Rétvári Bence szerint a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt kiváltó orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde itthon maradt mégis.

Az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence közölte: az egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartó rendszer május 31-i adataiból az látszik, hogy a 2010 és 2016 között külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok 36 százaléka és a külföldi munkavállalási engedélyt kérő szakdolgozók 21 százaléka jelenleg is a magyar betegellátásban dolgozik. Ők vagy mégsem távoztak külföldre, vagy már visszajöttek onnan, vagy egyszerre Magyarországon és külföldön is dolgoznak jelenleg – ismertette.

Az államtitkár kiemelte: az egészségügy kiemelten fontos terület a kormánynak, ezért elkötelezett a betegbiztonság erősítése, valamint az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett. Hozzátette: 2010 óta több intézkedést hoztak az orvosok és ápolók érdekében.

Azt mondta: többször, nagymértékben emelték a béreket, több százmilliárd forintot fordítottak a kórházak fejlesztésére és adósságrendezésére, valamint ösztöndíjprogrammal segítették a fiatal szakorvosokat. A jövő évi költségvetés 402 milliárd forinttal tartalmaz több forrást egészségügyi célokra, mint a tavalyi – tette hozzá.

Az intézkedések hatására elmondható, hogy tavaly "kevesebb, mint feleannyi orvos akart távozni, mint 2011-ben" – közölte Rétvári Bence. Úgy folytatta: 2015-ről 2016-ra, mindössze egy év alatt 19 százalékkal kevesebb orvos döntött úgy, hogy kikéri a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Az elmúlt évek után sokat csökkent az ápolók elvándorlásának mértéke is. 2016-ban 15 százalékkal kevesebb szakdolgozó kívánt távozni, mint egy évvel korábban – hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Amibe még a Keleti Károly is belepirulna

A magyar statisztika virul, ha nem is szakmai kiválósága, hanem a pofátlansága

Alig pár órával azt követően, hogy Posványoson egy teljesen felesleges hazai kutatóintézet közreadta közvélemény-kutatási eredményét arról, hogy Orbán utcahosszal előzi Kossuth Lajost és Széchenyi Istvánt, sőt Petőfi Sándort a magyar néplélek legbelsőbb bugyraiban a derék Rétvári Bence is belehasított.
„Az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.”
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
www.youtube.com/watch?v=dqBVC7ITUmE
Túlélték, mégis meghaltak - Tények-vers Gálvölgyi János előadásában.
Húslevest esznek a csimpánzok. Székekkel támadnak a migránsok... :D
quadrocopter
Ó, hát jövő héten ki fog derülni, hogy egy szem orvos sincs külföldön, amúgy meg Soros!
Lackó50
Vannak tapasztalataim bőven. Kb. két éve tüdőrákot diagnosztizáltak nálam. Fél tüdőmet kivették. Csak egy példa: CT vezérelt biopszia, időpont megadva, Odamegyek, közölték, hogy a doktor úr rosszul érezte magát és nem tudott bejönni. Érdeklődjek 2 óra múlva, hátha addigra bejön. Nem jött be. Egy héttel el lett halasztva az akció. Nem egy kis városba lakok, de nem volt másik orvos aki elvégezte volna. Erre mondja a Rétvári úr, hogy van olyan is aki itthon maradt. Mi lett volna, ha ez az egy is kimegy? EZ az egyharmad, meg egyötöd csak játék a számokkal, hogy a takarót magunkra húzhassuk. Azok a szegények, akik meg itt maradtak, "becsületből !" magyarázkodhatnak. A baj az, hogy az a 2/3 rohadtul hiányzik.
Peller Anikó
Az engedélyt kiváltó orvosok KÉTharmada, a szakdolgozók NÉGYötöde már elment.

A többi még itt van, pakol, árulja a lakását meg az üdülőt. Ezt akartad mondani szaros?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.