Érdemi vizsgálat nélkül elutasította Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének a miniszterelnök határon túliaknak írt és választási regisztrációra biztató levele miatt benyújtott kifogását csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez Szigetvári Viktor azért fordult kifogással, magánszemélyként, mert véleménye szerint pártpropagandának minősül a miniszterelnök levele, amelyben a 2018-as országgyűlési választás előtti regisztrációra hívta fel a határon túliakat.

Szigetvári Viktor azzal érvelt, hogy a külföldön élő magyarok és a választási szervek közötti kommunikációra csak a Nemzeti Választási Irodának (NVI) van jogköre, az tudja függetlenként, pártelfogultság nélkül tájékoztatni a választópolgárokat a választással kapcsolatos információkról. Véleménye szerint a miniszterelnök levele sérti az NVI függetlenségét, valamint a választás tisztaságának, a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségnek, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

Az NVB tagjai a testület csütörtöki ülésén 8:1 arányban úgy döntöttek, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A bizottság tagjainak többsége szerint a testületnek nincs hatásköre a kérdés megítélésére, ugyanis

a kampányidőszakon túli kampánytevékenység nem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá, amelynek alapján az NVB el tudna járni.

Az NVB döntésében hivatkozott a Kúria egyik végzésére, amelyet az a kvótanépszavazással kapcsolatos jogorvoslat elbírálása során hozott, hasonló tartalommal.

A választási bizottság határozatát nem szavazta meg Litresits András, az MSZP delegálja, mert szerinte a kifogás nem a kampánytevékenységre vonatkozik, hanem alapelvsérelemre, az alapelveknek pedig akkor is érvényesülniük kell, ha nincs kampányidőszak.

A határozat nem jogerős, az ellen öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Orbánt vizsgálni??? Hamarabb jön egy új jégkorszak jövőre kis hazánkba!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Hellcat: :))) akart szegény, de nem bírt. Még csak nem is hasonlít. :DD
Hellcat
@nemkati: mérgeben nem tudtam gépelni :D
Eladott Ország
@Sanyi2015: A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nem pártfüggetlen, csak papíron. Miután a Patyi-féle sóhivatal egyáltalán nem tartotta jogsértőnek a határon túliaknak küldött leveleket, miután a Kúriának kellett kimondania, hogy jogsértés történt, miután semmi kivetnivalót nem találnak a kormány közpénzből készült politikai hirdetéseiben, megtalálták az ellenséget a Felcsútra kirándulókban és a Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazásában. És már tökéletesen mindegy, mi lesz az eredmény ezen a Fidesz felé lejtő pályán, ennél mélyebbre már nem süllyedhetett volna a rezsim, pedig még a neheze hátravan. Mert az ingyen krumpli mellé az urnához buszoztatás lehetősége, meg a nyílt fenyegetés, hogy hétfőn már nem kell jönni közmunkázni, ha nem megfelelően szavaz az ember, vastagon benne van a levegőben. Mindaddig, amíg az ilyen Patyi András-féle tehetségtelen, szervilis seggnyalók, bármit végrehajtó pártmunkások minden egyes mozdulatukkal, minden egyes napon önálló életre keltik ezt a NER névre hallgató trágyadombot, ez így is lesz. De csak addig

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.