Több mint százhúszmillió forintot fizetett ki a magyar állam olyan fogvatartottaknak, akik elhelyezési körülményeik miatt nyújtottak be panaszt és folyamodtak kártalanításért.

A Magyar Hírlap cikke szerint sok fogvatartott él azzal az idéntől hatályos lehetőséggel, amely alapján az alapvető jogait sértő elhelyezési körülményeire hivatkozva panaszt nyújthat be és kártalanításért folyamodhat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a lapot arról tájékoztatta, hogy az eddig eltelt időben a fogvatartottak 1964 esetben tettek panaszt az elhelyezéssel kapcsolatban, míg kártalanítási igényről beadványt 5006 esetben terjesztettek elő.

BVOP-információk szerint a büntetés-végrehajtási bírók eddig 212 esetben,

összesen 120 371 950 forint kártérítést ítéltek meg a panaszosoknak, amely alapján átlagosan a kártalanítás napi összege 1437 forint.

A törvény szerint kártalanítás jár a "fogva tartás során a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény által előidézett sérelem miatt".

Ilyen például az illemhely elkülönítésének hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás vagy fűtés, illetve "a rovarok által előidézett sérelem" – írta a lap.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/ErikaWittlieb)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbánék mindenkit kegyetlen körülmények között tartanak nem csak az elítélteket. Lásd migránsok a déli határon és lásd a sok millió magyar embert főleg vidéken, akik nyomor szinteken élnek. Ez Orbánék erős és büszke állama, ahol nyomor van a köbön.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Orbánék mindenkit kegyetlen körülmények között tartanak nem csak az elítélteket. Lásd migránsok a déli határon és lásd a sok millió magyar embert főleg vidéken, akik nyomor szinteken élnek. Ez Orbánék erős és büszke állama, ahol nyomor van a köbön.
szep napot
Bereljunk bortont Mexikoban + allitsuk vissza a halalbuntetest. Sok penzt sporolnank+ a kozbiztonsag is javulna.
justhpeter
... és még most politikai foglyok sincsenek...
wagabund
..."a fogvatartottak 1964 esetben tettek panaszt az elhelyezéssel kapcsolatban, míg kártalanítási igényről beadványt 5006 esetben terjesztettek elő."...
..."a büntetés-végrehajtási bírók eddig 212 esetben,
összesen 120 371 950 forint kártérítést ítéltek meg a panaszosoknak,"...

csak hogy jól olvastam-e: százhúsz millió...?...és némi apró?

mert akkor ez pontosan jelzi a kétkedőknek, hogy kőkemény jogállamban élünk...kérem, itt rend van.

irány a kocsma, erre áldomást kell inni...
picike1
@Csizmás Kond: mi nem hivtuk őket igaz !
quadrocopter
@szep napot: Megnézném a szád görbületét, amikor 100 %-ra nem bizonyított, táéged terhelő ügyben kiosztanák a halálos ítéletet!
Mit gondolsz, miért alalkultak azok a jenki jogászcsoportok, amelyek egyrészt ellenzik a halálbüntetést, másrészt azokat az enyhítő és mentő körülményeket derítik fel, amelyeket figyelmen kívül hagytak az ítélethozatal során és úgy döntöttek a halálbüntetésről.
Sorban dőlnek meg a halálos ítéletű vádak, mert az elkövetés idején még nem működött a DNS-vizsgálat.
kokopelli
Börtönellátás Európában az 1973-ban AJÁNLATKÉNT lett elfogadva!
2006-ban AJÁNLATKÉNT átdolgozva,ami máig is ajánlat!
AZ UNIÓNAK SEMMI KÖZE HOZZÁ,de mindenki perelhet,aki demokrá-
ciában él! :--)
lusta
@kokopelli: Az ajánlat valóban ajánlat, ellenben a magyar állam törvényileg szabályozza a fogvatartás körülményeit. Mint pl. a kreszt. Aki megszegi fizet. A fogvatartással is ugyanbez a helyzet. Ha a magyar állam a sját törvényeit nem tartja be, akkor bizony fizetnie kell. A gond ott van, hogy nem az állam, hanem az adófizetők az államon keresztül fizetnek.
kokopelli
@lusta: OK! De valaki (csak a Kond lehet!) írta,hogy EU-s szabály!
Hazudik állandóan, azért ellenőrzöm!... (műszaki a végzettségem és az...) :--)
..azt én is sajnálom az adófizetők nevében,de ez van ! :--)
kokopelli
@Horizont: .. az ügyvédek kaszálnak!..mint mindig és mindenhol,
ha a büntetésvégrehajtás és az ügészség málé! :--)
Mézike
@Horizont: Az én gyerekem órán télen nagykabátban ül a teremben, de a sportcsarnokot ősszel átadják .
@kokopelli: ha én ügyvédet fogadok akkor az állam fizet mert a gyerekem fázik órán? Vagy az nem embertelen?
Mézike
@Horizont: A fél város + el van alélva a gyönyörtől...
Annyi épitkezés van kisfelcsúton hogy a minap majdnem én is eltévedtem. a sok terelő tábla miatt azt se tudtam hol járok .
kokopelli
@Mézike:
..sajnos nehezen tudom elképzelni! Talán,ha sokszáz szülő közös
pert indítana,de akkor is kétséges! Kissé nyugatabbra esetleg az
"allam" kiszámítaná,hogy rögtön perkálok,mert az olscsóbb,és ß@rul
nézhet ki a következő választásoknál a sok voks elvesztése miatt!
Nem tudom sajnos! Ahány ház, annyí "szopás"!
U.i.: a kérdésed szerintem logikus!...én emléxem,hogy az általánosban
néha fát vittünk be otthonról télen Angyalföldn ,és nem valami tanyán!
1magyar
Miért nem a Hiltonba viszik őket? Az járna nekik, nem?:(
Azzal kellene ezt kifizettetni nekik és tartsák is el őket aki ezt a pénzt engedélyezi.
lampa laz
Tényleg hasít az ország, mert itt a bűnözők 1 főre jutó átlagkeresete a legmagasabb a világon.
kokopelli
@lampa laz:
..az Orbáncék már számolnak,hogy ők mennyit kaphatnak,ha a "Bukovári" jönne...?
..vagy ötször emelnek még és ők már marha jól fognak járni !?
lampa laz
@kokopelli: Sőt, mielőtt még odakerülnének törvénybe iktatják, h biztos legyen
papa.49
Ki is a BM. a ,,fülesbögre,, na ő a felelős fizesse ő a bíróság által megítélt kártérítéseket !!!
1magyar
Egyébként a legnagyobb baromság 100 ezer alatt börtönbe zárni lopásért valakit mert többet fizetünk mint amennyit lopott.
Állítólag munkaerőhiány van, dolgoztassák le vele a dupláját - oszt jónapot!
lusta
@kokopelli: Egy kis emlékeztető úgy általában hogyan és milyen irányban változott a büntetésvégrehajtás. Alapeset változott meg. Az elitélt nem tárgya a börtönöknek, hanem alanya. Az elitéltek sok mindenre számíthatnak.
- a szabadságvesztés-büntetésnek a szabadságtól való megfosztásból kell állnia, a büntetéshez többletként hozzáfűzött kényszer vagy szenvedés nélkül;
- a büntetés végrehajtásának elvileg a bűnelkövető újbóli beilleszkedését kell céloznia;
- a büntetés-végrehajtási rendszernek és tevékenységnek biztosítania kell az ember alapvető jogainak betartását.
Lényegében az európai börtönszabályokról szóló R(87) 3. számú ajánlás is a minimális szabályzaton alapult. A Rec(2006) 2. ajánlása a Miniszteri Bizottságok a tagállamok számára az európai büntetés-végrehajtási szabályokról az 1987. évi ajánlás helyébe lépett. A felülvizsgálat azért történt, mert 1987 óta a büntetés-végrehajtási jogszabályok és gyakorlatok igen jelentős változáson mentek keresztül Európában. A társadalom, a kutatások fejlődése, valamint az Európa Tanács új tagállamokkal bővülése jelentősen megváltoztatták a bv. intézet működtetésének és a fogvatartottak kezelésének kontextusát. Az Európai Emberi Jogi Bíróság fogvatartottak alapjogainak védelméről meghozott ítéleteinek növekvő tömege, valamint a kínzás és az embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok megakadályozására létrehozott Európai Bizottság (CPT) által a fogvatartottakkal való bánásmódról kiadott normák meghatározó szerepet játszottak ebben a fejlődésben.
A Rec(2006) 2. számú ajánlás meghatározza az alapelveket, a fogvatartási feltételeket, az egészségügyi ellátást, a helyes rendet, a vezetéssel és a személyi állománnyal szembeni követelményeket, külön rész tartalmaz szabályokat az előzetes letartóztatásban lévőkre, az elítélt fogvatartottak rezsimjére, valamint a felügyeletre vonatkozóan. Újszerű a 108. Szabály, amely szerint „az európai büntetés-végrehajtási szabályokat rendszeresen aktualizálni kell”. Ezeknek az...
lusta
˝A magyar börtönökben az egy főre jutó, minimális mozgásteret egy 1996-os miniszteri rendelet szabályozza. E szerint a férfiaknak három, a fiatalkorúaknak és a nőknek három és fél négyzetméter kell, hogy jusson a cellában, leszámítva persze a berendezési tárgyak által elfoglalt területet. Ez kevesebb ugyan, mint az európai ajánlás, amely négy négyzetmétert határoz meg, de legalább volt egy mérce.
2010 őszén viszont Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter (jelenleg EU-s biztosjelölt) módosította a rendeletet, és beiktatta a „lehetőleg” és „lehetőség szerint” szavakat. „A módosítás alkotmányos oka a jogszabályból nem állapítható meg” – jegyzi meg a Fővárosi Törvényszék beadványa. Valószínű azonban, hogy a kormány tartott attól, hogy a fogvatartottak peres úton kérik számon a be nem tartható szabályozást.
2015. január 1-jén hatályba lépő büntetés-végrehajtási törvényből a kihagyták a minimális alapterület meghatározását. A jogalkotó talán úgy gondolta, ha nincs konkrét előírás a cellák méretére, akkor nehezebb bebizonyítani, hogy jogsértő lenne a rabok összezsúfolása.˝
Nézzük meg, hogy is van mindez máshol.
• Ausztria - 6m2,
• Belgium - 9m2,
• Bosznia- Hercegovina - 4m2,
• Ciprus - 9,5m2,
• Csehország - 3,5m2,
• Dánia - 6-7m2,
• Finnország - 7m²,
• Görögorzág - 10m2,
• Spanyolország - 10m2,
• Hollandia - 10m2,
• Írország - 6-10m2,
• Izland - 6-10m2,
• Németország - 7m2,
• Norvégia – 6-10m²,
• Portugália - 7m2,
• Törökország - 8-9m2,
• Szkócia - 6-8m2
1magyar
Amikor egy tamponlopásért lecsuknak valakit Kméten, az nonszensz.
Mézike
@kokopelli: na igen az az " átkosban" volt. Akkor nekünk cserép kályha volt a teremben. De most? Hol rakjon tüzet az ember lánya a gyerekének? A terem közepén?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.