Egy markáns hidegfront tört be az országba hétfőn, és több helyen okozott jelentős károkat.

Heves megyében fákat csavart ki a vihar, amelyek számos helyen nehezítették a közlekedést. Elzárt útról és településről, személyi sérülésről, valamint jelentősebb áramkimaradásról nincs hír, ám a vihar több térségben is fákat döntött ki, ágakat tört le, amelyek elektromos vezetékeket és épületeket is megrongáltak.

A legtöbb riasztás Eger, Heves, Füzesabony és a Tisza-tó térségéből érkezett.

Fennakadások a vasúti közlekedésben

Nógrád megyében több vasúti vonalon is szünetelt a vonatközlekedés a kidőlt fák miatt, a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon is késések voltak.

Kavalecz Imre tudatta: a Vác-Balassagyarmat vonalon, Szokolya és Diósjenő között fa, a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon Szécsény és Nógrádszakál között pedig vasúti telefonoszlop dőlt a pályára, emiatt ezeken a szakaszokon szünetel a vonatközlekedés. Ezeken a vonalakon a Mávinform szerint csak kedd hajnalban állhat helyre.

Szintén kidőlt fa miatt késnek a vonatok a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza fővonalon, ahol Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás között zárja el fa az egyik vágányt, a szerelvények 15-20 perces késéssel közlekednek.

Ötszáz helyen szünetelt az áramszolgáltatás Tolnában

Fákat, oszlopot döntött ki a vihar hétfő délután Tolna megyében, ahol tucatnyi helyszínről kértek segítséget a tűzoltóktól.

Boros Brigitta megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint Nagydorogon, a Gábor Áron telepen gépkocsira dőlt egy ötméteres fa, amelyet a paksi hivatásos tűzoltók távolítottak el. Bikácsnál, Vajta és Nagydorog között szintén fa dőlt egy vonat elé, a sárbogárdi hivatásos tűzoltók csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt.

Németkéren, a Széchenyi utcában ledőlt egy családi ház kéménye, amely a tető egy részét beszakította. A paksi hivatásos tűzoltók fóliával fedték le az épületet. Pakson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában telefonvezetéket szakított le a vihar, Györén, a Rákóczi Ferenc utcában egy távközlési oszlop dőlt ki.

Sok helyen jelenleg is végzik a heves esőzés miatt vízzel telítődött pincék és lakások szivattyúzását; Nagyszékelyben, a Szabadság téren összegyűlt esővíz lakóházakat is veszélyeztet.

A balesetekben senki nem sérült meg, Tolna megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan számolják fel a károkat – közölte a szóvivő.

Este nyolc körül állt helyre az áramszolgáltatás a Tolna megyei Dunaföldváron és Németkéren, ahol a hétfő délutáni vihar okozott áramszünetet – közölte az E.ON Hungária Zrt. területi kommunikációs referense az MTI-vel.

Varga Ivett elmondta: Dunaföldváron délután fél négytől 253, Németkéren öt órától 188 fogyasztási helyen volt áramszünet, amit a vezetékekre zuhant faágak okoztak.

Az E.ON szakemberei mindkét településen elhárították a hibát – tette hozzá.

Kidőlt fák Komárom-Esztergom megyében is

A Bajna és Gyermely közötti úton egy tízméteres fa dőlt ki a viharban, emiatt mindkét sávon megállt a forgalom. Tarjánban és Esztergomban villanyvezetékre dőltek fák.

Tatabányán, a Gál István lakótelepen egy négy emelet magasságú fa eltört, és egy része rádőlt a járdára. A vasúti aluljáróban negyven centiméteres víz akadályozta az autóforgalmat – írta a katasztrófavédelem.

Még nincs vége 

Az Időkép előrejelzése szerint Kedden kezdetben többfelé, délután már csak a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok, keleten még lehetnek hevesebb zivatarok is felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében, közben nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.