Leszállított egy külföldi nőt a váci vonatról a kalauz, mert a nő nála akart jegyet venni, de a kalauz az esetet végignéző és segíteni próbáló szemtanú szerint egy kukkot nem beszélt angolul.

Egy középkorú, afro-amerikai nő próbált meg jegyet venni a váci vonaton a kalauztól még szerda este, de az jegyet nem adott, csak azt hajtogatta, hogy pótjegyeznie kell, ám ezt nem tudta angolul elmondani – értesítette az Indexet egy olvasójuk.

Az olvasó, aki szemtanúja volt az esetnek, a lapnak leírta,  a külföldi nő nem értett semmit az eljárásból, főleg, mikor Dunakeszinél a kalauz leszállította a vonatról (a nő Sződligetig akart utazni).

A szemtanú már a leszállítás előtt szólt a kalauznak, hogy kifizeti a külföldi nő pótdíjazását, de ezt a MÁV alkalmazottja a leírás szerint nem fogadta el, majd miután az eset szemtanúja kérte, hogy panasztétel miatt mutassa meg az azonosítóját, még a kalauznak állt feljebb.

Az Index megkereste a MÁV-ot a kérdéses esettel kapcsolatban, ahonnan a következő választ kapták:

"Amennyiben az ügyfélszolgálathoz ilyen jellegű panasz érkezik, alaposan kivizsgálják az esetet, és a felelősségre vonás minden olyan esetben megtörténik, amikor egyértelműen bebizonyosodik a mulasztás. A konkrét esetről az eljárás lezárulta után tudunk információt adni. Addig szíves türelmét kérjük."

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Csizmás Kond: Nem! Meg lehet kérdezni van e valaki, aki tud angolul. Elő lehet venni egy darab papírt és ráírni a fizetendő összeget!
Miért, nálunk mindenki tud minden nyelven, ahova éppen utazik???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...most akkor a világ kalauzai kéne minden nyelvet ismerjenek vagy a kedves utazni kívánó kéne megtanuljon néhány kifejezést az utazási területeken ?
Nessy
@Csizmás Kond: Nem! Meg lehet kérdezni van e valaki, aki tud angolul. Elő lehet venni egy darab papírt és ráírni a fizetendő összeget!
Miért, nálunk mindenki tud minden nyelven, ahova éppen utazik???
kokopelli
1)..a magyarokkal lenne tele az osztrák és német vasúti pályatöltés,ha a kala-
uzok kérdéseire nem válaszolnának németül. A RailJet-en utaznak száz-
számra olyanok! Az állandó vitázó helyjegyet megspórolni akaró magyar blic-
celők már Münchenben elkezdik a hülyét játszani,természetesen magyarul,
vagy románul!
2)ha valaki segítségre siet nyelvtudással,akkor a bunkó seggnyaló kalauz ve-
gye azt igénybe!...világhírű magyaros vendéglátás?...lóf@ßt mama!
iluminati
@Csizmás Kond: Amennyiben voltál már külfőldön, tudni íllik szinte mindenhól megértik az angol beszédet!!! Csak itt ebben az országban nem... Ha mégsem beszéli a nyelvet akkor sincs gond...mert nem bunkók a kalauzok...
iluminati
@kokopelli: Igazad van...Én lennék a főnöke kétlábbal rugnám ki a melóból...nem engedném meg ,hogy a cégem jóhírnevét ássa alá...sőtt tovább mennék esetleg a bőr szine miatt nem volt közreműködő a kalauz .
kokopelli
@iluminati:Balatonkese előtt a hegyoldal megcsúszott majdnem
minden évben! Vonatoztam a haverhoz rendszeresen! Egy angol
házaspár Tihanyba akart utazni,és az apátsághoz taxival akartak
fehajtatni a legközelebbi PU-ról! Nem értették,hogy miért megy a
vonat csak a dél-északi elágazásig! A kalauz nem tudott ezen a
vonalon sem angolul,holott sokan vették igénybe a MÁV-ot! Én
csak pötyögök angulusul,de összehoztam valahogy a magyará-
zatot! A degenerált MÁV nem volt képes egy cetlit kiragasztani a
túristikai csúcsidőben sem,hogy vonatpótló buszon kell Keneséig
utazniok! Mázlijuk volt szerencsétleneknek,hogy éppen Kenesén
kellett kiszálnom és megmutattam a vonatot ami tovább megy!
Mint "csoportos túristá" jöttek Mo-ra,és hallva a tihany félszigetről,
az Apátságról a viszhangról a kilátásról stb.Akár a csoportról le-
válva a nyakukba vették a nagy kalandot..
Nem tudom,hogy otthon mit meséltek el,de biztos nem rosszat Ma-
gyarországról!
Sajnos sok ilyen és ehhez hasonló esetet tudnék elmesélni akár a
budapesti közlekedésről is!
..a fordított sinreállítást a metrókocsikná,lvagy átszállásoknál..stb :-)
nezelodo
Úgy vannak a MÁV-nál is mint az egyszeri rendőr, amikor előbb németül kérdezik, nem érti. Aztán angolul, franciául, majd olaszul aztán spanyolul, az eredmény ugyanaz. A kolléga felveti, nem kellene nyelveket tanulnunk? Mire a másik, minek, látod ez is mennyi nyelven beszél, mégsem megy vele semmire!
peterkelemen
Jellemző a bumburnyák magyarokra. Nyelveket nem beszélnek a magyaron kívül, de ők akarják kioktatni a világot mindenből. Pfúj, de egy tetves néppé züllött a magyar. Látszik is, mert éppen egy tetves tolvaj gecit tartanak a hatalomban. Süllyed is az ország egyre mélyebbre.
qwertt
@peterkelemen: Ez igy csak altalanositas, ami nem szerencses, ahogy az sem, hogy minden MAV-Start-nal dolgozo jegyvizsgalo bunko, szemet es nem torodom. Sajnos vannak ilyenek is.
Csizmás Kond
@Nessy: illene tudjon...és nem a kalauzt hibáztatni.
Nessy
@Csizmás Kond: Már elnézést! De ha a kalauz viselkedett ostobán, akkor kit kellene "hibáztatni". Nem arról van szó, hogy egyetemi docens legyen, vagy hat nyelven beszéljen. De az illető nem megoldást keresett, hanem leszállította az utast! Nem fogadta el a felajánlott segítséget sem.
Magyarul, bunkó volt!
Clavigo
@peterkelemen: Anyád majma...A mutterod a tetves, te faszfej...Meg a kecskéje,,amelyik legyártott Téged,,te fostalicska.
Csizmás Kond
@Nessy: Ma mindenki tele van együttérzéssel, emberiességgel meg kitudjamivel...de nincs képessége meggondolni, hogy a kalauz nem föltétlen kell órákig vacakoljon egy utassal akinek nincs jegye vagy nem érti a helyi nyelvet...ilyen egyszerű...ha nem hiszed próbáld ki...
kokopelli
@nezelodo: ..(.délben)
ez jutott mindíg eszembe nekem is! :-)
kokopelli
@qwertt: igazad van,mert még humorizálni is lehet velük oda-vissza,ha nincs
"gyugig voll a Train!" :-)
gulyasgyula
@kokopelli: ...Elnézést de volt részem hasonlóban saját hibámból ..1989 -ben a nagy Osztrák bevásárló turizmusban ..Tul gyorsan hajtottam haza felé mikor a rendőr meállított már nem volt silingem ..Úgy lefoglalt egy a büntetést többszörösét érő magnót mint a huzat ..Természetesen nem beszélt magyarul én meg Németül de azért mindketten megértettük a másikat . NE AZ Angolul nem beszélő kalauzt hibáztassuk mikor tőllűnk nyugatabra a demokráciában is történek hasonló dolgok ..A segítő kész hölgy miért nem tolmácsolt az első perctől ??? Talán másképen végződött volna . UTÓLAG LÁZITANI JOBB ???
Villon
@gulyasgyula: Az utas jegyet akart vásárolni a kalauznál. Milyen egyszerű lett volna kiállítani a pótdíjjal terhelt jegyet. Egyszerűen csak el kellett volna végezni a munkát, nem a mindenható hatóságot eljátszani. A leírás szerint volt segítőkész, nyelvet beszélő utas is. Továbbá, a közlekedési társaságnak nem a szolgáltatás megtagadása, hanem a fizetőképes kereslet kielégítése az érdeke. A Te esetedben szabálysértést követtél el, ebben az esetben nem történt szabálysértés. A lefoglalás pedig, kétséget ébreszt szavahihetőségeddel kapcsolatban.
gulyasgyula
@Villon: ...Nekem ez úgy jött le hogy a kalauznak kötelessége lett volna tudni Angolul ..É a segítő kész hölgy már csak a balhé végén akart segíteni ..Mert ha ilyen történik az a rendszer hibája ..Lehet hogy rosszul értelmezem ??? Mivel kétségbe vonod a történetemet szerintem túl fiatal vagy ,.Tavaj azért állított meg Pamhagennél az Osztrák rendőr mert túl óvatosan közlekedtem ..IGaz megkérdezte hova megyek aztán tovább engedett ..A világ minden részén vannak indokolatlan tulkapások ..Majd rá jöhetsz még ..
division
@Csizmás Kond: Én már azt sem értem miért nem vette meg a jegyét az állomáson mint azt teszik mások is.
kokopelli
@gulyasgyula: én nem általánosítottam csak véleményt nyivánítottam!Az asszonyt is elkapták
a határ előtt egy falu után a sógorok,mivel a "falu vége" tábla után a kanyarban
pár méterre felállítottak egy 70-es táblát és még 20m-re radarpisztollyal lő-
tek! Az volt a nagy szám,hogy hitelkártya kézileolvasójuk is volt! Természetesen
németül lebaßtam őket,hogy utonálló vámszedők,de csak mosolyogtak és kaszí-
roztak!Minden előfordulhat,akár még a fordítottja is! Az volt a pechünk,hogy az
asszony mindíg padlóig nyomta én meg sohasem siettem! Illen az élet !:-)
Rockxy
Nem minden kalaj bunkó de ez az volt.
Idén nyáron én is láttam egyet, szerencséje, hogy nem velem kekeckedett.
Az emberi testben létező entitások végtelen számú intelligenciaszinten nyilvánulnak meg, szituációtól függően és ráadásul a mávnál szolgálatot teljesítő, vagy a saját hülyeségüket rizsaként hintő kalauzok esetében is.
Aki ezt nem képes elfogadni az cikket ír róla, mink meg véleményezzük.
Háááhááá :)
gulyasgyula
@kokopelli: ...Egyet értünk ...Nincs csak jó és csak rossz , mindenütt van ilyen is olyan is ..Miért jó az ha mindig saját országunkat ócsároljuk ???
Villon
@gulyasgyula: Nem hiszem, hogy tudni kell idegen nyelvet a kalauznak. Általában igyekszem kiszűrni a száraz tényállást, feltételezve, hogy az legalább igaz. A sugallásokkal nem foglalkozom, mert a firkászok minden aljasságra képesek. Legyenek kormány, vagy ellenzéki elkötelezettek.
Villon
@division: Például nem volt ideje, nem tudta hogyan kell, olyan állomáson szállt fel, ahol nincs pénztár. Ezek az alapvető lehetőségek, ezen kívül még ezer és még-egy történetet tudok elképzelni.
Yoda69
Aki magyarorszagra jon tanuljon meg magyarok, mert itt nem beszelni angol.
qwertt
@Villon: A Start jegyvizsgaloinak nem kotelezo a nyelvtudas, a munkaltato nem kotelez senkit nyelvizsgara, hivatalosan nem is teheti meg a belfoldi alkalmazottakkal. Termeszetesen lett volna mas megoldas is, de a lustasag es a nemtorodomseg gyozott. Szamara sokkal konnyebb volt kizarni az utast, mint megoldani a helyzetet. Ez az altalanos hozzaallas; sokszor kizarjak azt a figurat, akinek nincs menetjegye, az utasleadasi lap kiallitasa vagy a menetjegy egy penztar es automata nelkuli megallotol torteno kiadasa helyett. Ennek az esetek tobbsegeben a lustasag az oka. Az esetek kisebb hanyadaban pedig a nemtorodomseg az alulfizetettseg miatt. Kis penz, kis munka. Tudom, tudom, akkor lehet mashova menni, de az ember nem igy mukodik... Ennyi a tortenet.
A megoldas utolag: irasos panasz, majd a munkaltatoi eljaras eredmenyekeppen 6 honap 20% bercsokkentes.
qwertt
Sot, ha hagyta volna a francba, akkor is jobban jart volna a jegyvizsgalo, hiszen nem zarja ki az utast es a tortenet nem kerul a mediaba. Sajnos nem volt elorelato...
kokopelli
@gulyasgyula: ..azt hiszem,hogy a reflex-szerű reakció a "pógároknál",tekintett nélkül a nemzetiségre,
hogy "báncsák a zországot"! Ez is egy spec. eset,és én a MÁV-ot kérdezném először,
nem lenne-e jobb (az esetleges utasbarát reklámokon kívü) valójában az alulfizetett al-
kalmazottakat továbbképezni! A munkájuk eficientebb és esetleg könnyebb is lehetne,
ha nem kellene ilyen esetekkel konfortálódniok! Az a millió-forintos kérdés,hogy egy föl-
divel szemben ugyanúgy járt volna el a kalauz (jegyvizsgáló)?? !! :-)
Villon
@gulyasgyula: Megtisztelsz! Ritka kincs manapság.
gulyasgyula
@Villon: .. Pedig az lenne a normális minden esetbe ha véleményt nem kapcsolnánk politikai párthoz és tiszteletben tartanánk egymás véleményét még akkor is ha nem értünk egyet ..Jó lenne ha személyeskedés nélkül válaszolnák egymásnak ..Köszönöm hogy értékelted a "véleményem"...-
gulyasgyula
@kokopelli: ...A világon mindenüt érvényes törvény hogy a ""törvény nem ismerése nem mentesít a felelősségre vonás alul ""... Egyébként érdekes a kalauzok , ellenőrök . néha a buszsofőrök valahogy már máshol Pl buszon is keverednek hasonló szituációban ..Ez valami sajátos betegség ..
kokopelli
@gulyasgyula: A túlhterhelség,esetleg a túlórák,amiket "ha törik -ha szakad" a megélhetés
érdekében el kell vállani,miközben az állandó fejbenszámolás gyötör,felöröl-
heti az ideket! Érthető,de nem tudom hogy akceptálható-e? Tényleg nem,mert
én soha nem áltam szemben ügyféllel!A munkám másmilyen volt! Feladat...
elvégezni...elfelejteni! ...jöhet a következő! Túlóra? Oké,ha a zsé stimmel!...
Cool -nak maradni! :--)
gulyasgyula
@kokopelli: ... Így még soha nem gondoltam át de hogy most mondod elképzelhető ..
qwertt
@gulyasgyula: Nem, ez nem ,,erdekes'', hanem altalanositas. Mintha azt irtad volna, hogy egy adott tarsadalom minden egyes tagja szo szerint bunozo, ami sehol a vilagon nem igaz.
Selejt mindenutt van, ebbol messzemeno, altalanos ervenyu konkluziot levonni nagyon nem szerencses dolog.
gulyasgyula
@qwertt: ... Nem tudom hol olvastad mert szándékosan ilyet nem írtam lehet hogy félreérthető voltam vagy Te értelmezted rosszul az írásomat ..??? Nem tudom ..Minden írást átolvasni meg lusta vagyok ..
qwertt
@gulyasgyula: Tegnap, 19;52

,,Egyébként érdekes a kalauzok , ellenőrök . néha a buszsofőrök valahogy már máshol Pl buszon is keverednek hasonló szituációban ..Ez valami sajátos betegség ..''
gulyasgyula
@qwertt: ...Ja igazad van .Ezt tényleg így irtam meg így is értetem ..Igaz én nem utaztam busszal , vonattal az elmúlt 30-évben de hasonló híreket olvasni , látni lehet a Tv-ben , az interneten a médiában ...Ha ezt netán tulzás az a média túlkapásának köszönhető ..A felelőtlen írásommal nem akartam senkit megbántani de úgy látom mégis sikerül ezért elnézést kérek ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.