A T-Systems kollégáinak kellett az utolsó pillanatban "terheléses tesztnek" alávetni a BKK új e-jegyrendszerét, a cégvezetés BuBi-bérletek kisorsolásával ösztökélte őket.

Egy, a hvg.hu birtokába jutott körlevél szerint a T-Systems munkatársainak kellett komolyabb "terhelési teszt" alá vennie a BKK új e-jegyrendszerét, egy nappal azelőtt, hogy a rendszert élesben is aktiválták volna. 

A körlevélben a cikk szerint a T-Systems munkatársait éves BuBi-bérletek kisorsolásával kecsegtették, ha saját pénzüket beáldozva vásárolnak az akkor még nem aktivált rendszerből e-jegyet, vagy e-bérletet. 

Egy ilyen rendszer fejlesztésénél informatikai szakértők szerint csak a tesztelés hónapokat vesz igénybe, míg az először feltárt problémákat kijavítják, újra letesztelik, és az esetlegesen újra, vagy újként felmerülő további problémákat is orvosolják. 

A hvg.hu értesülése szerint magát a körlevelet a munkatársaknak a vezérigazgató Kaszás Zoltán küldte körbe, a következő szavakkal fűszerezve:

Tovább erősítve a T-Systems piacvezető szerepét a közlekedési piacon, a BKK-tól lehetőséget kaptunk, hogy „rekord idő alatt (3 hónap) mi készíthessük el annak új Web-es bérletértékesítési rendszerét

A hvg.hu-nak nyilatkozó informatikus szakértők szerint a nulláról lehetetlen ennyi idő alatt működőképes rendszert összerakni, de még akkor is szűkös a határidő, ha egy meglévő rendszert alakítanak át. 

A cikk szerint "komolyabb terhelése tesztre" kérte a vezérigazgató a körlevélben a T-Systems dolgozóit, a cégnél 1543-an dolgoznak, és ha nem volt senki szabadságon, vagy betegen otthon, még akkor sem lehet ezt az embermennyiséget "komolyabb terheléses tesztnek" nevezni. 

Ráadásul a tesztelésnél a bankkártyás fizetés már élt, viszont az e-jegy és e-bérlet még nem volt felhasználható – azaz hogy a T-Systems munkatársai úgy áldozták saját pénzüket a tesztelésre, hogy azért használható terméket nem kaptak. Erre válaszul hoztak létre 150 forintos termékeket, hogy ne terheljék meg a dolgozók pénztárcáját. (Ez alá ment az etikus hacker 18 éves fiú a maga 50 forintos bérletével.)

"A levél azzal zárul, hova várják az észrevételeket az alkalmazással kapcsolatban, és köszönték a segítséget" – olvasható a cikkben.

A hvg.hu úgy értesült, a T-Systemsnél házon belül is sokakat felháborított, ahogy a BKK és a cégük kezelte az etikus hacker fiatal ügyét.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A BKK-nál is összegyűlt a fideszes értelmiség. Amikor a szakértelmet a szervilis seggynyalás, a csinovnyikok gyülekezete a párthűség váltja fel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
@human: Az ara a teljes hitelvesztes - legalabbis a kulfoldi piac szemeben. Viszont a magyar ertelmiseg szemeben ez meg egy oriasi hiba, ami talan nem kavar akkora botranyt - kiveve a nemetorszagi T-System International velemenyet, mert sajnos a nevazonossag miatt most az o hiteluk is romlott a nemzetkozi piacon - , amit nem lehet egyszeruen megoldani.
Az egesz ugy kezelese gyalazatos, mar maga a feladat kiirasa is a vezeto reszerol, aki valoszinu azert hajtja bele a munkatersait egy eleve lehetetlen helyzetbe, mert komoly anyagi haszna van belole, es amirol eleve tudja - HA szakember, de lathatoan nem az - , hogy az egesz vallalkozas halalra van itelve. (Lasd a szakertok velemenye a 3 honapos uj program irasara).
Es szerintem a srac meg mindig nem nevezheto sem etikus, sem semmilyen hackernek sem,: egyszeruen egy letoltheto app-ot letoltott a srac, es megprobalta logikusan hasznalni. Az, hogy ekozben arra jott ra, hogy 50 forintert is lehet berletet venni, ez akarkivel megtortenhetett volna: en is rajottem peldaul egy-ket dologra a Propi hasznalata kozben, ami rendszerhiba, holott en sem vagyok hacker, csak elek a megteheto lepesekkel, ennyi.
Sámannus
Nálunk az egyik vezető egy olyan gépet akart kézi erővel helyettesíteni, ami óránként 100 tonna anyagot rakott a rendszerbe. jóindulatúan kiröhögték. elképesztő tapasztalat hiányáról tett bizonyságot. Ez sajnos a laikusok nagyvonalúságát idézi. Orbánisztánban a szakértelem úri huncutság ne legyünk naivak ne várjunk tőlük sokat.
bencemacska
Esküszöm a Rákosi rendszer köszön vissza, amikor pártkatonákat neveztek ki mindenhova vezetőnek. Aztán csodálkoztak, hogy nem jutnak egyről a kettőre.
Szerencsétlen TSZ elnök sem tudta melyik a tehénnek az eleje meg a hátulja. Ki is rúgta az istállóból egészen a trágyadombig!!!
GeoCravker
1. Az ebben szereplő kérdéseket a T(ré)-SYSTEMS FB-oldalán is feltettem
endresy.blogspot.hu/2017/07/nyilt-kerdesek-bkk-kapcsan.html
Válaszok nincsenek.
2. Az, hogy megkérnek 1-2 ezer dolgozót az nem terheléses, hanem funkcionális teszt. A terheléses teszt egy klicsit nagyon más.
3. Három hónap alatt is fel lehet húzni egy ilyen rendszert, és egy hónap alatt le is tesztelhető. Az IT-fejlsztéseket ugyanis nem naptári, hanem ember-napokban szokták mérni.

Összességében: Felelős nincs továbbra sem. Aki ezt a közleményt összerakta, az meg vegyen a kezébe egy középiskolás tankönyvet.
Eladott Ország
A BKK-nál is összegyűlt a fideszes értelmiség. Amikor a szakértelmet a szervilis seggynyalás, a csinovnyikok gyülekezete a párthűség váltja fel.
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2017/07/23/bkk-s-csengofrasz-hol-lesz-a-kovetkezo-res/
Mert az elképzelhető, hogy a fiú hibát követett el, amikor nem fülbe-gyónta a saját tesztjeinek az eredményét. De az elképzelhetetlen, hogy a fejlesztést és beüzemelést végzők részéről ne lehetne megállapítható a szakmai felelősség. Így az lenne az elvárható, ha a következő közleményükben a fenti kérdésekre is megadnák a választ. Azok névsorával, akik aláírói voltak azoknak a dokumentumoknak, amelyek nélkül egy on-line személyes adatokat is forgalmazó, fizetés-érzékeny rendszert nem illik, nem szoktak, és nem is igen lehet megvalósítani.
S ez a felelősi kör nem a takarítónő, és nem is csak sokadik beosztott szoftvertesztelő, hanem a döntéshozatali lánc egyes tagjai.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.