Sorra küldik haza a kisgyermekes szülőket a háziorvosok, mert nincs elegendő vakcina a csecsemők kötelező védőoltására. A minisztérium szerint van.

Nincs elegendő vakcina z országban, a 24.hu egyik olvasója kedden vitte volna négy hónapos gyermekét a kötelező védőoltásra, ám a háziorvos elküldte, mondván: nincs védőoltás jelenleg. Országos hiány van – tette hozzá az orvos.

A Pentaxim nevű vakcináról van szó, amellyel több különböző betegség (torokgyík, gyermekbénulás, merevgörcs, szamárköhögés és agyhártyagyulladás) ellen lehet beoltani több körben (2, 3, 4 és 18 hónapos korukban) a csecsemőket.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetője kedden az RTL Klubnak elmondta, semmiféle tájékoztatást nem kaptak az illetékes államtitkárságtól, hogy oltóanyaghiány lenne. 

Póta György, a szervezet elnöke elmondta, 

maga a hiány nem óriási tragédia, volt már rá példa, ráadásul sokkal komolyabbra is. Előfordult, hogy másfél-két évig nem állt rendelkezésre elég oltóanyag, de megfelelő rákészültséggel és átcsoportosításokkal a kevesebb vakcinával is fenn lehetett tartani az amúgy európai viszonylatban is példás és dicséretes oltási rendet.

Póta szerint az első, két hónapos korban megkapott oltás a legfontosabb, a többi oltás, bár nem szerencsés, de csúszhat egy picit. Ugyanakkor nem érti, hogy miért van csúszás és készlethiány, hiszen ez olyan oltóanyag, amit bárhonnan be lehet szerezni.

A 24.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan a következő választ kapták:

A két hónapos korban esedékes oltóanyag esetében korábban valóban voltak átmeneti ellátási problémák, ami miatt néhány csecsemőnél előfordulhatott pár napos, esetleg hetes csúszás. Ez azonban a csecsemő védettsége szempontjából nem jelent problémát, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan.

A minisztérium szerint az ellátási probléma már megoldódott, a szülőknek az illetékes járási hivatalokat kell megkeresniük, ahol részletes tájékoztatást kapnak.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fradigege
Ha a minisztérium azt mondja, hogy van, akkor nincs.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
A kicsiknek oltásra van szükségük, nem a szülők kormányhivatali felvilágosítására! Miért nem lehet megmondani, hogy "bocsi, valaki elaludt a rendelésen, nincs rá keret, Bivalybürgözdön még van stb.?
Attól nem lesznek más kevesebbek, ha egyszer őszinték lennének!
bakegya
1,8 milliárd forintot ad a kormány egy szlovák másodosztályú csapat stadion...
@quadrocopter: @Yoda69: @magyarbakancs: @Nessy: ...ne ábrándozzatok,lesz még néhány stadion-még annak árán is ha "roma cigány gyerekek potyognak az égből !!!-de még babakötvény kiajánlás is előbb lesz mint orbán ellenanyag!!!
Fradigege
Ha a minisztérium azt mondja, hogy van, akkor nincs.
Rockxy
Kötelező?
Hogy fér bele a kötél a demokráciába?
A hatóság tudja, hogy nekem mi a jó?
Honnan?
solidedge
A minisztérium úgy értette, ha senki nem megy a gyerekét oltatni akkor van elég vakcina.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.