Csak átmeneti hiány van a csecsemőknek szánt vakcinákból, de pénteken elkezdik az újabb adagok kiszállítását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Az államtitkárság ezt arra reagálva közölte, hogy sajtóhírek szerint kötelező védőoltásokhoz szükséges vakcinából hiány alakult ki Magyarországon.

Az államtitkárság szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori oltási rendszerben szereplő védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból. Azonban – folytatták – a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes diftéria, szamárköhögés, tetanusz, vérmérgezés (Haemophilus influenzae b) és gyermekbénulás elleni védőoltásokhoz szükséges ötkomponensű oltóanyagból július 10-től kiszállították a rendelkezésre álló tartalékot a megyei kormányhivatalokhoz, járási hivatalokhoz és azokon keresztül az orvosokhoz.

A kiszállított mennyiség megfelel a Magyarországon körülbelül két hét alatt felhasznált oltóanyag-mennyiségnek – tették hozzá. A harmadik negyedévre szükséges további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pénteken kezdik, "hamarosan az ország minden részébe megérkezik a vakcina" – olvasható a közleményben.

Ismertették: a kötelező oltások időpontjának meghatározásánál a szakemberek arra törekszenek, hogy a védőoltást a védelem kialakulása szempontjából optimális időpontban adják be. Emellett szervezési és tervezhetőségi szempontokat is figyelembe kell venni, ennek megfelelően alakult ki a csecsemők kettő, három, illetve négy hónapos korban történő oltási gyakorlata.

A két hónapos korban esedékes oltásnál az átmeneti hiány nem jelent problémát – írta az államtitkárság –, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Hozzátették: az oltóorvos vagy a szülő szabadsága, az oltandó kisgyermek akut, lázas megbetegedése miatt is történhet ekkora késés.

Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás hatása változatlan – hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy az európai szinten is kimagasló eredményeket felmutató magyarországi, életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend és a védőoltással megelőzhető megbetegedéseknél elért járványügyi biztonság nemzeti érték. Kiválónak nevezték az ország közegészségügyi, járványügyi helyzetét, amely – mint írták – a lakosság nagyon magas átoltottságának köszönhető.

Az oltás- és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosításában komoly állami szerepvállalást jelent, hogy a kötelező oltási rendbe tartozó oltóanyagokat a központi költségvetésből biztosítják, így ezek az oltások térítésmentesek az érintett magyar gyermekeknek – áll az Emmi közleményében.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.