Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint Győr megvalósította Magyarország álmát azzal, hogy megrendezi a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).

A MOB elnöke az EYOF vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke 1990-ben – még az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) vezetőjeként – álmodta meg az európai nemzetek 18 éven aluli fiataljait versenybe hívó olimpiai eseményt, melyet rá egy évre az EOC életre is keltett.

A MOB elnöke azt is kiemelte, hogy büszke a magyar csapatra, arra a 152 fiatalra, aki tíz sportágban áll rajthoz ezen a versenyen. Felidézte, a magyar fiatalok eddig a nyári EYOF-okon összesen 181 érmet – 62 aranyat, 49 ezüstöt és 70 bronzot – nyertek. Többek között Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Karakas Hedvig és Márton Anita is EYOF-on kezdte ötkarikás szereplését, és ma meghatározó tagjai az olimpiai csapatnak.

Kulcsár Krisztián azt is hozzátette, hogy ezen a nyáron Magyarország több nagy sporteseményen bizonyíthatja helyét a sportvilágban, az ifjúsági olimpia mellett most zajlik a vizes vb, és hamarosan kezdődik a cselgáncs világbajnokság.

„Eljött a nagy nap, amire hét éve, a pályázat benyújtása óta vártunk. Akkor azt gondoltuk, hogy ez rengeteg idő, mégis nagyon gyorsan elszállt. Íme, ötven ország versenyzőit köszönthetjük városunkban" – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

Az esti nyitóünnepséggel kezdődő és jövő vasárnapig tartó EYOF a 14 és 18 év közötti fiatalok versenye, amelyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviseli.

Az ETO Parkban este 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségen az ifjúsági Európa-bajnok cselgáncsozó Sipőcz Richárd viszi majd a magyar zászlót. Még 2012-ben dőlt el, hogy az idei EYOF-ot Győr rendezheti meg.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.