Változik a dzsihadista merényletek elkövetési módja Európában a migrációkutató Intézet szerint.

A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek nem csupán azt jelzik, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló indíttatású terrorista akciók, hanem változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is.

Az intézet csütörtökön megjelent, az MTI-hez is eljuttatott elemzésében azt írta: a merényletek egy része (London, Stockholm, Berlin vagy korábban Nizza) nem igényelt különleges technikai, logisztikai képességet, sem túl részletes végrehajtási tervet vagy bűntársakat, ami jelentősen nehezíti a megakadályozásukhoz szükséges információgyűjtést és a rendvédelmi szervek munkáját. Más merényletek (korábban Brüsszel, Párizs, legutóbb Manchester) viszont azt mutatják, hogy még mindig vannak olyan terroristák Európában, akik összehangoltabb és bonyolultabb támadásokat is képesek elkövetni.

Azt írták: az erőszakos radikalizálódás megelőzésében várhatóan továbbra is kiemelt szerepet játszik a másod- és harmadgenerációs (nyugat-európai) muszlim bevándorló hátterű fiatalok helyzete, mivel mind az al-Kaida, mind a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet évek óta toboroz ebből a körből, és az európai dzsihadista merényletek több elkövetője is közülük került ki.

Az elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy a civil életeket követelő merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül aligha előzhető meg a radikalizálódás és a terrorizmus.

A Migrációkutató álláspontja szerint mivel a szalafita-dzsihadista ideológia széles körben képes toborozni, és felgyorsult a radikalizálódás folyamata, fontos lenne a több társadalmi szereplőt is mozgósító megelőző tevékenységre összpontosítani a rendvédelmi szervek munkája mellett.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.