központ igazgatója által írt, és Demeter Márta független országgyűlési képviselőnek címzett leveléből derült ki. A TEK-et Demeter kereste meg, aki képviselőként korábban már Külgazdasági-és Külügyminisztériumnál, valamint a BÁH-nál is betekintett a Pharaon-iratokba.

A TEK vezetője, Hajdú János által írt levél azért is figyelemreméltó, mert a BÁH-nál lévő iratokban nyoma sincs annak, hogy Pharaon honosítási kérelmet nyújtott be a hivatalba. Mivel nem valószínű, hogy a TEK tudná teljesen tévesen (konkrét információt írtak, pontos dátummal, márpedig ilyesmit nem valószínű, hogy az ujjukból szopták volna), így sanszosabb, hogy a BÁH titkolta el eddig ezt az (egyébként nem mellékes) információt.

A BÁH a honosítási kérelem benyújtása után egyébként megkereste a TEK-et, hogy állásfoglalást kérjen tőlük, ugyanúgy, mint 2014 novemberében, amikor Pharaon tartózkodási engedélyt kért tőlük, majd egy évvel később annak meghosszabbítását. Demeter Márta már korábban arról beszélt az Indexnek, hogy amikor a BÁH-nál betekintett az iratokba, akkor az volt a benyomása, hogy azok hiányosak.

Nem világos, hogy a BÁH Pharaon-irataiból miért hiányzik a honosítási kérelem mnden nyoma. Demeter azt állítja az Indexnek, hogy a hivatalban az iratbetekintéskor azt állították, hogy minden az aktában van, de neki már akkor is az volt az érzése, hogy az iratok erősen hiányosak. A lap természetesen megkerestük a BÁH-ot is, amint reagálnak, válaszukat közzéteszik.

Így egyelőre azt sem tudni, hogy mi lett Pharaon honosítási kérelmének sorsa – elméletileg ugyanis akár állampolgárságot is szerezhetett. Bár ez nem egyszerű, és a kérelmezőnek számos feltételnek meg kell felelnie, de szinte mindegyik feltétel alól kaphat mentességet.

Csak néhány olyan feltétel van, amelyre nem vonatkozik mentesség, ezek

- a büntetlen előélet,

- az, hogy ne is legyen büntetőeljárás ellene folyamatban Magyarországon,

- valamint hogy az ország közbiztonságát és nemzetbiztonságát ne sértse.

Tehát az államfő – ha a nemzeti érdek úgy kívánja – akár minden egyéb feltétel alól felmentést adhat, kivéve előbb felsorolt hármat.

Hajdu leveléből az is kiderült, hogy a TEK nem kapott tájékoztatást Pharaonról a partnerszolgálatoktól, és amikor "terrorszempontú kockázatelemzést" végeztek vele kapcsolatban, akkor "ilyen jellegű információk nem álltak rendelkezésre". Ez annyiban érdekes, hogy ugyanebben a levélben Hajdu azt írja: amikor Pharaon két évre vízumot kért a bejrúti magyar nagykövetségen, akkor a magyar hatóságok több országot, köztük az Egyesült Államokat is megkeresték, hogy sérti-e a vízumkiadás az érdekeiket.

Az Egyesült Államok nagykövetsége ekkor tájékoztatta őket, hogy csalás, zsarolás és felbujtás miatt az FBI körözi a szaúdi üzletembert. Ekkor Hajdu szerint a Magyarország és Egyesült Államok között érvényben lévő kiadatási egyezmény alapján "megtették a szükséges lépéseket", de hogy mik voltak ezek a lépések, azt a levél nem részletezi.

Ehhez képest kiadatás helyett az FBI és az Interpol által 25 éve körözött, terroristák pénzelésével és pénzmosással gyanúsított Pharaon megvásárolta az Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai házával szemközti telket és villát. Ezen kívül több nagy értékű ingatlan is Pharaon-érdekeltségbe került. A fél magyar sajtó és több ellenzéki politikus azóta is próbálja kideríteni, hogyan történhetett meg ilyesmi éppen akkoriban, amikor Orbán Viktor hetente elmondja, hogy meg kell védeni az országot a bevándorlóktól és a terroristáktól.

Ahogy az sem derült ki, hogy pontosan mikor érdeklődtek a magyarok a többi országnál. Pedig egyáltalán nem mellékesek a dátumok: Pharaon ugyanis 2014 őszén kért először vízumot (azzal a szándékkal, hogy Orbán Viktorral is találkozzon), míg Lázár János miniszter tavaly november legelején még azt mondta egy kormányinfón, hogy a vízumkérvényről tájékoztatták az Egyesült Államokat és a Szaúd-arábiai Királyságot is, de egyik fél sem válaszolt, úgyhogy beengedték Pharaont.

A kormányzat érezhetően nagyon szeretné lezárni az egész Pharaon-ügyet, noha világosan látszik, hogy tele van kérdőjelekkel. Pintér Sándor belügyminiszter például azt válaszolta Demeternek, hogy Pharaon januári halála okán már inkább ne is foglalkozzon ezzel az egésszel. 

Demeter azt szeretette volna megtudni Pintértől, hogy az illetékes szolgálatok (a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal) mikor értesültek arról, hogy Ghaith Pharaont körözi az FBI, illetve tudtak-e erről a sejk Magyarországra érkezése előtt?

Pintér szerint, írásbeli kérdésekre adott válaszok és iratbetekintés keretei között a szaúdi üzletember itteni tartózkodásával kapcsolatban már minden, a Belügyminisztérium birtokában álló információ “ismertetésre került”.

Demeter erre reagálva az Indexnek azt mondta:"Pintér Sándor teljes tévedésben van. Én nem Pharaont ellenőrzöm, róla tudjuk, hogy ki volt és mit csinált. Én a Belügyminisztérium és az irányítása alatt álló rendvédelmi szerveket szeretném rászorítani arra, válaszolják meg, hogy mit tettek azért, hogy ez a nemzetközi szinten ismert bűnöző ne jöhessen Magyarországra".

A képviselőnő szerint a magyar közvéleménynek joga van tudnia, hogyan történhetett meg, hogy figyelmen kívül hagyták a biztonsági szabályokat. "Még nagyobb probléma az egész Pharaon-ügy annak fényében, hogy tudjuk, hogy Orbán Viktor az egyetlen olyan miniszterelnök 1990 óta, aki nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen" – mondta Demeter.

Az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaon magyarországi tevékenységével kapcsolatban sok lényeges kérdés maradt homályban. Például, hogy pontosan mikor kapott tartózkodási engedélyt, vagy hogy mikor találkozott a kormányfővel Jordánia tiszteletbeli konzuljának díszvacsoráján. Ezekről több mint fél éve küldtünk kérdéseket a Belügyminisztériumnak és Orbán sajtófőnökének, de egyelőre nem kaptunk válasz.

Bár a kormány szeretné, úgy tűnik, az ügynek azzal sincs vége, hogy a főszereplőt már eltemették. Az üzletember halála után derült ki például, hogy már első vízumigénylésekor is azzal a konkrét céllal érkezett, hogy Orbán Viktorral találkozzon: ezt ő maga jelezte a vízumkérelemnél.

Aztán az is kiderült, hogy tartózkodási engedélyének meghosszabbításakor nem csatolt be jövedelemigazolást, csak annyit nyilatkoozott, hogy a tiszteletbeli konzul tartja el. Erről papírja is volt, amit a bevándorlási hivatal simán elfogadott. Eléggé életszerűtlen azonban, hogy egy külföldi befektetőt, aki nagy értékű ingatlanokat vett Magyarországon, egy másik magánszemély tartson el – ám arra jó volt ez a trükk, hogy a pénzmosással gyanúsított üzletember vagyoni helyzete rejtve maradjon a hatóságok előtt.

Címlapkép: Getty/Mike_Stephens/Stringer

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Hol vagytok fidesznyikek? Migráns ne jöjjön közben a fidesz meg terroristákat ENGED BE...Most pofázaztok?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
@Horizont: Él mint Marci hevesen.
Egy jó plasztikai sebész átszabja a pofáját és szép csendben visszaoson
mint magyar állampolgár.
Az ilyen bűnöző migráns a jó migráns ennek a másik bűnöző bandának !
Cicamama55
@nyanya001: Én is tartok attól, hogy így igaz!
nyanya001
Orbán húszezer bevándorlót engedett be.
Az offshore hátterű letelepedési kötvénycégek 180 milliárd forintot is keresnek a fideszes mutyin.

Csak szeptember közepén láthatunk tisztán letelepedésikötvény-ügyben, miután Orbán Viktor miniszterelnök egy elegáns mozdulattal kitolta az ügyintézési határidőt. Hiába szünetelteti a kormány március 31-től a letelepedési programot, még mindig nem állnak rendelkezésre végleges adatok arról, hogy hány bevándorló érkezett a kötvényprogramon keresztül Magyarországra.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő június 30-i dátummal kérte le az adatokat. Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszából azonban kiderült, hogy több száz befektetőnek és több ezer családtagnak még ügyintézés alatt áll a letelepedési engedélye. Pedig, elvileg egy hónap alatt kell az igazolványokat kiállítania a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak, majd ezt követően 45 nap áll rendelkezésre az állampapírok lejegyzésére. Ez összesen 2,5 hónap, vagyis június közepéig tartott volna a normál ügymenet.
helyivalasz.hu/orszagos-hirek/orban-huszezer-bevandorlot-engedett-be
nezelodo
Lári fári, kérelmezte vagy nem ezzel a múlttal simán még kormánytag is lehetne.
Hellcat
Hol vagytok fidesznyikek? Migráns ne jöjjön közben a fidesz meg terroristákat ENGED BE...Most pofázaztok?
lusta
@Hellcat: Pontosítsunk. Nem beenged, henem magyar államporságot ad.
vladimir putin
@Horizont: én a múltkor láttam őket a Csókás utcában azzal a kínaival, amelyik állítólag megölte Nancyt a Rogán helyett.
Cicamama55
@nyanya001: Érthetetlen ez valóban akkor, amikor a telek-lakás vásárlást meg olyan gyorsan nyélbe sikerült ütni?! Hány éve lakhatott ez Orbán szomszédságában? Felvetődik a gyanú, hogy a migráns kérdésben baromi nagy szerepe lehetett ennek a pénzes zsáknak, sőt eszembe jutott az is, hogy a bevándorlás előtt került sor Orbán Viktor fiának a haza menekítésére is a világ végéről...Ennyi véletlen?!
namihami
@lusta: Tagadjon meg egy ilyen jóbaráttól egy ilyen apró csekélységet? Miután az arab bankjaiban a Gazda pénzét (amit Svájcból ki kellett hozni) még biztonságba is helyezte?
Hogy ez egy nemzetközileg kőrözött ember? Ugyan kérem, a barátnak egy kicsivel többet elnéz az ember, nem?
lusta
Összegezzük.
A barátnak mindent.
Az az 1300 menedékkérő, akik csak az embercsempészeknek fizettek, az ország romlását hozzák, megpocsékolják asszonyainkat, lányainkat, terrortámadásokat hajtanak véghez és utánuk még másokat is, milliós számban kell befogadnunk.
Ellenben vannak azok, akik nem az embercsempészeknek, kilógó négybetűvel érkeznek, hanem arRogánS Toncsinak tejelnek, amit majd nekik 5 év múlva az adófizetők nekik visszefizetnek, Toncsiék megtarthatják a lovettát, hozhatják a pereputtyukat is. Róluk már az is kiderült, hogy körözött bűnözők is vannak, de a megfelelő helyre tejelnek.
bakegya
Hazugságvizslatót orbánra,ja hogy ő anélkül is össze vissza elhallgathatja a bűneit!-mert azt teszi.
Jozefina
Ebből világosan kiderül, hogy orbán, pintér, rogán és a tek is bűnszövetkezetben működik és valószínűleg még a hazaárulás vádja is megáll maj pár év múlva!!!???
Csizmás Kond
...mongyuk az elképzelni is lehetetlenség lenne, hogy ami gazemberség itt megtörtént abban ne legyen benne Orbán keze...ez ma a minimális ellenzékiség.
Csizmás Kond
@Horizont: persze hogy persze...elképzelhetetlen nektek !!!...mert ...de inkább nem...:)
Cefi
@Csizmás Kond: Melyik? A miénk, amihez SEMMI KÖZÖD, vagy a tiéd? Mi beleugatunk a te országod dolgaiba? El lehet húzni a ló faszára.
Clavigo
A felsőcsutkai állampolgárságot biztos megkapta...bónuszként a magyart is,,bár nem lehetett occccó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.